Drożdżowe proste i w miarę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać składniki bez uprzedniego przygotowywania rozczynu, następnie tradycyjnie pozostawić do wyrośnięcia, raz jeszcze zagnieść, dodać owoce, ponownie pozwolić ciastu podrosnąć, posypać kruszonką i piec. Na koniec faza, która ciągnie się niemiłosiernie długo, czyli czekanie aż ciasto przestygnie... a przecież tak pachnie, tak kusi! Mama zawsze mówiła żeby nie ruszać ciepłego ciasta drożdżowego - po latach śmiem twierdzić, że nie chodziło o perspektywę bolącego brzuszka, ale raczej sposób, by zachować ciasto w całości - ba, przynajmniej w połowie! - do podania na stół :)
Składniki na ciasto
- 40 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka, nie z lodówki
- 750 g mąki pszennej
- 1 1/3 szklanki mleka, ciepłego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 100 g masła, stopionego i przestudzonego
Składniki na kruszonkę
proporcje plus minus, tak by powstały grudki
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 60 g mąki pszennej
Dodatkowo
- 200-250 g malin
Przygotowanie ciasta drożdżowego
W dużej misce umieścić drożdże, żółtka i oba rodzaje cukru, po czym utrzeć. Następnie dodać przesianą mąkę, mleko, masło oraz olej. Całość najpierw wymieszać dużą drewnianą łyżką, a następnie zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta odchodzącego od ścianek miski. Ciasto lekko oprószyć mąką, nakryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - na godzinę/półtorej.
Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto, by je odgazować, po czym przełożyć do blachy wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto wyjdzie dość gęste, więc należy rozciągnąć je dłońmi na powierzchni całej blachy. Następnie wyłożyć na wierzchu maliny, lekko dociskając. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut, przykryte ściereczką.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu) i przygotować w tym czasie kruszonkę poprzez utarcie składników tak, by porobiły się grudki. Kruszonkę równomiernie wysypać na powierzchni ciasta, po czym włożyć blachę od piekarnika i piec je ok. 40 minut, do suchego patyczka - dużo zależy od naszego piekarnika, więc warto sprawdzać co jakiś czas poziom upieczenia.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku na ok. pół godziny bez uchylania drzwiczek, po czym pozostawić do całkowitego przestygnięcia przy otwartym piekarniku.
PS Dziś wielki dzień wylotu, a jutro już na Filipinach. Postaram się publikować w miarę regularnie, mam kilka wcześniej przygotowanych przepisów, które pewnie będę przeplatać postami z podróży. Choć na pewno duuużo więcej znajdziecie na moim profilu na Instagramie, więc zapraszam. Komentarze i maile z pytaniami również będę na bieżąco monitorować, ale wybaczcie, jeśli nie odpiszę od razu - nie wiem jak będzie z wifi. W każdym razie trzymajcie się ciepło! :)
38 komentarze:
Mniam, trudno się oprzeć! Udanej wyprawy!
Pyszności!!
Uwielbiam drożdżowe, w połączeniu z malinami i kruszonką obłęd :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Podobne już wykonywałam u siebie :) Drożdżowe z malinami to coś mega pysznego :)
drożdżowe najlepsze :) ja jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale w końcu czas spróbować! :D
Uwielbiam<3 Takie drożdżowe ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem: ))
nawet psinka zadowolona na sam widok ciacha :D
Ps. GzG trwa :)
Drożdżowe ciasto to ulubione mojego ślubnego, moje już nie dlatego piekę go rzadko.
Kasiu spokojnej podróży i udanego urlopu Ci życzę i pozdrawiam cieplutko:)
Cudne ciacho :)
Udanej wyprawy i wielu dobrych doświadczeń Kasiu! :)
chętnie bym zjadła takie ciasto:)
Ciasto pyszne ;) puchate!! Udanej podróży :)
Pyszota! Ciasto drożdżowe pamiętam z dzieciństwa, gdzie to babcia co sobotę piekła ;-)
Udanej podróży!
Wygląda obłędnie, drożdżowe w czasie wakacji to konieczność :>
Cudowne ciasto drożdżowe, mniam :)
Bardzo apetyczne.
Hehe - zgadzam się z ostatnim zdaniem - moja mama i babcia też zawsze mówiły mi, aby nie jeść ciepłej drożdżówki - i jak tak sobie pomyślę, to rzeczywiście, jakby wszyscy rzucili się na jeszcze ciepłe ciasto to na pewno nic by nie zostało;) Uwielbiam świeżę drożdżowe ciasto pod każdą postacią a to malinowe z kruszonką wygląda bosko :)
Jaki piękny i przystojny łasuch oblizuje się na widok tego wspaniałego ciasta!
Wspaniale wyrobione , apetyczne nieziemsko
Ta krrruszonka <3
Wygląda pycha. :) Udanych wakacji!
Niezastąpione ciasto! Z malinami to pozycja obowiązkowa :)
Wow, śliczne ciasto! ; )
Prezentuje się bardzo apetycznie!
drożdżowe z malinami i kruszonką <3
mniam!
może to zabrzmi dziwnie.. ale kurde! Nie łączyłam wypieków drożdżowych z malin! ale to musi być cudoooo <3 słodkie, mięsiste.. :)
smak z dzieciństwa!:) najlepsze!
Pięknie wyrosło!
Ale pięknie wyrosło! Pyszne, z owocami najlepsze :)
mi zawsze szkoda malin do ciast, uwielbiam je!!!
jak się przełamię to chyba tylko do sernika :)
a drożdżowego zrobiłam strucla z serem, o! :)
Maliny, do ciasta może i szkoda, ale jaka przyjemność ze zjedzenia takiego pulchnego, pachącego kawałka ciasta, choćby i ciepłego. Niech tam nawet potem boli brzuch trudno się opanować :)
uwielbiam ciasta drożdżowe z letnimi owocami :)
Uwielbiam drożdżowe ciasta! Udanego pobytu i czekamy na relację!!!
Hmm, ale pyszne :)
Wygląda super!
Cudności! Właśnie jutro chcę zrobić drożdżowe z malinami i znalazłam Twój przepis - ciasto wygląda cudnie - takie puszyste, Robię :D
mollisia, i jak? :)
Wlasnie rosnie moje ciasto.Pierwszy raz robie wedlug tego przepisu.Wyglada apetycznie :)
Danuta, mam nadzieję, że się udało i smakowało :)
Dzisiaj zrobiłam Twoje ciasto, tylko że z rabarbarem. Wyszło puszyste i było pyszne. Dzięki Kasia
Kasia, bardzo się cieszę <3
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!