piątek, 28 września 2018

Jogurtowe ciasto z owocami



To ciasto pojawiło się się już na blogu, jakoś na wiosnę 2017 roku. Od tamtego czasu, w okresie letnim jest pieczone praktycznie co tydzień. To absolutny hit. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe, do którego dodajemy sezonowe owoce - czy to truskawki, czy śliwki, czy brzoskwinie, czy teraz chociażby jabłka. Na zdjęciach wersja jeszcze z antonówkami, ale sprawdzą się też inne. Jesienny klasyk :)



Składniki na ciasto:
  • 1 jogurt naturalny (180g) - kubek obmyć i traktować jako "miarkę"
  • 1 kubek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 kubki mąki
  • 1 kubek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka 

Składniki na kruszonkę:
  • 80 g masła
  • 80 g mąki
  • 80 g cukru

Owoce
  • np. jabłka pokrojone w ćwiartki/większą kostkę (8-10 sztuk średniej wielkości)


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać całość dużą łyżką. Składniki na kruszonkę rozetrzeć razem do powstania grudek. Jabłka obrać i pokroić.

Gotowe ciasto przelać do foremki (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać na wierzch owoce, lekko wcisnąć w ciasto i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem do 160 stopni). Piec około 45 minut - do suchego patyczka. Smacznego!



2 komentarze:

Zuza pisze...

proste i najlepsze :)

dorota pisze...

Kruszonka najlepsza :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add