Cukinie zawojowały działkę, więc nie pozostaje nic innego, jak smacznie je spożytkować. Było już ciacho z cukinią, wiec dlaczego nie proste i szybkie w przygotowaniu muffinki. Są puszyste i lekkie, ale zarazem przyjemnie wilgotne. Słodziutkie i pysznie nadziane czekoladą. Pycha!
Składniki na 8 muffinek
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki słodkiego kakao
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody)
- pełna garść kropelek czekoladowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Cukinię przepłukać, jeśli jest młoda nie trzeba obierać ze skórki, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porządnie odcisnąć z nadmiaru wody.
W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki (mokre jedynie utrzeć trzepaczką, nie miksować). Do suchych wlać mokre i energicznie wymieszać łopatką. Na koniec wsypać czekoladę i raz jeszcze wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do papilotek/silikonowych foremek i piec muffiny przez około 30 minut. Po upływie 25 minut można już sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone.
29 komentarze:
zazdroszczę Ci cukinii, moja razem z ogórkami w tym roku strajkuje:( nie dość, że dosiewałam dwukrotnie, to do tej pory zerwałam 2 słownie dwa ogórki, tragedia:( ale ciacho z cukinią jadłam już w ubiegłym roku i było pyszne:)
ciekawe połączenie smakowe.
ciekawy pomysł, słyszałam o wykorzystaniu cukinii ale jeszcze nie próbowałam:)
Słyszałam o tym zestawieniu ale jeszcze nie testowałam :)
O, fajny pomysł na wykorzystanie cukinii :)
u mnie też pierwsza cukinia z działki zajechała właśnie do domu:)
takie ciemne, takie puszyste! :)
Świetna cukinia. Można ją wykorzystać do wielu potraw. Twoje muffinki wyglądają tak smakowicie, że zjadłabym właśnie tą, która tak mnie kusisz :)
ostatnio robiłam ciasto z cukinii:) tylko bardziej wilgotne przez wieksza ilosc cukinii :)
Co roku obiecuję sobie żeby takie zrobić i nigdy mi nie wychodzi, a Twoje wyglądają tak smakowicie!! :-)
Robiłam takie ciasto, wiem że pyszne muszą być też babeczki :)
Na pewno pyszne, tak smakowicie wyglądają!
Mniam :)
Pyszne:)
Pozdrowienia ciepłe:)
Di
Robiłam już ciasto więc czas na muffinki :)
Najlepsze ciasto czekoladowe jest właśnie z dodatkiem cukinii
Ciekawa jestem tej cukinii, wyglądają bosko! :)
Zrobiłam i są pyszne! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!
ugotujmyto.pl, super! bardzo się cieszę że smakowały :D
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza
Bardzo smaczne i moim dzieciom tez smakowały, a to najważniejsze:)
Zosiasamosia, super, bardzo się cieszę, że smakowały! :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
ciekawie i zdrowo smakują w polaczeniu pół/ pół z mąką z amarantusa)).polecam
A., ooo super pomysł! ja jeszcze mąki z amarantusa nie próbowałam, ale chętnie poeksperymentuję, dzięki :)
Robię takie z dużą ilością kakaa i karobu. Są przepyszne. Z mąki pełnoziarnistej oczywiście i nie pszennej. Teraz doda! Także kokos
Paulina, brzmią super!!!
Zrobiłam ze zwykłym kakao, bo słodkiego nie miałam, dodałam mniej cukru, reszta jak w przepisie i ciasto mi nie wyszło, było za gęste. Uratowało mnie mleko. Myślałam, że już nic z tego nie wyjdzie, ale ostatecznie są super!
Małgośka, cieszę się, że się udało :)))
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza
Fajny przepis chociaż musiałam dodać troszkę mleka bo masa była zbyt gęsta. Poza tym dałam pokrojona czekoladę zamiast kropelek i zwykłe kakao. Faktycznie wychodzą fajnie wilgotne. Zapisuje na stałe przepis i pozdrawiam.
A., fajnie, że skorzystałaś z przepisu a muffinki smakowały :)
Pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!