Propozycja na pyszny obiad dla całej rodzinki.
Pracy przy nim niewiele, a efekt wyśmienity.
Potrzebujemy:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1/2 kg małych ziemniaków
Składniki na marynatę:
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 płaska łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
Pałki kurczaka oczyścić, przepłukać i osuszyć (można wytrzeć ręcznikiem papierowym).
W dużej misce połączyć składniki marynaty. Włożyć do niej pałki i dobrze wymieszać, aby marynata je w miarę równomiernie obtoczyła. Miskę zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Po tym czasie przełożyć pałki do rękawa do pieczenia i obwiązać go z dwóch stron. Rękaw włożyć do dużego naczynia do zapiekania i ponakłuwać w kilku miejscach.
W pozostałej marynacie obtoczyć ziemniaki (ze skórką - wcześniej umyte, jedynie lekko wyszorowane i osuszone) i również przełożyć do rękawa. Rękaw obwiązać z dwóch stron, położyć w naczyniu obok pałek i ponakłuwać w kilku miejscach.
Naczynie do zapiekania włożyć do piekarnika (zimnego bądź uprzednio nagrzanego) i piec w temperaturze 200 stopni przez godzinę/półtorej.
48 komentarze:
Bardzo fajna propozycja. Podoba mi się taki obiadek:) Pyszny i niewiele przy nim pracy:)
Pozdrawiam.
u mnie w domu czesto mamy taki obiad :-) prosto i pysznie! do tego jeszcze jakas salatka :-)
O tak! To jest najlepszy niedzielny obiad! Aż mi w brzuchu zaburczało :)
Smaczna propozycja na dobry obiad :)
Kurczak podawany w ten właśnie sposób z ziemniaczkami i pieczony w rękawie do pieczenia jest chyba jednym z moich ulubionych sposobów przyrządzania kurczka. I jeszcze do tego odpowiednia marynanta i smakuje wyśmienicie. Ja w tym tygodniu mam zamiar zrobić w marynacie miodowo - musztardowej. Twoją absolutnie zapisuję do wypróbowania, bo ostatnio takie ziołowe marynaty bardzo przyadły mi do gustu :)
Pozdrawiam :)
Beatrice, ja też się przymierzam do musztardowej :) może nie miodowej, bo domownicy nie przepadają za takim połączeniem, ale ostrzejsze klimaty jak najbardziej :)
i obiadek gotowy :)
Wszystko, co zawiera w sobie curry jest pyszne! :)
u mnie bardzo często taki kurczak gości na stole ;)
wygląda smakowicie :)
wyglądają rewelacyjnie, a przepis na marynatę na pewno wykorzystam, bo brzmi przepysznie. i te ziemniaczki, mniamuśne
Pozdrawiam
Monika
Wygląda MEGA apetycznie :)
yummy! dzisiaj coś bardzo podobnego mama mi zaserwowała, pycha!
Znajoma kiedyś robiła coś podobnego. Największy plus to to, że zdrowo się w rękawie piecze. I skórka kurczaka wygląda na super chrupiącą.
podobnie pieklam szynkę ..a twoje pałki pycha !
Kurczak wyjątkowo apetyczny! Przyrumieniony tak że ciężko go odróżnić od ziemniaczków ;D Ale chętnie bym coś takiego zjadł ;D Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Wyglądają świetnie. Muszę przyznać, ze jeszcze rękawa nigdy nie używałem, a mam oczywiście. Często coś kupuję, a potem swoje odleży. Czas w końcu wykorzystać :-)
Kasiu,
takie danie u Ciebie to ciekawostka,niecodzienność.
Pyszności!
Amber, to prawda :) ostatnio jednak bloga wspomaga Mama, więc i obiad przyzwoity się u mnie pojawi
często taki obiadek robimy, pyszności:)
Kasia, Uwielbiam takiego kurczaka, nawet miał być dzisiaj podobny, ale niestety, kurczaka w sklepie nie mieli ;) Musiało być bardzo smacznie:)
Ale pysznie!
A u mnie w zamrażarce "pałki" sobie spokojnie leżą i czekają, coś mi się jednak wydaje, że niedługo tak poleżą :)
uwielbiam! musiałabym dołożyć jakąś suróweczkę :D wygląda przepysznie!
W sam raz na lato, kiedy nie zawsze ma się ochotę siedzieć w kuchni i pichcić. A ten obiadek zrobi się cały prawie sam.
pieczone zmieniaki sa jeszcze w miare dobre ;p
pasjonatka, no w miarę... bo pałki pyszniejsze :D
Pyszny obiadek :}
Kaś, byłaś na kursie fotografii? Twoje zdjęcia są super!
ola in the kitchen, dziękuję :) ale nie, nigdy na żadnym kursie (niestety) nie byłam
Obiad I KLASA
Wygląda przepysznie ummm - tylko jeszcze ja bym dodał surówkę
sniadankomania, Pan Deserek, surówka była poza kadrem :)
fajne, proste i smakowite!
życie & podróże
gotowanie
Pewnie w rękawie pieczone są bardziej soczyste i tak nie wysuszają się:-) Obiad wygląda na zdjęciach super:-)Piękne i zachęcające zdjęcia:-)
ziemniaki bym zjadła :D
Ja także często piekę drób w rękawie.. Nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu a mięso i tak jest soczyste :-)
soczysty i aromatyczny :)
super :) uwielbiam takie dania szybkie i proste :) w zasadzie robia sie same i smakuja cudownie;)
Pomysł na obiad wyśmienity, ale zastanawiam się co można dać zamiast oleju... Żeby było choć trochę mniej kaloryczne ;)
Może jakaś mała podpowiedź? ;)
Anonimowy, jakiś tłuszcz powinien być - nie tylko dla smaku i odpowiedniej konsystencji marynaty, ale także dla zdrowia :) olej rzepakowy jest zalecany w codziennej diecie - około dwóch łyżek na dzień. możesz oczywiście zmniejszyć jego ilość z podanej przeze mnie połowy szklanki do 1/4 szklanki - tak dla kompromisu :)
pozdrawiam
To bym teraz z chęcią zjadła :)
Moje ulubione!
Ziemniaki wyglądają jak biżuteria:))
Często robię takie danie obiadowe :-)i prawda, ze roboty przy tym niewiele a obiad pyszny :-)
Ja bym wrzuciła kurczaczka na ruszt ;) Jak wszystko z resztą ;) po przepisy na grillowanego kuraka i nie tylko zapraszam tu http://www.zgrilla.pl/category/kurczak-z-grilla/udka-z-grilla/ Pozdrawiam (burczy mi w brzuchu)
Chętnie bym wpadła na taki obiadek ;-D Mogę się wprosić? ;-D
www.przysmakiewy.pl
wlasnie sie marynuje, przyznam, ze wczesniej zasypywalam palki tylko w przyprawie gyros, ale juz teraz czuje roznice, ziemniaki wole z wody z koperkiem i maslem, napisze ja wyszlo, pozdrawiam i dziekuje za inspiracje xxx
A., mam naszieję, że posmakuje - koniecznie napisz
Pozdrawiam!
dziś zrobię, dzięki
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!