Pogoda w ostatnich dniach wyzwoliła we mnie niepohamowaną ochotę na czekoladę. Idealna okazja (czytaj pretekst :)) do wypróbowania upatrzonego ciasta czekoladowego. Przełożonego bitą śmietaną. Jakby dobroci było mało, dorzuciłam truskawki. Bo sezon, bo są wszędzie, bo coraz tańsze, bo w końcu najlepsze! I powstało takie cudo. Smakuje lepiej niż wygląda, a wygląda chyba nie najgorzej ;)
Ciasto mocno czekoladowe w smaku i aromacie w towarzystwie lekkiej kremówki i soczystych truskawek. Proste w przygotowaniu, a przy tym przesmaczne i dość efektowne. Mocno polecam!
Składniki na ciasto
przepis upatrzony na blogu Siła Smaku, podaję już po moich zmianach
- 100 g gorzkiej czekolady
- 110 g masła
- 25 g kakao [gorzkiego]
- 130 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 80 ml wody
- 60 ml mleka
- 4 łyżeczki oleju roślinnego [rzepakowego]
Składniki na krem
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo
- ok. 1/2 kg truskawek
Przygotowanie ciasta
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: w garnku zagotować wodę i postawić na nim metalową miseczkę. Pokruszyć do niej czekoladę, a gdy się rozpuści dodać masło. Mieszać co jakiś czas, by składniki dobrze się połączyły i utworzyły jednolitą, płynną masę niczym polewa. Odstawić na ok. 15-20 minut do przestudzenia.
W tym czasie w osobnych miskach wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, kakao i sodę) oraz utrzeć płynne (wodę, mleko, olej i jajka). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Kiedy czekolada będzie już przestudzona, przelać ją do miski z suchymi składnikami i zmiksować. Następnie, ciągle ucierając, stopniowo wlewać płynne składniki. Miksować parę minut.
Ciasto przelać do formy, włożyć je do piekarnika i piec ok. 50 minut - do suchego patyczka. U mnie zajęło to prawie godzinę. Po ok. 40 minutach nałożyłam na wierzch ciasta kawałek papieru do pieczenia, by za mocno się nie spiekło.
Po upieczeniu studzić w formie przez około pół godziny, a następnie wyłożyć na kratkę do góry dnem i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Następnie przekroić je wzdłuż na dwa blaty.
Przygotowanie kremu i truskawek
Truskawki przepłukać i wysypać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar wody. Odszypułkować i przekroić na pół. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder i utrzeć jeszcze chwilę.
Dolny blat ciasta wyłożyć na paterę, poukładać na nim truskawki, wyłożyć na nie kremówkę i na koniec przykryć drugim blatem ciasta. Całość włożyć na minimum godzinę do lodówki. U mnie była to cała noc, bo robiłam ciasto pod wieczór. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.
********
po więcej niepublikowanych na blogu zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie baketaste :)
40 komentarze:
Wygląda obłędnie ;) Smaku mogę się domyślać, chociaż z ddodatkiem truskawek jest na pewno o niebo lepsze!! Ściskam! ;*
ja jeszcze na dobre i słodkie truskawki nie trafiłam :) chyba nie wygrzały się dla mnie w słońcu :)
Oj na taką pogodę jak znalazł! Ekspresowe poprawienie humoru :)
no cóż - ciacho tak smacznie wygląda, że myślę iż na kawałku nie da się poprzestać! truskawki :3 !!!
Coś cudownego, to ciasto będzie mi się śnić po nocach :)
Niby proste ciasto-deser, ale za to jak wykwintnie i smacznie :))
Kaś, robiłam podobnie ciasto, ale bez sody , a soda sprawia,że ciasto stale się lekkie i puszyste, zwłaszcza te czekoladowe i miodowe. Pomysł podgladam i wykorzystam.
Zdjęcia są niesamowite.
jak czekolada i truskawki to musi być pyszne:)
Obłędne ciasto! ; )
Świetnie wygląda!
wygląda obłędnie:D wszystko co najlepsze zawiera w sobie :)
Kasiu wyzwoliłaś u mnie takie właśnie kubki smakowe. Niestety dzisiaj nie kupiłam truskawek (pani mi nie polecała). Zawsze kupuję towar ze sprawdzonego źródła. Ale jak tylko kupię to taki tort zrobię. Pysznie i pięknie wygląda :)
Wygląda mega apetycznie, u mnie na stole ostatnio też gościło podobne :)
Jak byłam mała to uwielbiałam takie ciasta, najpierw oczywiście wyjadałam środek; D
Ależ to ciasto szczerzy do mnie zęby:) Ja też się do niego uśmiecham:) Kasiu, jesteś wielka!
Przepyszne połączenia smakowe - ta czekolada i truskawki - mniam
pyszności, zjadłabym kawałek:d
wygląda obłędnie, więc smakować musi niebiańsko :D
Kasiu, obłędne ciasto zrobiłaś! :)
mogłabyś w cukierni pracować, serio!
Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie ciasta, w lodówce stoi u mnie podobne :)
Zebrałaś w tym przepisie wszystkie moje ulubione dodatki do truskawek :)
Połączenie idealne :) Truskawki świetnie komponują się z czekoladą, a jeśli dodać do tego śmietaną to już istne szaleństwo smakowe :)
takie ciacha Kasiu lubie najbardziej :)
to nie mogło się nie udać:) boskie!
uwielbiam taką prostotę! :)
Szkoda, że nie można spróbować przez ekran laptopa. Na pewno porwałabym kawałek. Prezentuje się niesamowicie! :)
Takie najprostsze ciacha są najsmaczniejsze:-) Wygląda nienajgorzej? Wygląda cudownie:-)
musze zrobic :)
Wygląda cudownie! I myślę, że smakowało jeszcze lepiej :)
Zgadzam się wygląda fantastycznie, "podjadam oczami", pycha!
Ciasto wygląda pięknie, na pewno coś w najbliższym czasie upiekę z czekoladą i truskawkami!
Połączenie truskawek z czekoladą jest boskie... W takim cieście musiało smakować wspaniale :)
Wygląda cudownie!! :-)
O rany! Wygląda bosko! Tak czekoladowo i lekko <3
Trio doskonałe. Nic dodać nic ująć. No może tylko fakt że na 14 dni porzuciłam gluten. Ale nic to wytrzymam a potem będę rozkoszowała się tym idealnym smakiem. :)
mmm,.... to musiało być przepyszne....:) kocham truskawki...
Najprostsze i najlepsze :)
Cudne to ciasto!
Cudowne:) dla mnie idealne, nieprzekombinowane.
Pozdrowienia Kasiu:)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!