Kiedy najdzie Was mały leń, polecam drożdżówki z maszyny do chleba :) Zagniecie za Was i przypilnuje wyrastania. Oczywiście bułeczki z tego przepisu można zrobić w tradycyjny sposób, ale po sobie wiem, że dla zabieganych drożdżówki z automatu to super sprawa. Na szybkości, więc bez kruszonki ;) Można posypać cukrem pudrem, ale takie złociste, zarumienione też się świetnie prezentują. U mnie z borówkami.
Składniki na 12-15 drożdżówek:
przepis ze strony Moje Wypieki, wersja uproszczona
- 550 g mąki pszennej
- 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
- 45 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo do posmarowania:
- 1 jajko i 1 łyżka mleka
Jeśli używamy suchych drożdży, to wszystkie składniki umieścić w maszynie, zaczynając od płynnych, kończąc na mące i drożdżach.
Jeśli używamy świeżych drożdży, najpierw robimy zaczyn: drożdże kruszymy, zasypujemy łyżka cukru i zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Mieszamy do ich rozpuszczenia i dosypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy aby nie było grudek i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie działamy już z maszyną - rozczyn dodajemy razem z płynnymi składnikami (najlepiej po mleku, jajkach i maśle), a później suche. Uwaga - składniki na rozczyn to część ogólnej ilości składników (na przykładzie - do maszyny dosypujemy 2 łyżki cukru, bo 1 jest już w rozczynie).
W maszynie ustawiamy program dla ciasta rosnącego - zagniatanie i wyrastanie, bez pieczenia.
Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je delikatnie na obsypaną mąką stolnicę. Odrywamy po kolei kawałki ciasta (wielkości małej piąstki) i zaczynamy formowanie bułek - rozpłaszczamy ciasto dłońmi, nakładamy nadzienie (wejdą 2-3 łyżki borówek/jagód) i zlepiamy.
Uformowane bułki układamy zlepieniem do dołu na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem.
Pieczemy w 190 stopniach (170 przy termoobiegu) przez 15-20 minut - polecam ustawić 15 minut i monitorować zarumienienie. U mnie kwadrans wystarczył.
Studzić na kratce.
26 komentarze:
Uwielbiam twoje przepisy! Nie myślałaś o rozwinięciu strony? Mogłabyś dotrzeć do większego grona czytelników i rozwijać biznes :) Na twoim miejscu zgłosiłabym sie do http://kreacjasukcesu.pl i zleciła m.in pozycjonowanie. Na początek powinno wystarczyć. Blogi to naprawdę świetny biznes.
Bułeczki wyglądają super. Może to zasługa posmarowania jajka z mlekiem. Ciekawy pomysł. Możesz mi odpowiedzieć co daje dodanie mleka do smarowanie wierzchu bułeczek zamiast typowo samym jajkiem? Zapraszam do siebie https://www.ewa-gotuje.pl/sok-dzem-i-nalewka-z-owocow-czarnego-bzu-wlasciwosci-i-moj-sprawdzony-przepis-id2618.html na pyszny i zdrowy sok / dżem z czarnego bzu.
Kawa i bułeczki = dobry podwieczorek :D
A., mam wrażenie, że przy połączeniu z mlekiem ta "glazurka" jest delikatniejsza ;)
Lopa, dokładnie! idealny
Ciekawy wpis, dużo ważnych informacji żeby nie pójść w ciemno.
człowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.
Bardzo fajne informacje, nie wiedziałem o tym.
___________
Domki Drewniane
rexbet
pusulabet
sex hattı
rulet siteleri
hipodrombet
XZ5T
Bułeczki wyglądają naprawdę przepysznie. Dzięki za przepis!
Sprawdziłam przepis i bułki są faktycznie przepyszne.
Czy możemy je piec 5 minut krócej, aby były mniej wypieczone?
Już czuję w wyobraźni ten aromat :)
Do waszego przepisu dodałam cukier waniliniowy i są jeszcze pyszniejsze :)
Te bułeczki wyglądają wręcz obłędnie. Pycha :)
Ymmm to wygląda wręcz nieziemsko. Przepis rewelacja :)
Dobrze smakują również z powidłami śliwkowymi :)
Pretty great post. I wanted to mention that I've truly enjoyed surfing around
Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.
I can not wait to learn far more from you. This is really a tremendous web site.
I've been reading your website for a while now and wanted to say how much I enjoyed your piece.
The speed at which the page loads is amazing. You almost have the impression of pulling off some special trick.
The information is masterful. You did a fantastic job on this subject! Thank you for sharing this information.
Come on over and discuss with my site . Thanks =)
This post posted at this web page is truly good. 신용카드 현금화
I really appreciate how actionable your tips are. This post was very easy to understand and implement. Thanks!
Really impressed! Everything is very open and very clear clarification of issues
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!