Lubicie ciasta lekkie jak chmurka? Jeśli tak, ten przepis idealnie wpasuje się w Wasze gusta. Jeśli nie lubicie, to... i tak Wam posmakuje, bo jest po prostu pyszne!
Miękki i wilgotny biszkopt, super lekka i delikatna pianka, plus owoce dodające świeżości i orzeźwienia - soczyste brzoskwinie i słodziutkie banany. Z wierzchu czekolada dodająca odrobiny rozpusty.
Tylko uważajcie: ponieważ ciasto jest nie za słodkie i bardzo delikatne, można go zjeść dużo za dużo ;)
Składniki na biszkopt
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i ubijać całość mikserem przez kilka minut - aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się jasna oraz puszysta. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania, wsypywać stopniowo suche składniki do masy jajecznej. Na koniec dodać ocet i raz jeszcze wymieszać. Powstałe ciasto przelać do blachy (25x36 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 przy termoobiegu) i piec ok. 25 minut (czas w dużej mierze zależy to od piekarnika; biszkopt należy piec do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy). Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i przestudzić. Po całkowitym ostygnięciu przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na piankę
- 2 galaretki + 900 ml wody
- 2 "śnieżki" + 400 ml zimnego mleka / ok. pół litra śmietany kremówki
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, ale używając podanej, zmniejszonej - 900 ml - ilości wody. Następnie odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżki przygotować według przepisu na opakowaniu, a jeśli korzystamy z kremówki - ubić ją na sztywno. Następnie, ciągle mieszając, powoli wlewać galaretkę do bitej śmietany.
Dodatkowo
- brzoskwinie z puszki
- 5 bananów
- woda z brzoskwiń do nasączenia biszkoptu
- ok. pół tabliczki czekolady, u mnie gorzka
Przygotowanie ciasta
Jeden blat biszkoptu umieścić w tej samej tortownicy. Z wierzchu nasączyć go sokiem z brzoskwiń, po czym ułożyć na nim pokrojone owoce. Zalać całość pianką, zostawiając kilka łyżek, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go z wierzchu sokiem, a następnie rozsmarować pozostałą część pianki. Na koniec zetrzeć czekoladę.
Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki, by stężało.
PS Przepis od Cioci, wykonanie 'mojomamine', dziękuję!
26 komentarze:
Pyszna, leciutka chmurka! Idealnie!
wygląda rzeczywiście fajnie!
No, Kasiu znów wspaniały przepis. I pięknie wygląda i pewnie wspaniale smakuje :)
Pychotka po prostu. Porywam kawałek.
pianki uwielbiam, tylko one strasznie szybko znikają:)
fajny przepis:)
Ciasta nigdy za dużo - tak odnośnie twierdzenia, że można zjeść go dużo za dużo! :)
Lekkie, pyszne ciasto, nie potrafiłabym przejść obojętnie obok niego :)
Super ciacho:) zapisuję przepis! Pozdrawiam
Wygląda wspaniale!
masz rację: takei ciasta smakują chyba wszystkim :)
Genialnie wygląda! Aż się prosi aby zjeść ;)
Mniam, uwielbiam takie pianki. Robię je jednak na zwykłej kremówce, gdyż od dzieciństwa nie znosze smaku "śnieżek":). takie małe zboczenie:)
Upiecz mi takie cudo :) dziękuję :)
Rewelacyjne ciasto ! Wygląda tak lekko i delikatnie ,no i oczywiście smacznie.
Pozdrawiam Kasiu :)
Lubię biszkopty, bo można z nich wyczarować właśnie takie samakowitości :D
http://bsylwia.blogspot.com/
Pyszny biszkopt :) Idealne ciacho do niedzielnej kawy :)
Jestem wielbicielką takich ciast, fajny przepis :)
Cudna pianka :) Jadłabym!!
Pyszna!
Uwielbiam takie ciasta biszkoptowe, cudo! :)
Bardzo pięknie się prezentuje, wygląda na smakowity kąsek :-)
skoraq na Ciebie a Ty takie pyszności serwujesz :-/
jadłabym! ta pianka jest niesamowicie kusząca :D
No to ja się piszę na ,,dużo za dużo '' ,mniam.
takie ciasta lubię najbardziej :)
Smakowicie się prezentuje
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!