wtorek, 22 lipca 2014

Czekoladowe muffiny z cukinią




Cukinie zawojowały działkę, więc nie pozostaje nic innego, jak smacznie je spożytkować. Było już ciacho z cukinią, wiec dlaczego nie proste i szybkie w przygotowaniu muffinki. Są puszyste i lekkie, ale zarazem przyjemnie wilgotne. Słodziutkie i pysznie nadziane czekoladą. Pycha!



Składniki na 8 muffinek

  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki słodkiego kakao
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody)
  • pełna garść kropelek czekoladowych


Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Cukinię przepłukać, jeśli jest młoda nie trzeba obierać ze skórki, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porządnie odcisnąć z nadmiaru wody.

W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki (mokre jedynie utrzeć trzepaczką, nie miksować). Do suchych wlać mokre i energicznie wymieszać łopatką. Na koniec wsypać czekoladę i raz jeszcze wymieszać całość.

Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek i piec muffiny przez około 30 minut. Po upływie 25 minut można już sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. 




23 komentarze:

Renata Walczak pisze...

zazdroszczę Ci cukinii, moja razem z ogórkami w tym roku strajkuje:( nie dość, że dosiewałam dwukrotnie, to do tej pory zerwałam 2 słownie dwa ogórki, tragedia:( ale ciacho z cukinią jadłam już w ubiegłym roku i było pyszne:)

*Nataleczka* pisze...

ciekawe połączenie smakowe.

Justyna Żak pisze...

ciekawy pomysł, słyszałam o wykorzystaniu cukinii ale jeszcze nie próbowałam:)

Natalie pisze...

Słyszałam o tym zestawieniu ale jeszcze nie testowałam :)

Kasia pisze...

O, fajny pomysł na wykorzystanie cukinii :)

Ola pisze...

u mnie też pierwsza cukinia z działki zajechała właśnie do domu:)

Salvador Dali pisze...

takie ciemne, takie puszyste! :)

Krystyna Boner pisze...

Świetna cukinia. Można ją wykorzystać do wielu potraw. Twoje muffinki wyglądają tak smakowicie, że zjadłabym właśnie tą, która tak mnie kusisz :)

Anulla pisze...

ostatnio robiłam ciasto z cukinii:) tylko bardziej wilgotne przez wieksza ilosc cukinii :)

judik pisze...

Co roku obiecuję sobie żeby takie zrobić i nigdy mi nie wychodzi, a Twoje wyglądają tak smakowicie!! :-)

zufik pisze...

Robiłam takie ciasto, wiem że pyszne muszą być też babeczki :)

Galantyna.pl pisze...

Na pewno pyszne, tak smakowicie wyglądają!

Evi pisze...

Mniam :)

Back Taste pisze...

Pyszne:)

Pozdrowienia ciepłe:)
Di

ugotujmyto.pl pisze...

Robiłam już ciasto więc czas na muffinki :)

Patrycja pisze...

Najlepsze ciasto czekoladowe jest właśnie z dodatkiem cukinii

Magda C. pisze...

Ciekawa jestem tej cukinii, wyglądają bosko! :)

ugotujmyto.pl pisze...

Zrobiłam i są pyszne! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

Kaś pisze...

ugotujmyto.pl, super! bardzo się cieszę że smakowały :D
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza

zosiasamosia pisze...

Bardzo smaczne i moim dzieciom tez smakowały, a to najważniejsze:)

Kaś pisze...

Zosiasamosia, super, bardzo się cieszę, że smakowały! :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz

Anonimowy pisze...

ciekawie i zdrowo smakują w polaczeniu pół/ pół z mąką z amarantusa)).polecam

Kaś pisze...

A., ooo super pomysł! ja jeszcze mąki z amarantusa nie próbowałam, ale chętnie poeksperymentuję, dzięki :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add