To ciasto pojawiło się się już na blogu, jakoś na wiosnę 2017 roku. Od tamtego czasu, w okresie letnim jest pieczone praktycznie co tydzień. To absolutny hit. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe, do którego dodajemy sezonowe owoce - czy to truskawki, czy śliwki, czy brzoskwinie, czy teraz chociażby jabłka. Na zdjęciach wersja jeszcze z antonówkami, ale sprawdzą się też inne. Jesienny klasyk :)
Składniki na ciasto:
- 1 jogurt naturalny (180g) - kubek obmyć i traktować jako "miarkę"
- 1 kubek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 kubki mąki
- 1 kubek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
Składniki na kruszonkę:
- 80 g masła
- 80 g mąki
- 80 g cukru
Owoce
- np. jabłka pokrojone w ćwiartki/większą kostkę (8-10 sztuk średniej wielkości)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać całość dużą łyżką. Składniki na kruszonkę rozetrzeć razem do powstania grudek. Jabłka obrać i pokroić.
2 komentarze:
proste i najlepsze :)
Kruszonka najlepsza :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!