niedziela, 4 stycznia 2015

Syrop dyniowy. Idealny do Pumkin Spice Latte



Mój pierwszy domowy syrop do kawy, ale na pewno nie ostatni. Prosty w przygotowaniu, a efekt naprawdę zaskakuje. Kawa z nim przyrządzona jest niemal identyczna do tej z popularnej sieciówki. Pumkin Spice Latte kiedy i gdzie się chce :) 



Syrop dyniowo-korzenny, ok. 180 ml
przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z moimi lekkimi zmianami
• 1/2 szklanki wody
• 1 łyżeczka imbiru w proszku
• 2 łyżeczki cynamonu w proszku
• 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku 
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (jeśli niesłodzone, to z 4 łyżkami cukru)
• 1/4 szklanki purée z dyni


Do garnuszka wlać wodę, dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować, po czym maksymalnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na kwadrans*. Po tym czasie, dodać mleko skondensowane, cukier waniliowy i wymieszać do rozpuszczenia (w razie konieczności podgrzać syrop). Dodać purée z dyni i raz jeszcze porządnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec warto sprawdzić, czy poziom słodyczy nam odpowiada i ewentualnie dodać trochę więcej cukru. Przechowywać w lodówce.

*Opcjonalnie można w tym momencie przecedzić syrop przez sito czy filtr od kawy, aby oddzielić od niego przyprawy, ale ja to pominęłam.



Jak przygotować Pumkin Spice Latte
Proporcje na 1 porcję to: jedno espresso, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczki syropu kawowego.
Oczywiście, wedle gustu, kawę można zrobić mocniejszą lub słabszą, z mniejszą lub większa ilością mleka bądź też słodszą, ale te powyżej to akurat moje ulubione proporcje.
Przygotować espresso, wymieszać z syropem, zalać całość połową mleka, a resztę mleka ubić na piankę, którą na koniec delikatnie wlać do kawy. W geście rozpusty można dodać na wierzch bitej śmietany i posypać całość cynamonem.





31 komentarze:

Szpinakożerca pisze...

robiłam kiedyś podobny, ale to nie do końca było to :) koniecznie spróbuję ten :)) bo Pumpkin Spice Latte uwielbiam, a została mi jeszcze jedna nieduża dynia :)

Chocolate Stop Tempting pisze...

Ja jeszcze własnego syropu nie robiłam, ale patrząc na składniki i sposób przygotowania w tym przepisie, postaram się nadrobić mój błąd. :)
Miłego wieczoru!

judik pisze...

Na pumpkin spice latte mam ochotę od dawna :-) syrop wygląda pysznie! :-)

Natalie pisze...

Domowej roboty musi być genialny :) Myślę, że kawa z nim byłaby nawet lepsza niż ta w kawiarni :)

Kinga pisze...

Pychotka ;)

MayKasahara pisze...

Brzmi smakowicie :)

ola in the kitchen pisze...

Fajny przepis, warty wypróbowania :D

Unknown pisze...

trzeba sprobowac, bo slinka az cieknie

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda obłędnie!!!

Unknown pisze...

Pierwszy raz słyszę o czymś takim :) ale z kulinarnymi nowinkami zawsze byłam do tyłu :)

Cytrynka pisze...

Fenomenalny pomysł! Okupuję Starbucksa gdzie tylko się da, a niedawno zaczęłam zastanawiać się nad zdrowszymi, domowymi opcjami... wypróbuję na pewno!

magda lena pisze...

Kawa z takim syropem musi być przepyszna! :)

Krystyna Boner pisze...

Wyobrażam sobie smak takiej kawy. Z takim syropem.... mniam, mniam :)

Kasia pisze...

Nie próbowałam dotąd takie kawy, musi być cudowna :)

Łucja pisze...

Ja takiej kawki nigdy nie piłam ;/ ale brzmi tak kusząco że chyba się skuszę :D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ostatnio robiłam syrop piernikowy, ach Twój musi smakować doskonale! :)

Anulla pisze...

kawusi z takim syropem to chętnie bym się napiła :)

zufik pisze...

no boski ten syrop ;-)

Emilia pisze...

Brzmi obłędnie i ma ładny kolor i konsystencję, coś czuje że to będzie mój ulubiony przepis na syrop :)

napiecyku pisze...

Uwielbia kawy z syropami, to przepis dla mnie :)

Anonimowy pisze...

szczerze mówiąc podchodziłam do tego syropu z dystansem, nie mogłam się przekonać do tej dyni :-)) ale Twój przepis brzmi zachęcająco, taka kawa musi być pyszna i rozgrzewająca :-)

Magda C. pisze...

Zapisuję przepis! Muszę spróbować :)

Łukasz Majchrowski pisze...

Też się przymierzałem do zrobienia tego syropu w sezonie dyniowym, ale nie wiedzieć czemu zaniechałem ten pomysł i teraz żałuję :(

Szpinakożerca pisze...

wyszedł boski, gęsty, korzennym i pyszny :)

Kaś pisze...

Szpinakożerca, ooo super, że jesteś zadowolona z przepisu :)))
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza!

Unknown pisze...

Zrobiłam z dwoma łyżeczkami cynamonu i mocno mi sie ten... płyn zglucił. Gdyby komuś jeszcze coś takiego sie przytrafiło sugeruje zmniejszenie z 2 łyżeczek cynamonu do 1/2.

+ gdyby ktoś używał świeżego imbiru to sugeruje 1/2 łyżeczki ;)

Kaś pisze...

Maniuś, dziękuję za sugestie :) hmm może to też kwestia cynamonu
pozdrawiam serdecznie :)

Eve pisze...

A mi wyszedł bardzo rzadki, nic nie zmieniałam w proporcjach. Macie jakieś sugestie dlaczego? W smaku - pyszny! gdyby tylko był bardziej gęsty..

Emilien pisze...

Jak długo taki syrop wytrzymuje w lodówce bez pasteryzacji? A po pasteryzacji wie ktoś ile czasu można przechowywać taki syrop?

Syropy Monin pisze...

Muszę spróbować go zrobić, jestem ciekawy czy mi wyjdzie.

Anonimowy pisze...

Wyszedł przepyszny ale nie zdążyłam wypić bo mi się zepsuł chyba muszę zacząć się dzielić

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add