Mega szybkie ciasto, ale i bardzo smaczne. Puchate, lekko wilgotne i nie za słodkie, no może oprócz polewy :) Przepis pojawił się już na kilku blogach a teraz i ja mogę go szczerze polecić.
Przepis znaleziony u Agi. U niej był murzynek, u mnie smakowo wyszedł raczej piernik. Jak widać przepis elastyczny, co kto lubi :) Pomijając przyprawę do piernika będzie równie dobry murzynek.
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. maślanki
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżki duże dowolnego dżemu
- 2 łyżki czubate kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
37 komentarze:
Wygląda smakowicie, lubię pierniki, szczególnie zimową porą.
U Ciebie Kasiu zapachniało świętami ! Jeżeli piszesz, że mega szybkie ciasto to zapisuję :)
Bardzo fajne ciacho!
I w wersji piernikowej, i murzynkowej, to coś zdecydowanie dla mnie! :)
musi być dobre :-) Twoje ciasto urzeka mnie strukturą, musiało być dobrze napowietrzone, pewnie jest miękkie? a takie ciasta lubię, no i w wersji bez jaj :-) muszę spróbować w wersji bezglutenowej, pozdrawiam
Kaś to jest przepiękne....!!! Jestem pod wrażeniem! Jakie musi byc pyszne....!
ana, mikimama, Zaytoon, :*
Ewo, chyba najszybsze jakie kiedykolwiek robiłam
kabka, tak było miękkie i puszyste :) polecam
ewelajna, dzięki! jest yyy było przepyszne :p
Kaś, piękny po prostu. A tę pulchność uwielbiam.
Jaki on musi być przepyszny!
Pięknie pokazane ciacho (szczególnie ta polewa)
ale się zgrałyśmy... u mnie też takie ciacho :)
no to jest to czego mi bylo trzeba, jeszcze nie umiem piec ciast ale jak tego nie zrobie to juz chyba nie bedzie dla mnie nadziei :/ wyglada slicznie!!!
Cudne,piekne,prosze mi tylko powiedziec czym zastapic maslanke,tu gdzie mieszkam nie istnieje cos takiego,niestety,pozdrawiam.Maja 38.
Te zdjęcia zdecydowanie do mnie przemawiają :)
Maju, maślankę najłatwiej zastąpić kefirem
ostatecznie jogurtem (byleby nie był gęsty, choć można oczywiście wymieszać go z odrobiną mleka by nabrał płynniejszej konsystencji)
ale wyszedl Ci pyszny:) wyglada niesanowicie zachecajaco, mniam:) i znowu mam na niego ochote:)
i wiesz, tu masz racje, ze jak z przyprawa to raczej piernik, a jak bez to murzynek. Pozdrawiam:)
Kaś! Wielkiego apetytu na piernikowe smaki nabrałam, a na takie ciasto jak Twoje to nawet bardziej niż wielkiego. Lubię ciasta z dodatkiem maślanki, są wilgotne i niezwykle smaczne!
Pozdrawiam!
chcę go! już! teraz!
Wygląd polewy mnie oszołomił!
Tak zgadzam sie! ta polewa jest bossska:)
oOO jakie zdjęcia to pierwsze to kusi niesamowicie!
A piernik na maślance chętnie zrobię bo bez jajek ;)
Kaś, mam ochotę wgryźć się w monitor!
lubię te piernikowe aromaty. zaczynają się na przełomie października i listopada i tak sobie trwają..
Mniam, a ta polewa... pyszności :)
Też piekłam to ciasto z przepisu Agi, wyszło wyśmienite, na Twoich zdjęciach wygląda bardzo apetycznie ...
Robiłem go już nie raz. Zawsze z podwójnej porcji, zawsze wychodzi świetny. Czasem z przyprawą do piernika, a czasem z kawą 3w1. Nigdy nie był zakalcem ;-)
Najbardziej smakuje mi z 2 saszetkami kawy i przełożony masą grysikową!
W każdym razie - polecam!
mencooker - swoją drogą fajny nick :) - świetny pomysł z tym dodatkiem kawy. miło mi, że korzystasz z przepisu a tym bardziej, że smakuje
pozdrawiam!
Pamiętam, że kiedyś, zanim się nauczyłem piec perfekcyjny biszkopt dodałem zamiast kakao 3 łyżki budyniu wiśniowego - i wyszedł świetny spód do ciasta :D Wilgotny, moim zdaniem lepszy niż biszkopt. Robiony z 1,5 porcji wyrasta w tortownicy wielki. Jak będę jeszcze to robił to pokażę foto :)
A czy maślankę można czymś innym zastąpić, np kefirem? I czy mąkę białą można inną np. przenna razowa, lub chociaż pół na pół albo mniej?
Agata, oczywiście maślankę można zastąpić kefirem.
co do mąki - myślę, że też można podmienić. tylko trzeba się liczyć z tym, że wypiek będzie dużo cięższy, mniej puszysty i delikatny. jeśli chcesz podmienić - najlepiej daj połowę albo 1/3 razowej
witam, czy można do niego coś dodać? np. orzechy lub suszoną śliwkę?
pieknaswojabrzydota, tak, oczywiście. myślę, że 100-150 g dodatków będzie odpowiednią ilością
Ciasto jest boskie! z braków zaopatrzeniowych w mojej kuchni zamieniłam cukier na miód, a maślankę na jogurt naturalny dość gęsty, wyszło mimo wszystko super, jaki z tego wniosek - genialny przepis! ;)
A., bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził, a ciasto tak posmakowało :) super pomysł z tym miodem!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza
Ciasto jest świetne i bardzo smaczne. Dałam 2 szkl.pełnoziarnistej i 1 szkl. pszennej i ciasto ładnie wyrosło. Wszamałam dwa kawałki popijając maślanką. Naprawdę polecam!!!
zosiasamosia, super, że piernik zasmakowało! dobrze wiedzieć, że wychodzi też na mące pełnoziarnistej - zawsze zdrowiej :)
pozdrawiam i bardzo dziękuję za komentarz!
Witam Kasiu, mój pierwszy wpis a piernik na maślance również piekłam po raz pierwszy. Wyszedł cudowny . No cóż troche wymieszałam mąki. Wspaniały przepis i prosty w wykonaniu.
Dziękuje bardzo Kasiu i życzę wszystkim Wesołych Swiąt i dużo zdrowia.
Dorota
Dorota, bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu no i najważniejsze, że ciasto przypadło do gustu
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wpis!
Pięknie dziękuję za życzenie i również życzę Tobie i Twoim bliskim cudownych Świąt
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!