wtorek, 26 października 2010

Ekspresowy piernik na maślance (bez jajek)



Mega szybkie ciasto, ale i bardzo smaczne. Puchate, lekko wilgotne i nie za słodkie, no może oprócz polewy :) Przepis pojawił się już na kilku blogach a teraz i ja mogę go szczerze polecić.
Przepis znaleziony u Agi. U niej był murzynek, u mnie smakowo wyszedł raczej piernik. Jak widać przepis elastyczny, co kto lubi :) Pomijając przyprawę do piernika będzie równie dobry murzynek.


Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. maślanki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżki duże dowolnego dżemu
  • 2 łyżki czubate kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody

Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


37 komentarze:

ana pisze...

Wygląda smakowicie, lubię pierniki, szczególnie zimową porą.

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

U Ciebie Kasiu zapachniało świętami ! Jeżeli piszesz, że mega szybkie ciasto to zapisuję :)

mikimama pisze...

Bardzo fajne ciacho!

Anonimowy pisze...

I w wersji piernikowej, i murzynkowej, to coś zdecydowanie dla mnie! :)

Kasia pisze...

musi być dobre :-) Twoje ciasto urzeka mnie strukturą, musiało być dobrze napowietrzone, pewnie jest miękkie? a takie ciasta lubię, no i w wersji bez jaj :-) muszę spróbować w wersji bezglutenowej, pozdrawiam

ewelajna Korniowska pisze...

Kaś to jest przepiękne....!!! Jestem pod wrażeniem! Jakie musi byc pyszne....!

Kaś pisze...

ana, mikimama, Zaytoon, :*
Ewo, chyba najszybsze jakie kiedykolwiek robiłam
kabka, tak było miękkie i puszyste :) polecam
ewelajna, dzięki! jest yyy było przepyszne :p

Amber pisze...

Kaś, piękny po prostu. A tę pulchność uwielbiam.
Jaki on musi być przepyszny!

Gosia pisze...

Pięknie pokazane ciacho (szczególnie ta polewa)

myniolinka pisze...

ale się zgrałyśmy... u mnie też takie ciacho :)

Daria i Jarek pisze...

no to jest to czego mi bylo trzeba, jeszcze nie umiem piec ciast ale jak tego nie zrobie to juz chyba nie bedzie dla mnie nadziei :/ wyglada slicznie!!!

Anonimowy pisze...

Cudne,piekne,prosze mi tylko powiedziec czym zastapic maslanke,tu gdzie mieszkam nie istnieje cos takiego,niestety,pozdrawiam.Maja 38.

Justinek pisze...

Te zdjęcia zdecydowanie do mnie przemawiają :)

Kaś pisze...

Maju, maślankę najłatwiej zastąpić kefirem
ostatecznie jogurtem (byleby nie był gęsty, choć można oczywiście wymieszać go z odrobiną mleka by nabrał płynniejszej konsystencji)

aga pisze...

ale wyszedl Ci pyszny:) wyglada niesanowicie zachecajaco, mniam:) i znowu mam na niego ochote:)

i wiesz, tu masz racje, ze jak z przyprawa to raczej piernik, a jak bez to murzynek. Pozdrawiam:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kaś! Wielkiego apetytu na piernikowe smaki nabrałam, a na takie ciasto jak Twoje to nawet bardziej niż wielkiego. Lubię ciasta z dodatkiem maślanki, są wilgotne i niezwykle smaczne!
Pozdrawiam!

skoraq cooks pisze...

chcę go! już! teraz!

Paulina J. pisze...

Wygląd polewy mnie oszołomił!

gosiaa99 pisze...

Tak zgadzam sie! ta polewa jest bossska:)

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

oOO jakie zdjęcia to pierwsze to kusi niesamowicie!
A piernik na maślance chętnie zrobię bo bez jajek ;)

Paula pisze...

Kaś, mam ochotę wgryźć się w monitor!

asieja pisze...

lubię te piernikowe aromaty. zaczynają się na przełomie października i listopada i tak sobie trwają..

flusso pisze...

Mniam, a ta polewa... pyszności :)

anytsujx pisze...

Też piekłam to ciasto z przepisu Agi, wyszło wyśmienite, na Twoich zdjęciach wygląda bardzo apetycznie ...

mencooker pisze...

Robiłem go już nie raz. Zawsze z podwójnej porcji, zawsze wychodzi świetny. Czasem z przyprawą do piernika, a czasem z kawą 3w1. Nigdy nie był zakalcem ;-)

Najbardziej smakuje mi z 2 saszetkami kawy i przełożony masą grysikową!

W każdym razie - polecam!

Kaś pisze...

mencooker - swoją drogą fajny nick :) - świetny pomysł z tym dodatkiem kawy. miło mi, że korzystasz z przepisu a tym bardziej, że smakuje
pozdrawiam!

mencooker pisze...

Pamiętam, że kiedyś, zanim się nauczyłem piec perfekcyjny biszkopt dodałem zamiast kakao 3 łyżki budyniu wiśniowego - i wyszedł świetny spód do ciasta :D Wilgotny, moim zdaniem lepszy niż biszkopt. Robiony z 1,5 porcji wyrasta w tortownicy wielki. Jak będę jeszcze to robił to pokażę foto :)

Agata pisze...

A czy maślankę można czymś innym zastąpić, np kefirem? I czy mąkę białą można inną np. przenna razowa, lub chociaż pół na pół albo mniej?

Kaś pisze...

Agata, oczywiście maślankę można zastąpić kefirem.
co do mąki - myślę, że też można podmienić. tylko trzeba się liczyć z tym, że wypiek będzie dużo cięższy, mniej puszysty i delikatny. jeśli chcesz podmienić - najlepiej daj połowę albo 1/3 razowej

pieknaswojabrzydota pisze...

witam, czy można do niego coś dodać? np. orzechy lub suszoną śliwkę?

Kaś pisze...

pieknaswojabrzydota, tak, oczywiście. myślę, że 100-150 g dodatków będzie odpowiednią ilością

Anonimowy pisze...

Ciasto jest boskie! z braków zaopatrzeniowych w mojej kuchni zamieniłam cukier na miód, a maślankę na jogurt naturalny dość gęsty, wyszło mimo wszystko super, jaki z tego wniosek - genialny przepis! ;)

Kaś pisze...

A., bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził, a ciasto tak posmakowało :) super pomysł z tym miodem!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza

zosiasamosia pisze...

Ciasto jest świetne i bardzo smaczne. Dałam 2 szkl.pełnoziarnistej i 1 szkl. pszennej i ciasto ładnie wyrosło. Wszamałam dwa kawałki popijając maślanką. Naprawdę polecam!!!

Kaś pisze...

zosiasamosia, super, że piernik zasmakowało! dobrze wiedzieć, że wychodzi też na mące pełnoziarnistej - zawsze zdrowiej :)
pozdrawiam i bardzo dziękuję za komentarz!

Anonimowy pisze...

Witam Kasiu, mój pierwszy wpis a piernik na maślance również piekłam po raz pierwszy. Wyszedł cudowny . No cóż troche wymieszałam mąki. Wspaniały przepis i prosty w wykonaniu.
Dziękuje bardzo Kasiu i życzę wszystkim Wesołych Swiąt i dużo zdrowia.
Dorota

Kaś pisze...

Dorota, bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu no i najważniejsze, że ciasto przypadło do gustu
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wpis!

Pięknie dziękuję za życzenie i również życzę Tobie i Twoim bliskim cudownych Świąt

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add