piątek, 1 sierpnia 2014

Zapiekanka z makaronem, cukinią, fetą, mielonym i beszamelem



W miarę szybka i prosta w przygotowaniu - poszczególne składniki można przygotowywać równolegle, a na koniec tylko wymieszać i zapiec. Doskonale sprawdzi się jako obiad dla dużej rodziny, bo zapiekanka wychodzi niemała, bądź jako opcja dwudniego wyżywienia dwa dwójki czy trójki. O tym, że pyszna i syta chyba nie muszę wspominać ;)



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego 
  • duża cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • mała cukinia 
  • 200 g makaronu penne 
  • 250 g fety 
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • beszamel: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 szklanki mleka, sól i pieprz do smaku 
  • 100-150 g startego żółtego sera 

Proporcje na duże naczynie do zapiekania


Przygotowanie mięsa Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek, przesmażyć razem chwile, po czym dodać mięso mielone oraz przecier pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i smażyć, co jakis czas mieszając, prźez 15-20 minut (bez pokrywki). Gotowe mięso odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Kiedy mięso się smaży, przygotować makaron i cukinię.

Przygotowanie makaronu Makaron ugotować w osolonej wodzie, koniecznie al dente. Odcedzić i odstawić.

Przygotowanie cukinii Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć cukinię pokrojoną w cienkie plastry (2-3 mm), często mieszając przez ok. 10 minut. Odstawić.

Przygotowanie beszamelu W średniej wielkości rozpuścić masło, po czy dosypać mąkę i rozetrzeć. Następnie, ciągle mieszając, stopniowo dolewać mleko. Mieszać kilka minut do powstania gęstego, kremowego sosu.

Przygotowanie zapiekanki Piekarnik rozgrzać do 190 stopni 170 przy termoobiegu).
Do dużej miski pokruszyć fetę, a następnie przełożyć do niej mięso i wymieszać. Dodać makaron i raz jeszcze wymieszać całość. Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanej mieszanki, wyrównać, wyłożyć plastry cukinii i przykryć resztą mieszanki. Na wierzchu rozprowadzić beszamel.
Całość zapiekać przez ok. 20 minut, po czym wysypać na wierzch ser i, jeśli mamy taką możliwość, włączyć grzanie tylko od góry do szybszego rozpuszczenia sera.

Zapiekanka ładnie się kroi i nie "puszcza" soków, które to absorbuje makaron.



26 komentarze:

Mona pisze...

Tak ...zapiekanki to fajna sprawa na urozmaicenie posiłku..ale i alternatywa dla tych co np. nie czują się ,,mocni " :) w kuchni, naprawdę są całkiem proste i smaczne . Twoja wygląda pięknie . Pozdrawiam.

Ola pisze...

świetna! tak sobie teraz myślę, że za rzadko u mnie w domu zapiekanki goszczą

Salvador Dali pisze...

no,no,no.. jak to wygląda! Dobrej jakości żarełko, mniaaam!

toffi pisze...

jak zwykle dla mnie prześliczne :PPPP
gdyby nie feta to nawet przepyszne :D

Anula pisze...

Pychota, uwielbiam takie zapiekanki:) Pozdrawiam!

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, u Ciebie jak zwykle i smacznie i ładnie i do zapisania przepisu na potem do realizacji :)

Natalie pisze...

Chyba zrobię taką wersje bez mięska! Boska :)

www.natalia-i-jej-świat.pl pisze...

Lubię wszelkie zapiekanki :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Uwielbiam takie!

Kamila pisze...

Pyszna cukiniowa propozycja!

Kasia pisze...

Na pewno jest pyszna, to widać od razu :))

Marcelina pisze...

Takie przysmaki z cukinii to wręcz uwielbiam! :) U mnie dziś była cukinia z makaronem i pesto bazyliowym :))

Marzena pisze...

Ano nie musisz wspominać, bo wygląda przepysznie:-)

Anulla pisze...

zapiekanki to jedne z moich ulubionych obiadów :) i za każdym razem mogą być inne :)

Back Taste pisze...

Bardzo lubię fetę w zapiekankach, na ciepło smakuje doskonale:)

Cudowna Kasiu:)

Pozdrowienia:)

Evi pisze...

Już widok tego pięknie zapieczonego wierzchu mnie zachęca, a drugie zdjęcie to poezja jest po prostu :)

ladylaura pisze...

Ale smaczne danie.

Patrycja Reszko pisze...

Pyszne składniki, od razu wiedziałam, że to jest to!

Magda C. pisze...

Rewelacyjny pomysł na obiad :)

babka z rodzynkiem pisze...

Bardzo lubię zapiekanki, to jedne z moich ulubionych dań obiadowych:-)

Kwatery Gdynia pisze...

Smaczne, szybkie i proste to co lubię :), pozdrawiam.

Krakowskie smaki Ani pisze...

Uwielbiam cukinię i fetę, koniecznie muszę wypróbować;)

ugotujmyto.pl pisze...

Bardzo apetyczna!

Lamperia pisze...

Robię wersję bez beszamelu i makaronu, z mozarellą a la lasagne - plasterki cukinii układam na przemian z sosem bolognese. Ale ta też jest super :)

wizjolife pisze...

Już drugi raz robię tą zapiekankę gdyż jest przepyszna! Dziękuję za przepis :)

Kaś pisze...

wizjolife, super! bardzo się cieszę, że zapiekanka tak przypadła do gustu :)))
polecam również podobną http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/09/zapiekanka-z-miesem-i-cukinia-pod.html
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add