sobota, 5 lipca 2014

Torcik z bitą śmietaną, malinami i bezą



Mmm Mmm Mmm... takie mniej więcej dźwięki wydobywają się z ust podczas delektowania się tym tortem :) I przysięgam, że nie przesadzam! Jest to jeden z najlepszych tortów, jakie kiedykolwiek jadłam. Lekkie i puszyste ciasto, delikatna bita śmietana, soczyste maliny i chrupiąca beza z uprażonymi migdałami. Smaki i faktury idealnie ze sobą współgrają tworząc prawdziwą rozkosz dla podniebienia  

Mocno, mocno polecam!




Przepisem zachwyciłam się u Kamili na blogu Ogrody Babilonu, podaję wersję po moich zmianiach

Składniki na ciasto
  • 4 żółtka, w temp. pokojowej
  • 125 g masła, miękkiego
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli 

Masło utrzeć z cukrami i solą na gładką masę. Ciągle miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i mleko. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 24-26 centymetrów, wysmarowanej masłem, i wyrównać powierzchnię.


Składniki na bezy
  • 4 białka 
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, a pod koniec dodać cukier i mieszać do powstania jednolitej, błyszczącej piany. Połowę piany wyłożyć na ciasto i posypać dwiema łyżkami płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C (160 przy termoobiegu) na 25 minut (u mnie 22). Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i umieścić na kratce (razem z papierem do pieczenia od spodu, który się ściągnie przed złożeniem tortu). Z pozostałego ciasta, piany i płatków migdałowych upiec drugie ciasto.


Składniki na masę z bitej śmietany
  • 400 g śmietany kremówki 
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody

Kremówkę ubić na sztywno, a pod koniec dodać cukier. Kiedy bita śmietana będzie już gotowa, rozpuścić we wrzątku żelatynę, lekko przestudzić i, ciągle ucierając, wlewać ją stopniowo do masy. 


Dodatkowo:
  • 300g malin
  • cukier puder


Przygotowanie tortu
Bitą śmietaną wyłożyć na pierwszy blat ciasta, ułożyć na niej maliny, docisnąć, by zanurzyły się w bitej śmietanie (można też najpierw wyłożyć tylko część bitej śmietany, później maliny, a na koniec przykryć ją resztą kremówki). Masę z owocami przykryć drugim blatem ciasta i oprószyć go cukrem pudrem. Przed podaniem torcik schłodzić ok. 2 godziny w lodówce. 





33 komentarze:

ladylaura pisze...

Łał .ale świetny ,lekki tort ,chcę ten wielki kawałek z ostatniego zdjęcia!.Zjedzony ,buuuu...

Ola pisze...

wspaniały!

Dominika pisze...

Kaś, zakochałam się w tym torcie!

Krystyna Boner pisze...

Oczywiście, że taki tort należy do najlepszych smaków. Kasiu świetnie połączyłaś i bitą śmietanę i maliny i bezę. Czego chcieć więcej? Pychota

Kamila pisze...

Kasiu, fantastycznie przekształciłaś przepis! Bardzo podoba mi się Twoja wersja, malinowa pychotka! Pozdrawiam

Wilczyca Aga Strzęciwilk pisze...

hasło BEZA i ja się rozpływam

Evi pisze...

No daj trochę bo nie wytrzymam :))

Magdalena Wasilewska pisze...

Przygotowujesz same pyszności : )

Małgorzata K pisze...

mmmm....to chyba musi być odlotowe :)

Łucja pisze...

Fantastyczny :) nie mogę przejść obojętnie !

http://breakfastdancejoggingenjoy.blogspot.com/ pisze...

Najlepiej samemu upichcić coś w kuchni, dlatego podziwiam :)) Wygląda rewelacyjnie i do tego z sezonowymi owocami :)

judik pisze...

Mniaaaam! ale cudaśny! :-)

toffi pisze...

nie wrzucaj takich pyszności, bo ja ostatnio torty jakoś hurtowo robię i sama je jem :PP

Majana pisze...

Przepyszny ten torcik. Z malinami uwielbiam. :)
Pozdrawiam.

Paulina Urbańczyk pisze...

Wspaniały :O <3

Martha pisze...

Świetny tort! ; )
Wygląda bardzo apetycznie! *.*

Renata Walczak pisze...

torcik wygląda fantastycznie!!

JustInka pisze...

O matko. Uwielbiam! To ciacho zostało stworzone chyba po to żeby dręczyć ludzi :) Jak mu się oprzeć i nie zjeść?

Antenka pisze...

muszę, muszę, muszę je zrobić:D boskie!

DżemDżus pisze...

Nie wiem co powiedzieć? Po trzykroć doskonałe :)

Anulla pisze...

doskonałe ciacho! :)

Magda C. pisze...

Wygląda fantastycznie, mniam!

ziemianska pisze...

mmmmmmm...pychota :)

ugotujmyto.pl pisze...

Pychota :)

Kasia pisze...

Ten ukrojony kawałek jest mój! :)))

ozzie pisze...

mam ślinotok :-)

Galantyna.pl pisze...

Pyszny, ale kusisz!

lutka40 pisze...

Cudne i takie letnie

judik pisze...

Cudowny musiał być ten torcik!! :-)

Ewa W pisze...

jejku..co ja bym dała za kawałek tego cuda,, :)

Monika S pisze...

Mam pytanie.
Czy to nie za dużo proszku do pieczenia na takie ciasto bedzie?
Czy czuć proszek ?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Monika S pisze...

Mam pytanie.
Czy to nie za dużo proszku do pieczenia na takie ciasto bedzie?
Czy czuć proszek ?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Kaś pisze...

Monika S, nie, nic nie czuć proszku. zawsze daję płaskie łyżeczki, chyba, że w przepisie podaję "pełne" albo "z czubkiem"
pozdrawia serdecznie

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add