Rabarbarowych wariacji ciąg dalszy. Tym razem przepis, który pozwoli cieszyć się smakiem na dłużej.
Hiram jest genialny!!! W smaku typowa słodycz przetworów miesza się z kwaskowością rabarbaru - celowo zredukowałam oryginalną ilość cukru, bo nie przepadam za zasładzającymi konfiturami. Dodatkowo chciałam, by rabarbaru pozostał wyczuwalny. Całości dopełnia dodatek imbiru, który podkręca smak i nadaje lekkiej ostrości i wyrazistości smaku. I jak cudownie pachnie przy smażeniu! Mogłabym połowę wyjeść już w trakcie przygotowywania ;)
Hiram jest genialny!!! W smaku typowa słodycz przetworów miesza się z kwaskowością rabarbaru - celowo zredukowałam oryginalną ilość cukru, bo nie przepadam za zasładzającymi konfiturami. Dodatkowo chciałam, by rabarbaru pozostał wyczuwalny. Całości dopełnia dodatek imbiru, który podkręca smak i nadaje lekkiej ostrości i wyrazistości smaku. I jak cudownie pachnie przy smażeniu! Mogłabym połowę wyjeść już w trakcie przygotowywania ;)
przepis podpatrzony na blogu Bea w kuchni, cytowany z forum CinCin, pochodzi z książki ‘Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory’ pod redakcją Jana Rogali; podaję użyte przeze mnie proporcje
- 1 kg rabarbaru, po obraniu ok. 800 g
- 250 g cukru
- 15 g kandyzowanego imbiru*, drobno posiekanego
- skórka starta z 1 cytryny
*może też być świeżo starty lub taki w proszku - należy uważać na ilość. w przypadku imbiru w proszku lepiej na początku dać mniej i później ewentualnie dodać wedle swojego smaku (można zacząć od płaskiej łyżeczki)
opcjonalnie można też zwiększyć ilość cukru, choć akurat polecam zachować delikatną kwaskowość rabarbaru
Z rabarbaru odciąć końce, przepłukać pod bieżącą wodą i lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w kostkę i wrzucić do garnka o nieprzywierającym dnie i dodać cukier, imbir oraz skórkę z cytryny. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na noc.
Następnego dnia postawić garnek na ogniu, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i - już bez pokrywki - smażyć całość przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. U mnie to zajęło 45 minut, ale może więcej. Konfitura jest gotowa, jeśli odrobina wylana na talerzyk i zdrapana przez środek nożem, nie zlewa się do środka.
Gotową konfiturę przełożyć do suchych słoiczków, dobrze zakręcić i pozostawić od przestygnięcia do góry dnem.
*** Z podanych proporcji (na jeden kilogram rabarbaru) wychodzą dwa słoiczki.
*** Z podanych proporcji (na jeden kilogram rabarbaru) wychodzą dwa słoiczki.
33 komentarze:
Taka konfitura zapowiada się bardzo ciekawie :)
robię taki do mięsa z grilla-genialny
Mam kandyzowany imbir i rabarbar, właśnie dziś kupiłam, ależ zaskoczę moich sobotnio-niedzielnych gości! Uwielbiają konfiturę z bułą drożdżową maślaną, dostaną świeżutką i ciekawą. Już się cieszę na ten nowy smak i spróbuję go podkręcić odrobiną swieżego , startego imbiru.Dzięki
to musi być boskie!:) chcę!:)
Wygląda pysznie w towarzystwie chałki!
Pierwszy raz zrobiłam rabarbarowy hiram(jest na blogu) kilka lat temu.
Od tego czasu robię co roku.
Bardzo fajny pomysł! : )
Świetnie prezentuje się ten dżem!
Ten przepis zapisuję i koniecznie muszę zrobić, bo wygląda pysznie, bo na pewno smakuje niesamowicie. Bo ta konfitura to jest coś nowego :)
koniecznie muszę wypróbować ten przepis! cudo! cukier zastąpię czymś innym :-)
A to pychota! Ostatnio zakochałam się w dżemie rabarbarowym, może spróbuję sama zrobić? Super przepis :).
fajny przepis,uwielbiam takie smakowitości
Uwielbiam przetwory z rabarbaru :) Zapisuję przepis i na tę!
Przepis zapisany! Wiadomo, jak z rabarbaru to pyszne! <3
Uwielbiam konfitury z rabarbaru, uważam że jest nawet lepsza od truskawkowej :) Robię z imbirem ,ale świeżym ! :)
Bardzo mnie ciekawi połączenie imbiru i rabarbaru, bo takiego jeszcze nie jadłam, ale coś czuję, że bardzo by mi zasmakowało:)
Uwielbiam go!
Ale pyszności! Lubię takie konfitury, rabarbarową też mam w planach :)
Z imbirem mówisz? nie, jeszcze nie jadłam, ale że mam rabarbar, zapisuję przepis do wypróbowania:)
Zrobiłam go w zeszłym roku!!! Nawet obfotografowałam, ale nie opublikowałam nigdy i właśnie lada dzień planuję to zrobić :) jest pyszny, a u Ciebie wyjątkowo pięknie się prezentuje (mój wyszedł ciemniejszy, może przez dłuższe smażenie). i ja też dodałam mniej cukru do swojego :)
Świetna propozycja :)
nie ma to jak domowa konfitura! świetny przepis :)
z ta chałeczką musi smakować wybornie:)
zjadłabym taką kanapkę:)
I u mnie podobne smaki:-)) Pyszny jest:-)
Rabarbar i imbir to pyszne połączenie :)
coś mi się wydaje, że i dla mnie to byłaby idealna propozycja!! :D wygląda cuuudo!
mmm... ale to musi być dobre.... trafia w moje kulinarne gusta;p
Pycha !
Muszę sobie zrobić taki dżem, po prostu muszę! Mniam :)
Mam obsesję - zamykam wszystko co się da do słoików. Ten przepis zapisuję jako konieczny do wykonania.
Ja też chętnie go zrobię :)!
Cudnie wyglada na tej chalce! Ciesze sie, ze i Tobie przepis sie przydal (i posmakowal! :)).
Pozdrawiam serdecznie!
Jakiej pojemności są słoiczki?
A., około 300 ml każdy
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!