niedziela, 29 lipca 2012

Pałki z kurczaka z ziemniakami (pieczone w rękawie)



Propozycja na pyszny obiad dla całej rodzinki.
Pracy przy nim niewiele, a efekt wyśmienity.


Potrzebujemy:

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 1/2 kg małych ziemniaków

Składniki na marynatę:

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz

Pałki kurczaka oczyścić, przepłukać i osuszyć (można wytrzeć ręcznikiem papierowym).
W dużej misce połączyć składniki marynaty. Włożyć do niej pałki i dobrze wymieszać, aby marynata je w miarę równomiernie obtoczyła. Miskę zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie przełożyć pałki do rękawa do pieczenia i obwiązać go z dwóch stron. Rękaw włożyć do dużego naczynia do zapiekania i ponakłuwać w kilku miejscach.
W pozostałej marynacie obtoczyć ziemniaki (ze skórką - wcześniej umyte, jedynie lekko wyszorowane i osuszone) i również przełożyć do rękawa. Rękaw obwiązać z dwóch stron, położyć w naczyniu obok pałek i ponakłuwać w kilku miejscach.
Naczynie do zapiekania włożyć do piekarnika (zimnego bądź uprzednio nagrzanego) i piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę/półtorej.



48 komentarze:

Majana pisze...

Bardzo fajna propozycja. Podoba mi się taki obiadek:) Pyszny i niewiele przy nim pracy:)
Pozdrawiam.

Magda pisze...

u mnie w domu czesto mamy taki obiad :-) prosto i pysznie! do tego jeszcze jakas salatka :-)

Karina Falkiewicz pisze...

O tak! To jest najlepszy niedzielny obiad! Aż mi w brzuchu zaburczało :)

one big creative mess pisze...

Smaczna propozycja na dobry obiad :)

Unknown pisze...

Kurczak podawany w ten właśnie sposób z ziemniaczkami i pieczony w rękawie do pieczenia jest chyba jednym z moich ulubionych sposobów przyrządzania kurczka. I jeszcze do tego odpowiednia marynanta i smakuje wyśmienicie. Ja w tym tygodniu mam zamiar zrobić w marynacie miodowo - musztardowej. Twoją absolutnie zapisuję do wypróbowania, bo ostatnio takie ziołowe marynaty bardzo przyadły mi do gustu :)
Pozdrawiam :)

Kaś pisze...

Beatrice, ja też się przymierzam do musztardowej :) może nie miodowej, bo domownicy nie przepadają za takim połączeniem, ale ostrzejsze klimaty jak najbardziej :)

Dusia pisze...

i obiadek gotowy :)

Crispy Biscuits pisze...

Wszystko, co zawiera w sobie curry jest pyszne! :)

Smakiem Pisany pisze...

u mnie bardzo często taki kurczak gości na stole ;)

Dietolog pisze...

wygląda smakowicie :)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

wyglądają rewelacyjnie, a przepis na marynatę na pewno wykorzystam, bo brzmi przepysznie. i te ziemniaczki, mniamuśne
Pozdrawiam
Monika

kasiaaaa24 pisze...

Wygląda MEGA apetycznie :)

Emcia Pichci! pisze...

yummy! dzisiaj coś bardzo podobnego mama mi zaserwowała, pycha!

Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie? pisze...

Znajoma kiedyś robiła coś podobnego. Największy plus to to, że zdrowo się w rękawie piecze. I skórka kurczaka wygląda na super chrupiącą.

pollyzeczki pisze...

podobnie pieklam szynkę ..a twoje pałki pycha !

Unknown pisze...

Kurczak wyjątkowo apetyczny! Przyrumieniony tak że ciężko go odróżnić od ziemniaczków ;D Ale chętnie bym coś takiego zjadł ;D Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

bartoldzik pisze...

Wyglądają świetnie. Muszę przyznać, ze jeszcze rękawa nigdy nie używałem, a mam oczywiście. Często coś kupuję, a potem swoje odleży. Czas w końcu wykorzystać :-)

Amber pisze...

Kasiu,
takie danie u Ciebie to ciekawostka,niecodzienność.
Pyszności!

Kaś pisze...

Amber, to prawda :) ostatnio jednak bloga wspomaga Mama, więc i obiad przyzwoity się u mnie pojawi

Paulina pisze...

często taki obiadek robimy, pyszności:)

Aga pisze...

Kasia, Uwielbiam takiego kurczaka, nawet miał być dzisiaj podobny, ale niestety, kurczaka w sklepie nie mieli ;) Musiało być bardzo smacznie:)

Kamila pisze...

Ale pysznie!

Ivka pisze...

A u mnie w zamrażarce "pałki" sobie spokojnie leżą i czekają, coś mi się jednak wydaje, że niedługo tak poleżą :)

Unknown pisze...

uwielbiam! musiałabym dołożyć jakąś suróweczkę :D wygląda przepysznie!

skoraq cooks pisze...

W sam raz na lato, kiedy nie zawsze ma się ochotę siedzieć w kuchni i pichcić. A ten obiadek zrobi się cały prawie sam.

pasjonatka pisze...

pieczone zmieniaki sa jeszcze w miare dobre ;p

Kaś pisze...

pasjonatka, no w miarę... bo pałki pyszniejsze :D

ola in the kitchen pisze...

Pyszny obiadek :}
Kaś, byłaś na kursie fotografii? Twoje zdjęcia są super!

Kaś pisze...

ola in the kitchen, dziękuję :) ale nie, nigdy na żadnym kursie (niestety) nie byłam

lutka40 pisze...

Obiad I KLASA

Pan Deserek :) pisze...

Wygląda przepysznie ummm - tylko jeszcze ja bym dodał surówkę

Kaś pisze...

sniadankomania, Pan Deserek, surówka była poza kadrem :)

Ola pisze...

fajne, proste i smakowite!

życie & podróże
gotowanie

Marzena pisze...

Pewnie w rękawie pieczone są bardziej soczyste i tak nie wysuszają się:-) Obiad wygląda na zdjęciach super:-)Piękne i zachęcające zdjęcia:-)

. pisze...

ziemniaki bym zjadła :D

Grażyna pisze...

Ja także często piekę drób w rękawie.. Nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu a mięso i tak jest soczyste :-)

Ola pisze...

soczysty i aromatyczny :)

Unknown pisze...

super :) uwielbiam takie dania szybkie i proste :) w zasadzie robia sie same i smakuja cudownie;)

Anonimowy pisze...

Pomysł na obiad wyśmienity, ale zastanawiam się co można dać zamiast oleju... Żeby było choć trochę mniej kaloryczne ;)
Może jakaś mała podpowiedź? ;)

Kaś pisze...

Anonimowy, jakiś tłuszcz powinien być - nie tylko dla smaku i odpowiedniej konsystencji marynaty, ale także dla zdrowia :) olej rzepakowy jest zalecany w codziennej diecie - około dwóch łyżek na dzień. możesz oczywiście zmniejszyć jego ilość z podanej przeze mnie połowy szklanki do 1/4 szklanki - tak dla kompromisu :)
pozdrawiam

Sandra pisze...

To bym teraz z chęcią zjadła :)

Made of Nothing pisze...

Moje ulubione!
Ziemniaki wyglądają jak biżuteria:))

agattekh pisze...

Często robię takie danie obiadowe :-)i prawda, ze roboty przy tym niewiele a obiad pyszny :-)

Unknown pisze...

Ja bym wrzuciła kurczaczka na ruszt ;) Jak wszystko z resztą ;) po przepisy na grillowanego kuraka i nie tylko zapraszam tu http://www.zgrilla.pl/category/kurczak-z-grilla/udka-z-grilla/ Pozdrawiam (burczy mi w brzuchu)

Biedr_ona pisze...

Chętnie bym wpadła na taki obiadek ;-D Mogę się wprosić? ;-D


www.przysmakiewy.pl

Anonimowy pisze...

wlasnie sie marynuje, przyznam, ze wczesniej zasypywalam palki tylko w przyprawie gyros, ale juz teraz czuje roznice, ziemniaki wole z wody z koperkiem i maslem, napisze ja wyszlo, pozdrawiam i dziekuje za inspiracje xxx

Kaś pisze...

A., mam naszieję, że posmakuje - koniecznie napisz
Pozdrawiam!

xrajka pisze...

dziś zrobię, dzięki

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add