Jest jesień, jest sezon na dynię. Szkoda więc nie wykorzystać go w pełni. Na zaś polecam przygotować duuuży zapas puree z dyni - przyda się do wielu ciast i deserów. Na bieżąco z kolei proponuję takie oto muffiny z dodtakiem tartej dynii. Jak to mufinki - błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Mocno nadziane czekoladą. Aromatyczne. Na jesienne klimaty idealne!
Składniki na 10 muffinek:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 225 g
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka startej, odciśniętej z nadmiary wody, dyni - 200 g
- pół szklanki kropel czekoladowych / posiekanej czekolady
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek, sodę i cynamon, a w drugiej jajka i olej. Kawałek obranej dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka z olejem oraz tartą dynię dodać do suchych składników, dobrze wymieszać całość, a na koniec dosypać kropelki czekoladowe.
Papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut - aż ładnie wyrosną. Po upieczeniu studzić na kratce.
31 komentarze:
Pyszne babeczki! Cudnie wyglądają!
Kasiu przepis zapisuję do wypróbowania- właśnie mam dynie i ochotę na muffinki:)
Szybki deser i jak pysznie wygląda! Dynia <3
świetne połączenie smaków, na pewno babeczki są bardzo smaczne:)
Yummy..
Dyniowe - moje ukochane <3
Boskie muffinki :) Super połączenie!
Pyszna dyniowa propozycja Kasiu:-)
Biorę dwie od razu!: ))
jest jesień - jest dynia i przysmaki dyniowe :)
Jakie pyszne, w sam raz do herbatki lub kawki :)
zdjęcia najlepiej przemawiają:)
To może być dobre! ;)
Chętnie Kasiu poczęstowałabym się taką babeczką jutro do porannej kawy. Pysznie kuszą :)
Tyle dobroci w jednej muffince :) Kusisz!
Mmm, pyszności! :)
Bardzo apetycznie wyglądają te babeczki! *.*
Cudne! Dawno nie robiłam muffinek.
pyszności zamknięte w małej muffince :)
Świetne połączenie smakowe.
Piękne i na pewno pyszne :)
Jest dynia, jest pysznie:) Piękne muffinki Kasiu:)
Wyglądają bardzo smakowicie! :)
Dyniowe cudeńka :)
chyba musze sie przekonac do dyni. super wugladaja te muffinki ;)
dynia + czekolada = Super połączenie :) PYCHA !! :)
Kiedyś robiłam dyniowe muffiny, ale nawet w połowie nie wyglądały tak apetycznie jak te Twoje! :)
Ja dodałam jeszcze do nich starte jabłko i imbir
Kasiu, super przepis! Prosty i szybki. Muffinki robimy co 2-3 dni i za każdym razem wychodzą przepyszne!
A., super pomysł! iście jesienne smaki
JoannaSS, bardzo się cieszę, że tak posmakowały!!!
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za opinie :)
A mleka nie dodajesz?
Unknown, nie. nawet odciśnięta dynia ma w sobie sporo wody, do tego olej i jajka, u mnie wystarczało za płyny. choć jeśli czujesz, że masa jest zbyt gęsta (może inna odmiana dyni) to oczywiście można dodać odrobinę mleka/więcej oleju
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!