Mój pierwszy domowy syrop do kawy, ale na pewno nie ostatni. Prosty w przygotowaniu, a efekt naprawdę zaskakuje. Kawa z nim przyrządzona jest niemal identyczna do tej z popularnej sieciówki. Pumkin Spice Latte kiedy i gdzie się chce :)
Syrop dyniowo-korzenny, ok. 180 ml
przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z moimi lekkimi zmianami
• 1/2 szklanki wody
• 1 łyżeczka imbiru w proszku
• 2 łyżeczki cynamonu w proszku
• 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (jeśli niesłodzone, to z 4 łyżkami cukru)
• 1/4 szklanki purée z dyni
Do garnuszka wlać wodę, dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować, po czym maksymalnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na kwadrans*. Po tym czasie, dodać mleko skondensowane, cukier waniliowy i wymieszać do rozpuszczenia (w razie konieczności podgrzać syrop). Dodać purée z dyni i raz jeszcze porządnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec warto sprawdzić, czy poziom słodyczy nam odpowiada i ewentualnie dodać trochę więcej cukru. Przechowywać w lodówce.
*Opcjonalnie można w tym momencie przecedzić syrop przez sito czy filtr od kawy, aby oddzielić od niego przyprawy, ale ja to pominęłam.
Jak przygotować Pumkin Spice Latte
Proporcje na 1 porcję to: jedno espresso, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczki syropu kawowego.
Oczywiście, wedle gustu, kawę można zrobić mocniejszą lub słabszą, z mniejszą lub większa ilością mleka bądź też słodszą, ale te powyżej to akurat moje ulubione proporcje.
Przygotować espresso, wymieszać z syropem, zalać całość połową mleka, a resztę mleka ubić na piankę, którą na koniec delikatnie wlać do kawy. W geście rozpusty można dodać na wierzch bitej śmietany i posypać całość cynamonem.
31 komentarze:
robiłam kiedyś podobny, ale to nie do końca było to :) koniecznie spróbuję ten :)) bo Pumpkin Spice Latte uwielbiam, a została mi jeszcze jedna nieduża dynia :)
Ja jeszcze własnego syropu nie robiłam, ale patrząc na składniki i sposób przygotowania w tym przepisie, postaram się nadrobić mój błąd. :)
Miłego wieczoru!
Na pumpkin spice latte mam ochotę od dawna :-) syrop wygląda pysznie! :-)
Domowej roboty musi być genialny :) Myślę, że kawa z nim byłaby nawet lepsza niż ta w kawiarni :)
Pychotka ;)
Brzmi smakowicie :)
Fajny przepis, warty wypróbowania :D
trzeba sprobowac, bo slinka az cieknie
Wygląda obłędnie!!!
Pierwszy raz słyszę o czymś takim :) ale z kulinarnymi nowinkami zawsze byłam do tyłu :)
Fenomenalny pomysł! Okupuję Starbucksa gdzie tylko się da, a niedawno zaczęłam zastanawiać się nad zdrowszymi, domowymi opcjami... wypróbuję na pewno!
Kawa z takim syropem musi być przepyszna! :)
Wyobrażam sobie smak takiej kawy. Z takim syropem.... mniam, mniam :)
Nie próbowałam dotąd takie kawy, musi być cudowna :)
Ja takiej kawki nigdy nie piłam ;/ ale brzmi tak kusząco że chyba się skuszę :D
Ostatnio robiłam syrop piernikowy, ach Twój musi smakować doskonale! :)
kawusi z takim syropem to chętnie bym się napiła :)
no boski ten syrop ;-)
Brzmi obłędnie i ma ładny kolor i konsystencję, coś czuje że to będzie mój ulubiony przepis na syrop :)
Uwielbia kawy z syropami, to przepis dla mnie :)
szczerze mówiąc podchodziłam do tego syropu z dystansem, nie mogłam się przekonać do tej dyni :-)) ale Twój przepis brzmi zachęcająco, taka kawa musi być pyszna i rozgrzewająca :-)
Zapisuję przepis! Muszę spróbować :)
Też się przymierzałem do zrobienia tego syropu w sezonie dyniowym, ale nie wiedzieć czemu zaniechałem ten pomysł i teraz żałuję :(
wyszedł boski, gęsty, korzennym i pyszny :)
Szpinakożerca, ooo super, że jesteś zadowolona z przepisu :)))
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza!
Zrobiłam z dwoma łyżeczkami cynamonu i mocno mi sie ten... płyn zglucił. Gdyby komuś jeszcze coś takiego sie przytrafiło sugeruje zmniejszenie z 2 łyżeczek cynamonu do 1/2.
+ gdyby ktoś używał świeżego imbiru to sugeruje 1/2 łyżeczki ;)
Maniuś, dziękuję za sugestie :) hmm może to też kwestia cynamonu
pozdrawiam serdecznie :)
A mi wyszedł bardzo rzadki, nic nie zmieniałam w proporcjach. Macie jakieś sugestie dlaczego? W smaku - pyszny! gdyby tylko był bardziej gęsty..
Jak długo taki syrop wytrzymuje w lodówce bez pasteryzacji? A po pasteryzacji wie ktoś ile czasu można przechowywać taki syrop?
Muszę spróbować go zrobić, jestem ciekawy czy mi wyjdzie.
Wyszedł przepyszny ale nie zdążyłam wypić bo mi się zepsuł chyba muszę zacząć się dzielić
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!