Torcik przygotowany specjalnie na Dzień Matki. Miało być lekko, letnio, kremowo i owocowo. Herbatnikowy spód przełożony serowym kremem i zatopionymi w nim słodkimi, polskimi truskawkami. Wyszedł obłędnie pyszny!
Torcik jest maksymalnie szybki i prosty w przygotowaniu. Proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania. Jego zrobienie to jakieś 3 minuty, później pół godziny w piekarniku i czekania aż przestygnie. W międzyczasie można utrzeć krem i pokroić truskawki. Na koniec przekładanie i od razu można zabrać się za pałaszowanie :) Całość bardzo dobrze się kroi i porcjuje. Heh co do porcji... torcik miał być dla Mamy, ale ponieważ wcześniej zrobiłam zdjęcia, więc dałam kawałek Tacie na spróbowanie. Po degustacji stwierdził: "... powiemy Mamie, że jeszcze nie jadłem, to dostanę jeszcze jeden kawałek..." :D Smakowało!
PS Jest bez dodatku masła - nie ma go ani w cieście ani w kremie. W cieście został zastąpiony olejem rzepakowym, ale delikatny maślany posmak i tak pozostał dzięki herbatnikom w składzie. Wyszło zdrowiej, ale nie mniej smacznie. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien być na co dzień wykorzystywany w kuchni. Sprawdza się tylko przy smażeniu czy do sosów, ale warto również podmieniać go w ciastach na miejsce masła czy margaryny.
Składniki na ciasto
- 100 g herbatników
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka
- 3 jajka
Herbatniki wsypać do miseczki i pokruszyć, np. łyżką cedzakową (można też przesypać do foliowego woreczka i stłuc wałkiem). Do dużej miski wlać olej, mleko, wbić jajka i utrzeć całość. Następnie dodać mąkę wymieszaną cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Całość ponownie zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wsypać pokruszone herbatniki, wmieszać łyżką i odstawić na 10 minut aby masą zgęstniała (na początku będzie bardzo rzadka, ale zacznie gęstnieć, gdy herbatniki zaczną nasiąkać). W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i piec przez 30 minut lub do suchego patyczka. Stopień upieczenia można sprawdzić już po 20 minutach, później kontrolować w zależności od piekarnika. Upieczone ciasto studzić ok. 20 minut w formie, a następnie na kratce.
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 350 g twarogu naturalnego, mielonego (lub innego gęstego sera naturalnego)
- 70-100 g cukru pudru (wedle gustu)
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do powstanie idealnie gładkiego kremu.
Dodatkowo:
- 400-500 g truskawek
Owoce przepłukać i pokroić na połówki.
Przygotowanie tortu
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Na spód wyłożyć połowę kremu, nakryć go drugim blatem ciasta, po czym wyłożyć pozostały krem. Z wierzchu udekorować truskawkami.
Ciasto jest gotowe do podania od razu. Przechowywać w chłodnej temperaturze lub lodówce.
43 komentarze:
Lekki , puszysty i na pewno pyszny :)
Ciasta z dodatkiem oleju są delikatne. Twój torcik tak właśnie wygląda na bardzo puszysty i pyszny. Pięknie i smacznie ":)
jakie apetyczne zdjęcia! ja wypiekam na oliwie muffiny :)
Co za cudo, zawsze podziwiam Twoje zdjęcia (i oczywiście zdolności kulinarne) :)
szybko, prosto, smacznie i efektownie!
Czego chcieć więcej? :D
Wspaniały torcik truskawkowy:-)
Obłędny...
no widzę tatuś bardzo przebiegły jest :) ale wcale się nie dziwię :) torcik wygląda rewelacyjnie :)
Wodzi na pokuszenie.. ;)
Kusi strasznie :)
Ciekawa propozycja :) Bardzo chętnie bym zjadła :)
Mniam, wspaniały!
lubię ciasta z olejem- są o wiele dłużej świeże i wilgotne- choć wydaje mi się że torcik długo nie wytrzymał:)
Wygląda znakomicie!
Idealny! Z truskawkami uwielbiam wszystko :)
pięknie prezentuje się to ciacho! :)
Truskawkowe pyszności!
Cudowny, koniecznie do zrobienia :)
Prześlicznie wygląda ten torcik! Mama musiała być bardzo szczęśliwa :)
Mama musiała być zachwycona! Idealny na letnie popołudnie :)
Takie lekkie ciasta sprawdzają się idealnie na ciepłe dni. I choć dzisiaj u mnie ulewa, z chęcią zjadłabym takie<3
Ciekawe czy kiedyś moja młoda mi takie rzeczy zrobi;-))
Zjadłabym kawałeczek! :)
Super ten spód, nie pomyślałam żeby do masy ciasta dodać pokruszone herbatniki. Wygląda pysznie!
Jest wspaniały :) Owocowa uczta! :)
Kasiu nie nadążam za tobą!!! :)
świetne ciacho na lato i z truskawkami :D
zjadłabym od razu - cały i pewnie z nikim bym się nie podzieliła - przesmaczne połączenie
i bardzo smakowite zdjęcia, pozdrawiam, El
prosto, pięknie i smacznie
Podoba mi się... lekki i elegancki...
Przepyszny, truskawkami przybrany to zapewne był nieziemsko smaczny. Całość prezentuje się doskonale. :).
ten torcik jest bajeczny! :)
Wspaniały torcik <3
O rany! Po co ja tu zajrzałam nie mając w domu truskawek (a to wszystko przez pierogi leniwe ;)) Nie będę mogła zasnąć... Toć to gwardia truskawkowa!
wszystko co z truskawkami to ja poproszę, piękny torcik
Absolutnie moje smaki:) Jak zwykle piękne ujęcia.
Pozdrawiam Kasiu i miłego weekendu:)
Di
Wspaniale, oszczędnie w czasie i w kaloriach, ważne atuty, jak zwykle jestem pod wrażeniem,
bo pomysły ciekawe.Pozdrawiam serdecznie.
Coś niesamowitego, wspaniały! :)
Kasiu! Robię :) Napiszę jak skończę :)
Joanna, czekam ;)
Asiu, czekam zatem z niecierpliwością ;)
Pychotka!
Dziekuje :)
Asia, super, cieszę się, że smakował! :D
pozdrowienia i dziękuję za pozostawienie komentarza :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!