Były już kotlety z kalafiora, przyszedł czas na eksperyment z brokułem. I ten w pełni się powiódł. Kotlety są pyszne same w sobie, choć - jak to u mnie mogliście zobaczyć wielokrotnie - niemal wszystko pakuje do burgerów :) Jestem od nich totalnie uzależniona i jadam w tysiącach kombinacji.
Taką też wersję - wegetariańskie burgery na bazie kotletów brokułowych - Wam mocno polecam. Serwowane w towarzystwie chrupiącej bułki, rukoli, pomidora, ogórków, sera i genialnego sosu czosnkowego (jogurtowo-majonezowego). Są przepyszne!
Składniki na 8-10 niedużych kotletów
- mały brokuł
- jajko
- duża cebula
- 5 łyżek bułki tartej + do obtaczania kotletów
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie brokuła i cebuli
W średniej wielkości garnku zagotować wodę. W tym czasie obrać brokuła i podzielić na różyczki (odcinając twarde części). Wrzucić je na gotującą wodę, poczekać aż woda ponownie zacznie wrzeć i od tego momentu gotować go jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić na durszlaku i pozostawić do przestygnięcia. Przygotować cebulę.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, a w międzyczasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Smażyć do zeszklenia, po czym zdjąć z ognia i przestudzić.
Przygotowanie kotletów
Na patelni rozgrzać olej - by pokrywał całą powierzchnię.
Do dużej miski wsypać ugotowanego brokuła, po czym rozdrobnić go przy pomocy widelca. Następnie dodać cebulę, roztrzepane jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprze. Wszystko razem wymieszać. Formować niedużej wielkości kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z dwóch stron, na niedużym ogniu, do zarumieniania (4-5 minut z każdej strony).
Składniki na czosnkowy sos jogurtowo-majonezowy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- parę kropel soku z cytryny
- czubata łyżeczka cukru pudru
- sól, pieprz
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Wymieszać w miseczce z resztą składników. Przechowywać w lodówce.
Najlepiej przygotować sos przynajmniej godzinę wcześniej aby się "przegryzł".
Składniki moich burgerów:
- bułka korzenna
- kotlet z brokuła
- sos czosnkowy
- rukola
- pomidor
- ogórki konserwowe
- ser żółty
Najlepsze po zapiekaniu w piekarniku - ser się rozpuści, bułka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca.
wersja tuż przed zapiekaniem
47 komentarze:
świetny pomysł na zdrową przekąskę do pracy:)
Przepis zapisuję! Musza być obłędne <3
Świetny pomysł Kasiu. Ja myślę, że skorzystam i to bardzo chętnie z Twojego przepisu, ponieważ bardzo lubię brokuły, więc takie kotleciki z nich są rewelacyjne :)
wegetarianką pewnie nie zostanę, ale takiego burgera zjadłabym bez dwóch zdań:)
Świetna przekąska no i zdrowa :P
A ja jakoś do burgerów nie jeszcze nie przekonałam. Chba pominiem mnie ktoś poczęstować takim dobrym, to zmieniłabym zdanie zapewne :D
ciekawa jestem tych kotlecików bo brokuła bardzo lubię:)
Zjadłabym, to na pewno...; D
Brokuły są wspaniałe , pomysł na kotlety super!
Kasiu, a może zamiast dwóch łyżek bułki tartej dodać 2 szt ugotowanego jajka? Plus 3 łyżki bułki.
No i jajo surowe tez? Może kotlety zachowają ładną formę .
Wymądrzam się, bo nie lubię takich bułczanych smaków.
Wegeburgery to moja obiadowa miłość :) Śmiało stwierdzam, że przy takich kotletach niepotrzebne mi mięso!
A zdjęcia zrobiłaś bardzo apetyczne :)
Super. Poproszę o więcej takich wegetariańskich inspiracji.
Ola, hehe ja pewnie też nie zostanę, ale od czasu do pory uwielbiam takie smaki :)
Smakowe Kubki, myślę, że spokojnie wyszłyby i z 4 łyżkami bułki tartej (a 3 lub 4 to już różnicy nie robi w smaku). hehe mnie z kolei nie pasowałyby tu ugotowane jajka, ale to już kwestia gustu :)
Rewelacja! Ale mi smaku narobiłaś :) Pyszności!
Wyglądają przepięknie, tak zdrowo i kolorowo :)
TEN burger... omnomn.. :D wymiata!
Łał, łał i jeszcze raz łał :) Pozdrawiam i idę po kartkę, by sobie przepis przepisać :)
Kalafiorowe kotlety uwielbiam i zastanawiam się właśnie, dlaczego sama na brokułowe nie wpadłam!!!
A nawet dziś mamie doradzałam co może z brokuła zrobić :)
brak słów !
wygląda fantastycznie :)
hm... te wegekotlety w zasadzie muszę smakować jak spody do pizz, więc muszą być równie smaczne :)
teraz obie wersje tych kotletów czekają na zrobienie :)
Pysznie i zdrowo - zabieram ze sobą;)
bardzo fajny pomysł na burgera! o wiele bardziej kusi mnie taka smaczna i zdrowa domowa wersja :)
Mniam, doskonały pomysł!
no popatrz, nigdy mi nie przyszło do głowy by je wpakować w bułę:D:D:D kupiłaś mnie tym pomysłem:D
Jak apetycznie wygląda. A kotlety robiłam do tej pory tylko z kalafiora, ale zachęciłaś mnie też to tych brokułowych;-)
brokuł i sos czosnkowy, mniam, pysznie wygląda, pewnie się skuszę:)
Jako że za mięsem specjalnie nie przepadam, ta propozycja jest idealna dla mnie!
Od takich zdrowych to się można uzależnić:)
Pyszne :) jeden to za mało !
Jestem na tak:)
Mniam, mniam, mniam :D
Cudowna wersja! Brokuł w takim wydaniu mnie zaskoczył - bardzo pozytywnie :) musi być super
idealny przepis dla mnie, zwłaszcza,że jestem początkująca jeśli chodzi o diete wegetariańską;-) już sobie zapisuje przepis!
I dla mnie również przepis idealny:)
Witam, Chyba pominełaś jajko w wykonaniu kotletów...?
Agata, tak, dziękuję - dodaję się je ze wszystkimi składnikami. już poprawione ;)
Kasiu! Jak zwykle u Ciebie pysznie! Ja co prawda nie lubię burgerów, ale zrobiłam Twoje kotleciki i podałam je z sałatką i moją wersja sosu czosnkowego. Genialne! Mają tylko jedna wadę.... zbyt szybko znikaja z talerza:):):)
Wyglądają obłędnie! Kotlety z kalafiora jadam, ale z brokułów (jeszcze) nie :)
jelka, super, bardzo się cieszę, że się na nie skusiłaś i że posmakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza :)
jeszcze nie jadłam takiego vege burgera, ale ten mnie przekonuje bardzo!
Pięknie wygląda taki burger aż szkoda go psuc i jeść ;) A kotlet z brokuła - świetny pomysł.
Bardzo pasuje do dodatków z którymi podałaś całość!
bardzo dobre burgery, właśnie zjadłam :-), dzięki za przepis. Niestety trochę mi się rozpadają - robiąc masę na kotlety wsypałam bułki na oko, bo chyba nie zostało podane le tego ma być, więc może z tego powodu troszkę się rozpadają czy to normalne? Dodam, że jestem początkującą vege-kucharką i kucharką w ogóle ;-). Pozdrawiam serdecznie
A., jest podane w przepisie - na małego brokuła 5 łyżek bułki tartej :) w takich proporcjach nie powinny się już rozpadać. niemniej cieszę się, że skusiłaś się na wypróbowanie przepisu :)
ps polecam też kotlety z kalafiora http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/01/wegetarianskie-burgery-z-kalafiorem.html
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza ;)
Oh, rzeczywiście racja, nie zauważyłam, że tam jest "+" przy ilości bułki tartej w przepisie (wizja burgerów przesłoniła mi tego plusa chyba ;-) i mi umknęło...). Kalafiorowe myślę, że też wypróbuję :P,,, Dziękuję Ci za szybką odpowiedź i pozdrawiam :-)
Właśnie wypróbowałam tych brokułowych kotlecików - wyszły przepyszne! Bardzo polecam ten przepis. :)
A., super! bardzo się cieszę, że kotleciki posmakowały :)))
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!