Na zakończenie filipińskich wspomnień koktajl, na bazie owocu, którego pochłaniałam kilogramami... mango! Mango prosto ze straganu, 'szejki', lody, drinki, dżemy, naleśniki, sałatki, a nawet pizza z mango. Nie wspominając już o genialnej suszonej wersji. Kiedy więc pewnego razu zobaczyłam w menu połączenie mango i masła orzechowego, oszalałam i od razu zamówiłam. Znacie to uczucie, gdy czegoś mocno wyczekujecie i następuje ten magiczny moment "pierwszego kęsa/łyku"? Moja reakcja przypominała tę z reklam - na chwilę zamknęłam oczy i wymsknęło mi się wiele znaczące "mmm..." :) Niestety ten specjał udało mi się znaleźć tylko raz, ale przecież żaden problem przygotować go na własną rękę. Gorąco polecam wypróbować to połączenie - niby nic, a rooobi różnicę :)
Składniki
- dojrzałe mango
- 1-2 banany
- pełna łyżka masła orzechowego
- pół szklanki pełnego mleka
Zmiksować w blenderze. I pijemy :)
Kiedy za oknem gorąco polecam miksowanie z kilkoma kostkami lodu.
Tego koktajlu spróbowałam w Tagbilaran - głównym mieście na wyspie Bohol.
Z czego słynie Bohol? Z wyraków! Inaczej tarsjuszy. Spędziłam niemal tydzień pomagając
w lokalnej fundacji (Philippine Tarsier Foundation), która opiekuje się tym zagrożonym warunkiem.
Niesamowite stworzenia. I te oczy!!!
Bohol to bardzo spokojna wyspa. Od miasta do miasta prowadzą ciche drogi, wśród który usłane
są mniejsze miasteczka po kilkadziesiąt domów. To było idealne miejsce do biegania :)
Największą atrakcją wyspy pod względem krajobrazowym są bez wątpienia Wzgórza Czekoladowe - Chocolate Hills. Mega charakterystyczne i unikatowe. Regularne "górki" porośnięte trawą.
Jest ich ponad tysiąc. Panorama na nie robi ogromne wrażenie. Dlaczego czekoladowe?
W porze suchej porastająca je trawa przybiera odcienie brązu, czekoladowego brązu ;)
Wracając do głównego tematu postu, czyli mango... mówi się, że najlepsze mango są na wyspie wyspie Cebu. Przyznam się jednak, że do końca życia będę kojarzyć Cebu z czymś innym.
Z jedną z najbardziej ekstremalnych przygód w moim życiu. Niezapomnianą!!!
Nurkowaniem z rekinami wielorybymi...
ładnie żeśmy przypozowali ;)
Na razie tyle z podróżniczych inspiracji. Hmm był Wietnam, były Filipiny. Na horyzoncie nieśmiało maluje się... całkiem przeciwny kierunek ;) Co z tego wyjdzie zobaczymy, a tymczasem powracam do najlepszych smaków na świecie - polskiej kuchni! Bo ona jest jednak nieoceniona i tęskniłam za nią niemiłosiernie. A najbardziej za... o tym będzie kolejny post.
23 komentarze:
Wygląda apetycznie! :)
Świetny ten słoik :D
Kasiu, piękne zdjęcia, świetny post. Pozostają wspaniałe wspomnienia.
Taki koktajl chętnie bym wypiła. Smakowicie wygląda. Fajna jest ta wąsata szklanka:)
Mango to również mój ulubiony owoc i że też wcześniej nie wpadłem, by zrobić taki pyszny myk z orzechowym masłem. To przecież musi być takie pyszne! Następnym razem wypróbuję :)
Nic nie musisz mówić, biorę to cudo w ciemno!
o mamusiu, muszę wypróbować to połączenie, faktycznie niby nic, wyglądą dość niepozornie, ale już czuję smak mango na języku, no ślinotok istny ślinotok,
Pozdrawiam !
Kasiu niedawno zapisałam sie na słoiczkową rozdawajkę, bo ten słoik jest z..fajny:) co do kokajlu, to zapowiada sie smacznie, choć za mango nie przepadam, ale kupuję moim dziewczynom, za to zdjęcia mnie rozbroiły- masz kobito nerwy!! ludojad czy nie toż to rekin jest!!
Pozdrawiam:)
zazdroszczę ci tych Filipin :)
ale powiedz mi, jak ty się dostałaś tam?! jak patrzyłam to drogo :(
ale koktajl.. <3 masło orzechowe <3 <3
mango kocham! a to połączenie musi być genialne! :)
szalona!!!!
może mango z Cebu bym pokochała, bo 'naszym' mówię nie :)
wow, z rekinami... aż mi ciarki przeszły, przepiękne stworzenia! :)
a koktajl biorę! jest świetny! :D
Salvador Dali, najdrożej wychodzi przelot - ja niestety kupowałam bilety w regularnej cenie, ale można polować na promocje. a jeśli chodzi o życie tam i zakwaterowanie, są to śmiesznie niskie kwoty. na najlepszych wyspach, w domkach przy samej plaży, potrafi być dwa razy tanie niż nad polskim morzem poza sezonem :)
Mniam, pyszności! Zdjęcia jak zwykle zachwycają :)
fajny taki słoiczek z koktajlem, ciekawy pomysł na podanie!
pozazdroscic tego nurkowania :)
tym masłem orzechowym mnie zachwyciłaś:) jak to musi smakować:D
To musi być obłędne połączenie:)
Pyszne połączenie :) Jeśli coś ma w sobie mango to na pewno mi posmakuje !
To masło brzmi intrygująco Kasiu:) nie mam pojecia czego się spodziewać po tym koktajlu ;] będzie test!
Świetne połączenie :) Niesamowita przygoda, a jakie śliczne zdjęcia, pamiątka na całe życie :)
smoothie rewelacja, ale chowa się przy nurkowaniu
wow! fantastyczne masz przygody!
świetne zestawienie smakowe :)
Wakacje świetne i tyle pięknych przywiozłaś zdjęć, a smoothie doskonale skomponowane.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!