czwartek, 22 maja 2014

Hiram skandynawski, czyli konfitura z rabarbaru z imbirem



Rabarbarowych wariacji ciąg dalszy. Tym razem przepis, który pozwoli cieszyć się smakiem na dłużej.

Hiram jest genialny!!! W smaku typowa słodycz przetworów miesza się z kwaskowością rabarbaru - celowo zredukowałam oryginalną ilość cukru, bo nie przepadam za zasładzającymi konfiturami. Dodatkowo chciałam, by rabarbaru pozostał wyczuwalny. Całości dopełnia dodatek imbiru, który podkręca smak i nadaje lekkiej ostrości i wyrazistości smaku. I jak cudownie pachnie przy smażeniu! Mogłabym połowę wyjeść już w trakcie przygotowywania ;)


Składniki
przepis podpatrzony na blogu Bea w kuchni, cytowany z forum CinCin, pochodzi z książki ‘Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory’ pod redakcją Jana Rogali; podaję użyte przeze mnie proporcje
  • 1 kg rabarbaru, po obraniu ok. 800 g
  • 250 g cukru
  • 15 g kandyzowanego imbiru*, drobno posiekanego
  • skórka starta z 1 cytryny

*może też być świeżo starty lub taki w proszku - należy uważać na ilość. w przypadku imbiru w proszku lepiej na początku dać mniej i później ewentualnie dodać wedle swojego smaku (można zacząć od płaskiej łyżeczki)
opcjonalnie można też zwiększyć ilość cukru, choć akurat polecam zachować delikatną kwaskowość rabarbaru

Z rabarbaru odciąć końce, przepłukać pod bieżącą wodą i lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w kostkę i wrzucić do garnka o nieprzywierającym dnie i dodać cukier, imbir oraz skórkę z cytryny. Całość wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na noc.

Następnego dnia postawić garnek na ogniu, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i - już bez pokrywki - smażyć całość przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. U mnie to zajęło 45 minut, ale może więcej. Konfitura jest gotowa, jeśli odrobina wylana na talerzyk i zdrapana przez środek nożem, nie zlewa się do środka.

Gotową konfiturę przełożyć do suchych słoiczków, dobrze zakręcić i pozostawić od przestygnięcia do góry dnem.

*** Z podanych proporcji (na jeden kilogram rabarbaru) wychodzą dwa słoiczki. 





33 komentarze:

Natalie pisze...

Taka konfitura zapowiada się bardzo ciekawie :)

Ola pisze...

robię taki do mięsa z grilla-genialny

SMAKOWE KUBKI pisze...

Mam kandyzowany imbir i rabarbar, właśnie dziś kupiłam, ależ zaskoczę moich sobotnio-niedzielnych gości! Uwielbiają konfiturę z bułą drożdżową maślaną, dostaną świeżutką i ciekawą. Już się cieszę na ten nowy smak i spróbuję go podkręcić odrobiną swieżego , startego imbiru.Dzięki

Anulla pisze...

to musi być boskie!:) chcę!:)

Amber pisze...

Wygląda pysznie w towarzystwie chałki!
Pierwszy raz zrobiłam rabarbarowy hiram(jest na blogu) kilka lat temu.
Od tego czasu robię co roku.

Martha pisze...

Bardzo fajny pomysł! : )
Świetnie prezentuje się ten dżem!

Krystyna Boner pisze...

Ten przepis zapisuję i koniecznie muszę zrobić, bo wygląda pysznie, bo na pewno smakuje niesamowicie. Bo ta konfitura to jest coś nowego :)

ella kropka com pisze...

koniecznie muszę wypróbować ten przepis! cudo! cukier zastąpię czymś innym :-)

Evi pisze...

A to pychota! Ostatnio zakochałam się w dżemie rabarbarowym, może spróbuję sama zrobić? Super przepis :).

pollyzeczki pisze...

fajny przepis,uwielbiam takie smakowitości

whiness pisze...

Uwielbiam przetwory z rabarbaru :) Zapisuję przepis i na tę!

pabichu pisze...

Przepis zapisany! Wiadomo, jak z rabarbaru to pyszne! <3

Łucja pisze...

Uwielbiam konfitury z rabarbaru, uważam że jest nawet lepsza od truskawkowej :) Robię z imbirem ,ale świeżym ! :)

Angie pisze...

Bardzo mnie ciekawi połączenie imbiru i rabarbaru, bo takiego jeszcze nie jadłam, ale coś czuję, że bardzo by mi zasmakowało:)

Kamila pisze...

Uwielbiam go!

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ale pyszności! Lubię takie konfitury, rabarbarową też mam w planach :)

Renata pisze...

Z imbirem mówisz? nie, jeszcze nie jadłam, ale że mam rabarbar, zapisuję przepis do wypróbowania:)

Marianna | coutellerie.pl pisze...

Zrobiłam go w zeszłym roku!!! Nawet obfotografowałam, ale nie opublikowałam nigdy i właśnie lada dzień planuję to zrobić :) jest pyszny, a u Ciebie wyjątkowo pięknie się prezentuje (mój wyszedł ciemniejszy, może przez dłuższe smażenie). i ja też dodałam mniej cukru do swojego :)

Poezja Smaku pisze...

Świetna propozycja :)

teenager ;) pisze...

nie ma to jak domowa konfitura! świetny przepis :)

Antenka pisze...

z ta chałeczką musi smakować wybornie:)

Unknown pisze...

zjadłabym taką kanapkę:)

Marzena pisze...

I u mnie podobne smaki:-)) Pyszny jest:-)

Kamciss pisze...

Rabarbar i imbir to pyszne połączenie :)

Salvador Dali pisze...

coś mi się wydaje, że i dla mnie to byłaby idealna propozycja!! :D wygląda cuuudo!

Marcela pisze...

mmm... ale to musi być dobre.... trafia w moje kulinarne gusta;p

lutka40 pisze...

Pycha !

Magda C. pisze...

Muszę sobie zrobić taki dżem, po prostu muszę! Mniam :)

DżemDżus pisze...

Mam obsesję - zamykam wszystko co się da do słoików. Ten przepis zapisuję jako konieczny do wykonania.

ugotujmyto.pl pisze...

Ja też chętnie go zrobię :)!

Bea pisze...

Cudnie wyglada na tej chalce! Ciesze sie, ze i Tobie przepis sie przydal (i posmakowal! :)).
Pozdrawiam serdecznie!

Anonimowy pisze...

Jakiej pojemności są słoiczki?

Kaś pisze...

A., około 300 ml każdy

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add