Ciasto, które potrafi osłodzić. A nawet zasłodzić!
Lekkie.
Puszyste.
Z cudownie chrupiącą, miodowo - migdałową skorupką.
Uwaga! Podskubywanie samej skorupki gwarantowane.
Obłędnie pachnące - maślanie, karmelowo, migdałowo... słodko i przyjemnie!
Składniki na ciasto:
przepis cytowany za Olą z bloga Sweet Spoon
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 200 ml słodkiej śmietany [u mnie śmietanka do kawy]
- 1 proszek do pieczenia (30 g)
- 1 cukier waniliowy
Składniki na polewę migdałową:
- 2 paczki płatków migdałowych [u mnie jedna]
- 1/2 szklanki. cukru
- 2 łyżki miodu
- 125 g masła
Sposób przygotowania spodu ciasta:
Piekarnik nagrzac do 200 stopni
Jajka wbić do miski, wsypać cukier, cukier waniliowy i utrzeć na puszystą masę.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach.
Kiedy składniki się połączą stopniowo dodawać śmietanę, łyżka za łyżką.
Przelać do formy 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 25-27 minut aż wierzch będzie złoty.
Sposób przygotowania polewy migdałowej:
Masło rozpuścić razem z cukrem i miodem w małym garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy polewa zyska złotawy kolor. Dosypać migdały i wszystko razem wymieszać.
Kiedy spód ciasta będzie juz gotowy, wysunąć go z piekarnika i wyłożyć na niego masę migdałową. Rozsmarować ją równomiernie, starając się zostawić 1 cm przerwę miedzy blaszką a upieczonym ciastem.
Ponownie wsadzić do piekarnika na ok 10 minut aż glazura nabierze złotawego koloru.
48 komentarze:
och zjadłabym kawałeczek :)
Lecę do niego jak pszczółka do plastra miodu :))
Witam:-)
Na zdjęciu Pszczółka prezentuje się świetnie :-)
Czy ważna jest procentowość słodkiej śmietanki (12%, 18%, 30%)
i jaką wagę (gramaturę) ma opakowanie proszku do pieczenia jakiego dodałaś do ciasta.
migotka333
tak, ta skórka zdobyła moje serce, już się widzę, jak ją obskubuję a resztę zostawiam ;)
migotka333, dziękuję! już uzupełniam przepis
moja śmietanka do kawy miała około 7%. myślę, że nawet 30% da radę, ważne żeby była płynna, nie jak typowa śmietana
Miodek, cukier, migdały... Oj, słodka ta pszczółka. Wabią mnie skorupki z miodu i orzechów na wierzchu ciasta, bardzo mi leży takie połączenie. Mmm, pychotna :]
Ale złociste i apetyczne! Fajnie jest się czasami przesłodzić taką pysznością :)
Lubię czasami się tak zasłodzić :)
a proszek do pieczenia ?
ile gram?
migotka333
wygląda cudownie :)
Ostatnio jadłam podobne. :)
ŚWIETNIE WYGLĄDA, JA ZNAM INNY PRZEPIS NA PSZCZÓŁKĘ Z BIAŁĄ MASĄ, ALE TWOJA WYGLĄDA RÓWNIE PYSZNIUTKO.
migotka333, już dopisałam w przepisie - 30 g
daj znać jeśli wypróbujesz :)
Fantastyczne! Ale chyba robienie jego jest dość ryzykowne, bo myślę, że pochłonęła bym je CAŁE sama :)
Mam "tradycję" cotygodniowego wypieku słodkości na niedzielę, w przyszłym tygodniu będę piekła Pszczółkę. Dam znać jak mi poszło
Pozdrawiam
migotka333
jak 'karmelowo' to coś dla mnie;D
uwielbiam karmel...
www.chocolattemorning.blogspot.com
Mniam, ale pychotka! Nie tylko dla pszczółek...
Słodycz jak dla mnie.
Najpierw zjadłabym tę skórkę z wierzchu,a potem resztę.
Świetne ciasto ;) Tak proste, a pewnie strasznie smaczne;)
Słodko, czyli tak jak lubię. Wspaniałe pszczółkowe ciasto :)
Ta polewa migdałowa..nie wiem czy powstrzymałabym się od jej "zdrapania" z ciasta. Muszę zrobić, koniecznie! :)
fantastyczny kolor ma ta pszczółka:) ...a skorupka:) no cóż pewnie zjadłabym całą:)
Słodka pokusa:)
To wygląda jak kawałek nieba.
Ślicznie wygląda! Narobiłaś mi apetytu na nią.
Nigdy nie piekłam takiego ciasta, ale swego czasu moja Mama dość często kupowała coś podobnego - tylko chyba na cieście drożdżowym... Tak czy inaczej - skorupka jest przepyszna i myślę, że mogłabym zjeść całą sama ;)
Uważaj bo Ci ta pszczółka wyfrunie na przykład do mnie :)
wygląda cudownie :D
Kasiu! Zawsze mnie zachwycisz jakiś nowym i ciekawym wypiekiem. Aż ślinka cieknie na sam widok;)
O matko bosko! od razu mi się przypomniało jak ja zrobiłam pszczółkę i jakie miałam wyrzuty sumienia jak podskubywałam migdały ! :D
Wspaniale puszyste.. mam chęć na tą chrupiąca skorupkę :)
Mój mężczyzna jest uzależniony od miodu, więc chyba mu upiekę taką pszczółkę :)
Uwielbiam, babcia zawsze je robila. A skorupka jest fantastyczna, cudowna, smaczna i w ogole;-)
Kochana.. ja od podskubywania jestem perfekcjonistką;-D
www.przysmakiewy.pl
http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/
Serdecznie zapraszam :D
a tak właściwie dlaczego pszczółka Kaś? :)
MesmerizingBakes, tak nazwała to ciasto autorka przepisu- Ola ze Sweet Spoon :)
Jejku, to musi być wspaniałe. Miodowe, zimowe ciacho, mimo iż nazwa raczej słoneczna. ;)
swietnie sie wpisuje w zimowe klimaty! :) faktycznie, oblednie puszyste ;)
wygląda bajecznie :)
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
już od samego patrzenia wymiękam i zsuwam się po fotelu! rewelacja!
tu By-yl
Kujawska pszółka, którą pamiętam z dzieciństwa było inna.
Wyglądała tak: http://niechjedzaciastka.blox.pl/resource/pszczolka.jpg
ale była przeraźliwie słodka i po 1 kawałku już się miało szok insulinowy, jak wtedy, keidy zjadłysmy ćwiartkę sernika na raz ;)
By-yl, z kremem :) a szok insulinowy od czasu do czasu nie jest zły ;p
co do sernika - w lodówce leży waniliowy i czeka do śniadania :D zjem ćwiartke, a co!
Pięknie wygląda. Super przepis:)
mmm trafia do mojego zeszytu z przepismi i nie raz będzie gościć na moim stole :) \
Przy okazji nie wiem , może nie słyszłaś - na www.dniherbaty.pl jest fajny konkurs dla blogerów, zakładka herbata z dodatkami :P
Witam :-)
Z lekkim poślizgiem "pszczółka" wylądowała u mnie na stole. Ciasto wyrosło mi z górką i polewa trochę ściekła na boki (może na małą foremkę miałam). Bardzo smaczne, idealne do popołudniowej kawki czy herbatki. Podskubywanie płatków obowiązkowe.
Podpatrzyłam na innym blogu,że do polewy można również dodać wiórki kokosowe
Pozdrawiam
migotka333
W jakiej wielkości formie upiec ciasto?
A., przepraszam, że wcześniej nie odpisałam, ale wyjechałam i kompletnie nie miałam dostępu do internetu. użyłam formy 25x25 cm - już dopisuję do przepisu
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!