Mmm Mmm Mmm... takie mniej więcej dźwięki wydobywają się z ust podczas delektowania się tym tortem :) I przysięgam, że nie przesadzam! Jest to jeden z najlepszych tortów, jakie kiedykolwiek jadłam. Lekkie i puszyste ciasto, delikatna bita śmietana, soczyste maliny i chrupiąca beza z uprażonymi migdałami. Smaki i faktury idealnie ze sobą współgrają tworząc prawdziwą rozkosz dla podniebienia
Mocno, mocno polecam!
Przepisem zachwyciłam się u Kamili na blogu Ogrody Babilonu, podaję wersję po moich zmianiach
Składniki na ciasto
- 4 żółtka, w temp. pokojowej
- 125 g masła, miękkiego
- 125 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- szczypta soli
Masło utrzeć z cukrami i solą na gładką masę. Ciągle miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia) i mleko. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 24-26 centymetrów, wysmarowanej masłem, i wyrównać powierzchnię.
Składniki na bezy
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki płatków migdałowych
Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, a pod koniec dodać cukier i mieszać do powstania jednolitej, błyszczącej piany. Połowę piany wyłożyć na ciasto i posypać dwiema łyżkami płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C (160 przy termoobiegu) na 25 minut (u mnie 22). Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i umieścić na kratce (razem z papierem do pieczenia od spodu, który się ściągnie przed złożeniem tortu). Z pozostałego ciasta, piany i płatków migdałowych upiec drugie ciasto.
Składniki na masę z bitej śmietany
- 400 g śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Kremówkę ubić na sztywno, a pod koniec dodać cukier. Kiedy bita śmietana będzie już gotowa, rozpuścić we wrzątku żelatynę, lekko przestudzić i, ciągle ucierając, wlewać ją stopniowo do masy.
Dodatkowo:
- 300g malin
- cukier puder
Przygotowanie tortu
Bitą śmietaną wyłożyć na pierwszy blat ciasta, ułożyć na niej maliny, docisnąć, by zanurzyły się w bitej śmietanie (można też najpierw wyłożyć tylko część bitej śmietany, później maliny, a na koniec przykryć ją resztą kremówki). Masę z owocami przykryć drugim blatem ciasta i oprószyć go cukrem pudrem. Przed podaniem torcik schłodzić ok. 2 godziny w lodówce.
33 komentarze:
Łał .ale świetny ,lekki tort ,chcę ten wielki kawałek z ostatniego zdjęcia!.Zjedzony ,buuuu...
wspaniały!
Kaś, zakochałam się w tym torcie!
Oczywiście, że taki tort należy do najlepszych smaków. Kasiu świetnie połączyłaś i bitą śmietanę i maliny i bezę. Czego chcieć więcej? Pychota
Kasiu, fantastycznie przekształciłaś przepis! Bardzo podoba mi się Twoja wersja, malinowa pychotka! Pozdrawiam
hasło BEZA i ja się rozpływam
No daj trochę bo nie wytrzymam :))
Przygotowujesz same pyszności : )
mmmm....to chyba musi być odlotowe :)
Fantastyczny :) nie mogę przejść obojętnie !
Najlepiej samemu upichcić coś w kuchni, dlatego podziwiam :)) Wygląda rewelacyjnie i do tego z sezonowymi owocami :)
Mniaaaam! ale cudaśny! :-)
nie wrzucaj takich pyszności, bo ja ostatnio torty jakoś hurtowo robię i sama je jem :PP
Przepyszny ten torcik. Z malinami uwielbiam. :)
Pozdrawiam.
Wspaniały :O <3
Świetny tort! ; )
Wygląda bardzo apetycznie! *.*
torcik wygląda fantastycznie!!
O matko. Uwielbiam! To ciacho zostało stworzone chyba po to żeby dręczyć ludzi :) Jak mu się oprzeć i nie zjeść?
muszę, muszę, muszę je zrobić:D boskie!
Nie wiem co powiedzieć? Po trzykroć doskonałe :)
doskonałe ciacho! :)
Wygląda fantastycznie, mniam!
mmmmmmm...pychota :)
Pychota :)
Ten ukrojony kawałek jest mój! :)))
mam ślinotok :-)
Pyszny, ale kusisz!
Cudne i takie letnie
Cudowny musiał być ten torcik!! :-)
jejku..co ja bym dała za kawałek tego cuda,, :)
Mam pytanie.
Czy to nie za dużo proszku do pieczenia na takie ciasto bedzie?
Czy czuć proszek ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Mam pytanie.
Czy to nie za dużo proszku do pieczenia na takie ciasto bedzie?
Czy czuć proszek ?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Monika S, nie, nic nie czuć proszku. zawsze daję płaskie łyżeczki, chyba, że w przepisie podaję "pełne" albo "z czubkiem"
pozdrawia serdecznie
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!