czwartek, 19 sierpnia 2010

Jagodzianki i inne drożdżówki



Co tu pisać... pyszne były! Drożdżówki z jagodami, jeżynami, śliwkami i były też dwie z brzoskwiniami, ale uciekły obiektywowi. Większość to jagodzianki, do pozostałych bułek wzięłam owoce, które akurat leżały pod ręką.




Wykorzystałam przepis Tatter. Ciasto puszyste i niezbyt słodkie. Przyznam, że lepsze było dla mnie to ciasto, ale z kolei rodzicom, czyli głównym konsumentom, bardziej smakowało tutaj prezentowane. Przepis (z drobnymi modyfikacjami) cytuje za autorką:
"Ciasto:
  • 500 g mąki (u mnie szymanowska)
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki "cukru z prawdziwą wanilią"
Nadzienie:
  • 200 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej -> wystarczyło do nadziania 8-9 bułek
  • + jeżyny, śliwka, brzoskwinia (nieduża)
  • Jajo i łyżka mleka do smarowania
  • Pomada cukrowa

Mąkę łączę z drożdżami, dodaję sól. Wlewam mleko, wbijam jajo, mieszam dokładnie. Dodaję olej i resztę składników. Zagniatam miekkie, plastyczne ciasto. Zostawiam je na godzinę.
Następnie odgazowuję, zwijam w rulon i dzielę na 16 części (ok. 60 g). Lekko formuję w kule i znów zostawiam na 15 minut. Z każdej kuli robię placek (można wałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieszczam kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepiam placki jak pierogi, dokładnie dociskam. Każdą umieszczam złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie roluję nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieszczam na naoliwionej blasze i zostawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki smaruję rozmąconym jajem i wkładam do pieca nagrzanego do 220C. Piekę 15 minut. Po wyjeciu z pieca, ciepłe jeszcze bułeczki smaruję lukrowa pomadą".




Ps. Zrobione z lukrem żeby nie wodziły na pokuszenie, bo jakoś lukier na drożdżówkach czy pączkach skutecznie mnie zniechęca do podjadania.

35 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

cudowne te słodkie:)ciekawią mnie te z jezynami

Anonimowy pisze...

gramy to "g"; "gr" = grosze ;)

mania179 pisze...

Te ze śliwkami cudne!

asieja pisze...

śliwki! zapieczone na wierzchu są cudne. lubię ten kolor.

Kaś pisze...

Panna Malwinna, mania179, asieja, dzięki!
Anonimowy, już poprawiam, dziękuję za zwrócenie uwagi ;)

Zuza pisze...

wszystkich bym chetnie sprobowala ;-)

Szarlotek pisze...

Niby klasycznie/ nie klasycznie a mi sie po prostu na ten widok chce jeśc :)

Kaś pisze...

Zuza, :)
Szarlotek, cieszę się! znaczy, że się udały zarówno smakowo, jak i wizualnie

Paula pisze...

te ze śliwkami wyglądają wspaniale!

Anonimowy pisze...

Wspaniałe! Chętnie bym porwała jedną... ze śliwką może? ;)

Pozdrawiam!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Cudowne - wypieki i zdjęcia! Ogromnie mi się podobają! Pozdrawiam!

Kaś pisze...

Paulam, Zaytoon, KUCHARNIA, Anna-Maria, miło mi, że się podobają :)

gosiaa99 pisze...

Pycha, na takie jagodzianki to kazda pora jest dobra;))

Ivon pisze...

Ale wyszły piękne!!! Cieszą oko i zapewne rewelacyjnie smakują :D

Ciastella pisze...

wyglądają rewelacyjnie, a te z jeżynami po prostu super! zjadłabym jeszcze jedną z brzoskwiniami, ale pewnie już nic dla mnie nie zostało, czyż nie?
urocze;D

Kaś pisze...

Ivon, zgadza się, były rewelacyjne
Ciastella, poczęstowałabym, ale oprócz zdjęć, nic po nich nie zostało ;)

Karmel-itka pisze...

piękne. a już tak smakowite... język mi zaraz odpadnie z zachwytu! dostałam... ślinotoku z apetytu ;p

anytsujx pisze...

Prześlicznie wyglądają Twoje bułeczki, poczęstowałabym się teraz do śniadania ;)

Waniliowa Chmurka pisze...

Po prostu cuda!

magda k. pisze...

to z pewnością musi być cudownie smaczne :)

By-yl pisze...

Katarzyno, absolutnie porywam Cię do Warszawy i zmuszam do pieczenia mi takich pyszności :D

Kaś pisze...

Karmelitka, anytsujx, Olciaky , dziękuję bardzo!
magda K., były ;)
By-yl, aaa to dlatego mam przyjechać na orange warsaw festival ;)

dorota20w pisze...

smakowitości:)

Anonimowy pisze...

Kaś, jak to dobrze, że leżały koło Ciebie też śliwki... Bułeczki wyglądają cudownie! Ja mam swój sprawdzony przepis na ciasto "drożdżówkowe", ale chętnie skopiuję pomysł na "śliwkowe oczka" :) Pzdr Aniado

By-yl pisze...

Sóókej,wiesz no... trzeba zastawić jakąś pułapkę ;)

myniolinka pisze...

najchętniej spróbowałabym każego smaku!

Unknown pisze...

Ooo widzę bułeczki z śliweczkami. Idealnie:)

Kaś pisze...

myniolinka, Shiral, dzięki!

viridianka pisze...

to ja poproszę z jeżynami (;

aga pisze...

ale pieknosci:) i taki wybor, a kazda jeszcze smaczniej wyglada:) pozdrawiam:)

bryssska pisze...

jagodzianki to są chyba jedyne drożdżówki owocowe które uwielbiam, a te wyglądają bosko i tak kuszą

Russkaya pisze...

Te ze śliwkowym oczkiem są mega! :D chcę takie!

matylda pisze...

jagodzianki. <3 zjadłabym. :)

Ania pisze...

Pyszne się prezentują, wybieram z cukrem pudrem :)

Back Taste pisze...

Ale mi smaka robisz:) one są tak apetyczne, chcę je teraz!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add