Oj dawno nie było u mnie ciasta, zbyt dawno ;)
Kruche ciasto plus masa białkowo-śmietankowo-kokosowa. Do tego maliny. Bajka! Placek znakomity w smaku, kokos i maliny fajnie ze sobą grają. Myślę, że spokojnie sprawdzą się też borówki czy jagody. Polecam gorąco!!!
przepis ze strony Kuchnia Lidla, po moich zmianach
Składniki na ciasto
- 380 g mąki pszennej, przesianej
- 20 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 180 g cukru
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
Warstwa kokosowa
- 6 białek
- 210 g cukru
- 2 budynie śmietankowe (2x40 g)
- 16 g cukru wanilinowego
- 160 g wiórków kokosowych
- 200 ml śmietanki 30%
- 500 g świeżych malin
Dodatkowo
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami w suchych składnikach. Dodać żółtka i zagnieść całość.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich (500 g) wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (forma 25x36 cm). Formę z ciastem schować do lodówki na godzinę, dwie. Drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać cukier, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć palcami w suchych składnikach. Dodać żółtka i zagnieść całość.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich (500 g) wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (forma 25x36 cm). Formę z ciastem schować do lodówki na godzinę, dwie. Drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika.
Przygotowanie warstwy kokosowej
Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Do piany dodać wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem budyniowym i cukrem wanilinowym, wymieszać łopatką. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do piany z białek. Całość delikatnie wymieszać łopatką.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni (u mnie 170 przy termoobiegu). Masę kokosową wyłożyć na spód ciasta, następnie ułożyć na masie maliny. Na koniec zetrzeć na wierzch schłodzony kawałek ciasta (na tarce o grubych oczkach). Blachę włożyć do piekarnika. Piec ciasto 40-45 minut. Jeśli góra zaczęłaby się wcześniej rumienić, przykryć ją kawałkiem papieru do pieczenia.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni (u mnie 170 przy termoobiegu). Masę kokosową wyłożyć na spód ciasta, następnie ułożyć na masie maliny. Na koniec zetrzeć na wierzch schłodzony kawałek ciasta (na tarce o grubych oczkach). Blachę włożyć do piekarnika. Piec ciasto 40-45 minut. Jeśli góra zaczęłaby się wcześniej rumienić, przykryć ją kawałkiem papieru do pieczenia.
37 komentarze:
Wyglada przepysznie!!!
Kasiu, dawno niebyło, ale warto było czekać na takie pyszne ciasto :)
Oj musi być pyszny :) uwielbiam połączenie malin z kokosem :) Jagody też muszą fajnie współgrać :)
Jak ja uwielbiam takie przekładańce<3
Na całe szczęście popsuł mi się piekarnik, bo kusisz...;-)
Znakomite ciasto wyczarowałaś! Pycha!
Musi być doskonały!
a ja w tym roku jeszcze malin nie jadłam i nawet nie wiem jak to się stało:) placek wygląda super!
właśnie myślałam nad imieninowym ciastem :) dziękuję Kasiu :)
Chyba zaraz umrę! Jest boskie!
Już wiem co dzisiaj upiekę. Pięknie wygląda to ciasto ;)
Kokos i maliny na takie połączenie bym nie wpadł ^^ a ciasto prezentuje się okazale i po prostu pysznie :)
Mniam, pycha ciasto, poczęstuję się chętnie :)
Kokosowa warstwa wygląda pysznie :)
Czesc Kasiu,
jak sadzisz, czy mrozone maliny moga byc? Swieze kosztuja tu tak duzo - ze jemy je najchetniej "nature", no i moznaby je piec takze zima...
Serdecznie
ANia
może i nie było, ale wracasz z prawdziwym rarytasem :)
Marta, polecam tym bardziej :)
Cynamon, koniecznie upiecz!
Janusz, bardzo zachęcam do wypróbowania takiego połączenia :)
Aniu, myślę, że mrożone też się sprawdzą. tylko nie rozmrażaj ich wcześniej
zdecydowanie do wypróbowania:)
Kokos i malina...musi być pysznie))
Wygląda bajecznie!!! W lodówce mam jagody :))
Mmm, wygląda znakomicie, piękne kolory :)
mmmmm 'niebo w gębie' !
Z jagodami pychaaa! z malinami też na pewno wypróbuję:) Dziekuję za przepis!!!
Wspaniały placek! Chętnie go zrobię, już zapisuję przepis :)
Kasiu cudowne połączenie, przepis zapisuję:)
Wow, to ciasto jest po prostu obłędne! <3
Z chęcią skosztowałabym kawałek! :)
Kokosowe szaleństwo :D Z malinami musi smakować jeszcze lepiej :D Warto wypróbować takie połączenie :)
Ciasto zachwycające ,moje smaki.
Wszystkie Twoje propozycje są genialne, a ten kokosowy cud z malinami po prostu zjawisko :)
Rewelacyjnie wygląda! Bardzo smakowicie. :)
muszę spróbować wersji kokosowej tego ciacha :)
Fantastycznie skomponowana całość!
Dawno, dawno nie jadłam takiego placka :/
CUDOWNY! <3
Jedno ciastko zabieram ze sobą do popołudniowej kawy :)
Proszę o oddanie głosu na moją propozycję w Konkursie, szczegóły na moim blogu, pozdrawiam i dziekuję;
Właśnie wstawiłam do piekarnika, jeszcze między maliny rozsypałam czarną porzeczkę, też mrożoną. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Pozdrawiam i dziękuję za przepis na tak bajeczne ciasto.
Daria, i jak? :) mam nadzieję, że smakowało :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!