Kasza manna... uwielbiam! Zajadałam się nią jako dziecię, jadam namiętnie też jako dorosła. Ciasto z jej wykorzystaniem przypadło mi więc szczególnie do gustu. Tym bardziej, że znalazła się w bezbłędnym połączeniu z kruchym ciastem oraz malinami. Hmm a następna będzie może wersja z jagodami :) Mocno polecam!
Składniki na ciasto:
ciasto podpatrzone na blogu Ciastkarnia na kruchym spodzie, podaję wersję po moich zmianach
- kostka masła (200 g)
- 4 szklanki mąki (600 g)
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki cukru
Składniki na masę z kaszy manny:
- 1,5 litra mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- 6-8 łyżek cukru
Dodatkowo
- 500 g malin
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, sodę i wymieszać. Następnie wlać rozbełtane uprzednio jajka, pokrojone w kostkę masło oraz dołożyć śmietanę. Ze składników zagnieść jednolite ciasto - może to zająć około 5 minut. Następnie ciasto podzielić na dwie części* - pierwszą z nich wylepić spód blachy (26x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Blachę z ciastem umieścić w lodówce. W międzyczasie przygotować masę z kaszy manny.
*Ciasta wyszło mi łącznie ponad 1100 g. Na spód dałam 700 g, ale możecie dać 600 g - wtedy będzie cieńszy.
Przygotowanie masy z kaszy manny
Mleko wlać do dużego garnka, doprowadzić do wrzenia i na gotujące się mleko wsypać, ciągle mieszając, kaszę mannę oraz cukier. Mieszać aż masa zgęstnieje - zrobi się jak gęsty budyń. Uwaga: kaszę mannę w takiej ilości łatwo przypalić, więc ciągle! mieszamy. Gęstą kaszę zestawić z ognia i odłożyć do przestudzenia (u mnie ok. godziny), kiedy to jeszcze bardziej zgęstnieje.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Na schłodzony spód przełożyć kaszę mannę, na nią wysypać maliny, lekko wgnieść je w masę, a na koniec zetrzeć na wierzch kawałek zmrożonego ciasta. Blachę włożyć do piekarnika i piec ciasto przez ok. 50 minut (po 40 minutach nakryłam ciasto kawałkiem papieru do pieczenia, bo już się dostatecznie przyrumieniło). Po upieczeniu blachę z ciastem pozostawić w piekarniku przy całkowicie uchylonych drzwiczkach do całkowitego przestudzenia bądź studzić na dużej kracie na zewnątrz.
41 komentarze:
coś mi się wydaje, że to również byłby mój numer jeden..
z kasz śniadaniowych manne uwielbiam.. a kruche? Mogłabym jeść samo <3
Właśnie kupiłam maliny... :)
Oj, zjadłaby takie<3
mniaaaaaam, połączenie kaszy manny z owocami to po prostu poezja <3
Bardzo mi się podoba, na pewno wykorzystam przepis :) Pozdrawiam
ciasto jak z bajki :)
rewelacyjne ciacho! :)
Rewelacja, muszę upiec! Ja również uwielbiam kaszę manną, nawet dziś na śniadanie wszamałam ;)
Idealne warstwy! Mogę się wprosić na kawałek? :)
wygląda świetnie akurat przydałby mi się kawałek do kawy:)
Kaszę mannę zostawiłam gdzieś.... I chyba powinnam po nią wrócić. Chociażby dla zrobienia takiego pysznego ciasta :)
Super ciasto! *.*
Prezentuje się pięknie!
kasza to wdzięczny składnik w ciastach :)
Jakie wysokie! Musiało być pyszne :)
Kaszę mannę to mogę jeść codziennie :D
Na myśl przyszła mi kaszka z sokiem malinowym, którą namiętnie jadałam w dzieciństwie:) Dlatego to ciasto musi pewnie smakować wspaniale:)
Mmm wygląda smakowicie ;)
Pyszne ciacho- połączenie malin i kaszy manny jest bardzo smakowite!!
Idealne na rozpoczęcie sezonu malinowego :)
Ja również mam słabość do ciast z kasza manną, pychota! :)
przepis zapisuję i na pewno wykorzystam! :)
Ciasto z malinami... Brzmi przepysznie!
Pycha pycha:)
This is so mouth-watering I would like to have it for dessert! :) Thank you for sharing, my friend!
Ciekawy przepis, muszę skoczyć na targ po maliny :)
Czas zacząć robić wypieki z malinami! :)
Kasiu, świetne ciacho! Muszę zrobić koniecznie.:)
Pozdrowienia.
Wygląda przepysznie :) Skusiłabym się na kawałek, albo i więcej !
Ale ono kusi! :)
jeja a ja tak kocham kaszkę mannę:D koniecznie ciasto muszę upiec, bo inaczej zwariuję:) dziękuję ci za ten przepis:) a ja polecam ci mój torcik z kaszy masą z kaszy manny:)
Pieknie wygląda i z pewnością smakuje tak samo,pozdrawiam
wiesz jak mnie zachęcić!
piękne zdjęcia!
pozdrawiam :D
Wygląda super. Ja też jestem fanatyczką manny! Moje dziecię nią pasę, choć on mniej obsesyjnie ją jada :) Przetestuję ciacho :)
Mam sporo mrożonych węgierek w zamrażarce- myślisz że moge je wykorzystać?
Marta
Marta, wydaje mi się, że możesz spróbować - sama nie piekę ciast z owocami mrożonymi, ale z tego co wiem (też od relacji czytelników bloga), udają się z powodzeniem
Zrobiłam. Jest przepyszne! Dziękuję za świetny przepis, z pewnością wrócę do niego nie jeden raz. Pozdrawiam :)
qualietta, super, że je wypróbowałaś no i że ciasto tak posmakowało! :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza
Rewelacyjnie wygląda to ciasto, mniam :)
Dla mnie w dzieciństwie nie było wyjścia z domu na podwórko/do szkoły bez kaszy manny. Piękne czasy :)
Dlatego uwielbiam takie przepisy jak te. Zapisuję i podsyłam mamie! :)
jakoś z kaszą manną nie robiłam do tej pory ciast, smakowicie wygląda :)
Ja też uwielbiam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!