Zupy kremy - moje obiadowe love. I chyba żadna inna nie smakuje mi jak ta z kabaczka/cukinii. Nie bez powodu zasialiśmy go na działce i tylko czekamy aż będzie go można przerabiać niemal w hurtowych ilościach :) Dziś kremowa zupa na jego bazie z dodatkiem groszku ptysiowego. Doskonale smakuje także z grzankami czy po prostu "chlustem" jogurtu.
PS Cierpię na niemoc twórczą i debety czasowe. Polecacie jakie przepisy na ciasta z malinami? :) Warunek - muszą być szybkie i proste. Jeśli ktoś coś to będę wdzięczna za link :)
Składniki
- 3 kabaczki - u mnie dwa zielone i jeden żółty
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- rosół
- sól, pieprz do smaku
- oregano
- jako dodatki: groszek ptysiowy, grzanki, jogurt
Kabaczkom odciąć końce, obrać ze skóry, wydrążyć środek i pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do garnka i zalać rosołem - do poziomu kabaczków. Doprowadzić do wrzenia po czym gotować na wolnym ogniu aż zmiękną (20-30 minut; te "młodsze szybciej się ugotują).
W międzyczasie cebule zeszklić na niedużej ilości oleju.
Kiedy cebula będzie gotowa, a kabaczek zmięknie, wtedy dodajemy cebulę do garnka. Doprawiamy całość pieprzem i solą (soli nie trzeba dużo, jeśli rosół był już słony). Dodajemy również łyżeczkę suszonego oregano. Podkręcamy ogień, by całość się zagotowała, po czym zestawiamy garnek z gazu i czekamy aż zupa częściowo przestygnie. Kiedy przestygnie blendujemy do powstania aksamitnego kremu.
9 komentarze:
Tez lubie kabaczka, najbardziej na modlę rumuńska - z kleksem śmietany, dobrze zrobionego, rozplywajacego sie w ustach :)
bardzo fajna i lekka zupka :)
wyglada przesmacznie! :)
Nie jadłam, ale wiem, że byłabym zachwycona;)
Zupy krem to ja chyba nigdy nie jadłam :) plebejskie me podniebienie :D
Pyszna zupa, teraz smakuje najlepiej :)
Lubię takie zupy :)
takiej zupki nigdy nie jadłam,a że lubię kremy to chętnie bym spróbowała
Pyszna zupka! :) Ślinka cieknie :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!