Rzadko gotuję, przyznaję się bez bicia, a jeśli już to makaron czy ryż na szybko. Tym razem trafił się luźniejszy weekend i postanowiłam sobie (i nie tylko) kulinarnie dogodzić, taki slow food. Padło na jajka zapiekane ze szpinakiem i sosem pomidorowym. Przepis podpatrzony na warsztatach, o których wspominałam przy okazji kurczaka tikka masala oraz chleba cukiniowego. Swoją drogą chyba jeszcze nigdy nie przygotowałam we własnej kuchni tak dużo przepisów z jednych warsztatów, ale faktycznie smakiem, doborem składników i prostotą przygotowania całkowicie zdobyły moje serce i podniebienie. Jajka ostatecznie wyszły bardziej po mojemu, nieskromnie dodam, że moje smakowały mi jeszcze bardziej :D, ale co najważniejsze bardzo posmakowały również domownikom. Gęsty i aromatyczny sos pomidorowy wyjadałam już z patelni, a i świeży szpinak na maśle i z czosnkiem trafił po części do brzuszka zamiast do zapiekania.
Jeśli za dużo wstępu, to tak w skrócie... najgoręcej polecam ten przepis!!!
Składniki:
sos pomidorowy:
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 100 ml białego wina
- 2 puszki krojonych pomidorów
- pieprz, sól
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- oliwa do smażenia
szpinak:
- paczka (250 g) świeżego szpinaku
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła do smażenia
- pieprz, sól
dodatkowo:
- 5-6 jajek
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie sosu pomidorowego
Na patelni rozgrzać olej, a w międzyczasie drobno posiekać cebulę i czosnek. Przesmażyć parę minut cebulę, następnie dodać czosnek, znowu przesmażyć. Gdy cebula się zeszkli, wlać wino, podkręcić gaz i poczekać aż wyparuje. Na koniec wlać pomidory z puszki, wsypać cukier i przyprawy. Wymieszać i smażyć 15-20 minut aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty, treściwy sos pomidorowy. Odstawić, ewentualnie jeszcze doprawić solą czy pieprzem.
Przygotowanie szpinaku
Szpinak przepłukać i poodrywać sztywne końce - ja robiłam to w czasie redukowania sosu pomidorowego. Kiedy szpinak będzie już gotowy, na patelni rozpuścić masło, posiekać drobno czosnek i podsmażyć do zarumienienia. Następnie wrzucić szpinak i często mieszając smażyć minutę czy dwie - byle nie za długo, ma pozostać jędrny. W czasie mieszania dodać szczyptę soli i pieprzu. Odstawić.
Zapiekanie
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Foremkę (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem, po czym przełożyć do niej sos pomidorowy oraz szpinak - nie trzeba go równomiernie wykładać, warto porobić "wysepki". Następnie w przerwy między szpinakiem powbijać jajka. Całość zapiekać około 15 minut - po części zależy to od piekarnika, a po części od stopnia ścięcia jajek, który preferujemy - ja akurat lubię lekko ścięte białka i płynne żółtka.
9 komentarze:
wygląda świetnie ;)
moje smaki :) z chęcia bym zjadła :)
wygląda fantastycznie,
ostatnio mam duży apetyt na jajka :)
Ojj, to na pewno było pyszne :)
sos pomidorowy bez pomidorów? ;)
A., potrzebne są 2 puszki pomidorów :) dziekuje za czujnosc, zaraz wyedytuje :)
Pyszne i kolorowe!
Czasem trzeba sobie dogodzić, a w ten sposób najlepiej! Pycha :)
Całość wyborna!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!