wtorek, 3 czerwca 2014

Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną



Pogoda w ostatnich dniach wyzwoliła we mnie niepohamowaną ochotę na czekoladę. Idealna okazja (czytaj pretekst :)) do wypróbowania upatrzonego ciasta czekoladowego. Przełożonego bitą śmietaną. Jakby dobroci było mało, dorzuciłam truskawki. Bo sezon, bo są wszędzie, bo coraz tańsze, bo w końcu najlepsze! I powstało takie cudo. Smakuje lepiej niż wygląda, a wygląda chyba nie najgorzej ;) 

Ciasto mocno czekoladowe w smaku i aromacie w towarzystwie lekkiej kremówki i soczystych truskawek. Proste w przygotowaniu, a przy tym przesmaczne i dość efektowne. Mocno polecam!






Składniki na ciasto
przepis upatrzony na blogu Siła Smaku, podaję już po moich zmianach
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 25 g kakao [gorzkiego]
  • 130 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego [rzepakowego]

Składniki na krem
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo
  • ok. 1/2 kg truskawek

Przygotowanie ciasta
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: w garnku zagotować wodę i postawić na nim metalową miseczkę. Pokruszyć do niej czekoladę, a gdy się rozpuści dodać masło. Mieszać co jakiś czas, by składniki dobrze się połączyły i utworzyły jednolitą, płynną masę niczym polewa. Odstawić na ok. 15-20 minut do przestudzenia. 
W tym czasie w osobnych miskach wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, kakao i sodę) oraz utrzeć płynne (wodę, mleko, olej i jajka). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Kiedy czekolada będzie już przestudzona, przelać ją do miski z suchymi składnikami i zmiksować. Następnie, ciągle ucierając, stopniowo wlewać płynne składniki. Miksować parę minut.
Ciasto przelać do formy, włożyć je do piekarnika i piec ok. 50 minut - do suchego patyczka. U mnie zajęło to prawie godzinę. Po ok. 40 minutach nałożyłam na wierzch ciasta kawałek papieru do pieczenia, by za mocno się nie spiekło. 
Po upieczeniu studzić w formie przez około pół godziny, a następnie wyłożyć na kratkę do góry dnem i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Następnie przekroić je wzdłuż na dwa blaty.

Przygotowanie kremu i truskawek
Truskawki przepłukać i wysypać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar wody. Odszypułkować i przekroić na pół. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder i utrzeć jeszcze chwilę.

Dolny blat ciasta wyłożyć na paterę, poukładać na nim truskawki, wyłożyć na nie kremówkę i na koniec przykryć drugim blatem ciasta. Całość włożyć na minimum godzinę do lodówki. U mnie była to cała noc, bo robiłam ciasto pod wieczór. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem.




********

a poniżej zdjęcie jeszcze z przygotowań, przed wyłożeniem kremówki. moc truskawek!
po więcej niepublikowanych na blogu zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie baketaste :)


40 komentarze:

agnieszka pisze...

Wygląda obłędnie ;) Smaku mogę się domyślać, chociaż z ddodatkiem truskawek jest na pewno o niebo lepsze!! Ściskam! ;*

Marta Urbańska pisze...

ja jeszcze na dobre i słodkie truskawki nie trafiłam :) chyba nie wygrzały się dla mnie w słońcu :)

Natalie pisze...

Oj na taką pogodę jak znalazł! Ekspresowe poprawienie humoru :)

teenager ;) pisze...

no cóż - ciacho tak smacznie wygląda, że myślę iż na kawałku nie da się poprzestać! truskawki :3 !!!

Kasia pisze...

Coś cudownego, to ciasto będzie mi się śnić po nocach :)

napiecyku.pl pisze...

Niby proste ciasto-deser, ale za to jak wykwintnie i smacznie :))

SMAKOWE KUBKI pisze...

Kaś, robiłam podobnie ciasto, ale bez sody , a soda sprawia,że ciasto stale się lekkie i puszyste, zwłaszcza te czekoladowe i miodowe. Pomysł podgladam i wykorzystam.
Zdjęcia są niesamowite.

Renata pisze...

jak czekolada i truskawki to musi być pyszne:)

Martha pisze...

Obłędne ciasto! ; )
Świetnie wygląda!

Anulla pisze...

wygląda obłędnie:D wszystko co najlepsze zawiera w sobie :)

Krystyna Boner pisze...

Kasiu wyzwoliłaś u mnie takie właśnie kubki smakowe. Niestety dzisiaj nie kupiłam truskawek (pani mi nie polecała). Zawsze kupuję towar ze sprawdzonego źródła. Ale jak tylko kupię to taki tort zrobię. Pysznie i pięknie wygląda :)

kulinarne-smaki pisze...

Wygląda mega apetycznie, u mnie na stole ostatnio też gościło podobne :)

Angie pisze...

Jak byłam mała to uwielbiałam takie ciasta, najpierw oczywiście wyjadałam środek; D

jelka pisze...

Ależ to ciasto szczerzy do mnie zęby:) Ja też się do niego uśmiecham:) Kasiu, jesteś wielka!

BabaLuca pisze...

Przepyszne połączenia smakowe - ta czekolada i truskawki - mniam

Unknown pisze...

pyszności, zjadłabym kawałek:d

M. pisze...

wygląda obłędnie, więc smakować musi niebiańsko :D

Majana pisze...

Kasiu, obłędne ciasto zrobiłaś! :)

pabichu pisze...

mogłabyś w cukierni pracować, serio!

Poezja Smaku pisze...

Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie ciasta, w lodówce stoi u mnie podobne :)

Marcelina pisze...

Zebrałaś w tym przepisie wszystkie moje ulubione dodatki do truskawek :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Połączenie idealne :) Truskawki świetnie komponują się z czekoladą, a jeśli dodać do tego śmietaną to już istne szaleństwo smakowe :)

pieczarka mySia pisze...

takie ciacha Kasiu lubie najbardziej :)

Antenka pisze...

to nie mogło się nie udać:) boskie!

Happy Kitchen. pisze...

uwielbiam taką prostotę! :)

RedHead pisze...

Szkoda, że nie można spróbować przez ekran laptopa. Na pewno porwałabym kawałek. Prezentuje się niesamowicie! :)

Marzena pisze...

Takie najprostsze ciacha są najsmaczniejsze:-) Wygląda nienajgorzej? Wygląda cudownie:-)

krzywa kromeczka pisze...

musze zrobic :)

JustInka pisze...

Wygląda cudownie! I myślę, że smakowało jeszcze lepiej :)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Zgadzam się wygląda fantastycznie, "podjadam oczami", pycha!

Patrycja Reszko pisze...

Ciasto wygląda pięknie, na pewno coś w najbliższym czasie upiekę z czekoladą i truskawkami!

gin pisze...

Połączenie truskawek z czekoladą jest boskie... W takim cieście musiało smakować wspaniale :)

judik pisze...

Wygląda cudownie!! :-)

Magda C. pisze...

O rany! Wygląda bosko! Tak czekoladowo i lekko <3

DżemDżus pisze...

Trio doskonałe. Nic dodać nic ująć. No może tylko fakt że na 14 dni porzuciłam gluten. Ale nic to wytrzymam a potem będę rozkoszowała się tym idealnym smakiem. :)

Marcela pisze...

mmm,.... to musiało być przepyszne....:) kocham truskawki...

Unknown pisze...

Najprostsze i najlepsze :)

babka z rodzynkiem pisze...

Cudne to ciasto!

Back Taste pisze...

Cudowne:) dla mnie idealne, nieprzekombinowane.

Pozdrowienia Kasiu:)

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add