czwartek, 11 stycznia 2018

Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem



Chyba powinnam wprowadzić na blogu kategorię "Dania z oscypkiem", bo całkiem sporo ich się już zbiera :) Tym razem padło na risotto. Jako dodatki poszły w ruch suszone grzyby, ochoczo zbierane jesienią. Do tego suszone pomidory i natka pietruszki. Proste składniki, proste smaki, a całość genialnie się komponuje. Polecam gorąco.


Składniki na 4 porcje:
  • 300 g ryżu do risotto
  • garść suszonych grzybów
  • 1/3 kostki masła
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 -1,5 litra bulionu*
  • połowa dużego oscypka (ok. 100 g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie suszonych grzybów
Grzyby zalać w garnuszku wodą i pozostawić na mniej więcej godzinę. Po tym czasie zagotować wodę i gotować grzybki na wolnym ogniu jeszcze pół godziny. Po tym czasie odlać wodę (ale nie wylewać!) i odstawić grzyby do przestudzenia, po czym pokroić w paski.

Przygotowanie składników
Czosnek drobno posiekać, cebulę drobno pokroić w kostkę. Oscypka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory suszone pokroić w nieduże paski. Natkę pietruszki posiekać.

Przygotowanie risotto
Na dużej, nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, po czym przesmażyć lekko czosnek, a następnie dorzucić cebulę. Smażyć do zeszklenia. Kolejno wsypać ryż, smażyć ciągle mieszając kilka minut - aż do wchłonięcia tłuszczu przez ryż. Następnie zalać całość winem i mieszać do wchłonięcia płynu. Kolejny krok to już podlewanie ryżu bulionem. Należy dolewać po szklance bulionu, każdorazowo czekać aż ryż wchłonie płyn, aż do ugotowania ryżu. Całość zajmie 15-20 minut (u mnie poszedł dokładnie 1 litr płynu, przy czym może to zależeć od rodzaju ryżu). Osobiście jedną szklankę bulionu zastępuję szklanką wody po ugotowanych grzybach, dzięki czemu całość jest jeszcze bardziej aromatyczna. Pod koniec gotowania dodać pieprzu wedle smaku i ewentualnie soli, choć pamiętajmy, że oscypek i pomidory suszone są słonawe same w sobie, więc z solą ostrożnie. Kiedy ryż będzie już ugotowany wyłączyć gaz, dosypać do ryżu ser i dobrze wymieszać (jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić do smaku). Na koniec pozostaje jedynie dodanie suszonych pomidorów i natki pietruszki (część można zostawić do dekoracji). Smacznego!



8 komentarze:

Magda_bloguje pisze...

Wyśmienicie wygląda :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Perfekcyjne danie, zjadłabym z przyjemnością :)

Anulla pisze...

super połączenie smaków :)

Anonimowy pisze...

Niestety nie mam możliwości kupienia oscypka :( czy można go czymś zastąpić?

https://bitasmietanka.blogspot.com

Kaś pisze...

Natalia, no tak średnio, jeśli danie ma być podobne w smaku ;) ale możesz po prostu użyć innego sera, choćby tradycyjnie mozzarelli albo parmezanu czy grana padano

Dorota pisze...

Cudownie się prezentuje! Muszę je zrobic

Kasia pisze...

Ja już nawet jadłam. Pyszne.

Kaś pisze...

Kasia, super <3
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add