sobota, 15 września 2012

Słodki chlebek z patelni i recenzja książki "Chleby, bułki, bułeczki"



Chlebek dość oryginalny, ale bardzo smaczny!
Wypiek z pogranicza pieczywa i ciasta.  W strukturze niczym typowy chleb, a w smaku - pyszne ciasto. Nie za słodkie, ale takie, które z powodzeniem można jeść bez żadnych dodatków. Jeśli jednak zdecydujemy się na dodatki polecam białe sery bądź konfitury. Część chleba zjadłam z pomarańczowym dżemem z cukinii - totalna rewelacja biorąc pod uwagę fakt, że w chlebku są wyraźnie wyczuwalne pomarańczowe akcenty.
Dla mnie najlepsza jest w nim skórka - taka krucho-chrupiąca (jest mocno przypieczona, pycha). Chlebek może nie jest zbyt wysoki, ale za to tej pysznej skórki jest pod dostatkiem ;)
I jeszcze jedno - jest niezwykle aromatyczny! dzięki dużej ilości skórek kandyzowanych w składzie. Pięknie pachnie w domu po jego upieczeniu.




Składniki (1 bochenek; czas przygotowania 60 minut)
przepis z książki Chleby, bułki, bułeczki
  • 150 g twarogu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
  • 6 łyżek oleju
  • jajko
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • aromaty do ciast: rumowy, maślany, waniliowy, cytrynowy (u po łyżeczce pomarańczowego, cytrynowego i waniliowego)
  • 5 łyżek migdałów (u mnie 5 łyżek płatków migdałowych, ok. 50 g)
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100 g rodzynek [u mnie bez rodzynek; dałam po 100 g obu rodzajów skórek]
  • tłuszcz do patelni (dałam 1 łyżkę)

Przygotować masę twarogową: twaróg osączyć na sitku i przełożyć do miski. Ucierając mikserem, dodawać stopniowo mleko, olej, jajko, sól, obydwa rodzaje cukru oraz po połowie fiolki każdego aromatu.
Migdały sparzyć wrzątkiem, odstawić na 10 minut. Obrać ze skórek, osuszyć, zemleć w młynku lub utłuc w moździerzu (płatki migdałowe zmieliłam na mąkę w mini malakserze).
Do masy serowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, całość zagnieść.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na okrągły placek wielkości dna patelni.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przełożyć ciasto i smażyć pod przykryciem 30-35 minut na małym ogniu.
Po upływie połowy czasu smażenia przewrócić chlebek na drugą stroną*.

*Od siebie dodam, że przewracanie chlebka było dla mniej jak operacja na otwartym sercu :) 
Chlebek robiłam dwa razy i choć wyszedł za każdym razem smaczny, to jednak za pierwszym złamał mi się podczas przewracania. Za drugim razem przeanalizowałam sytuację i wszystko poszło zgrabnie (uff!). 
Moja metoda: bierzemy pokrywkę (najlepiej jak najbardziej płaską) i smarujemy ją olejem. Po upływie połowy czasu smażenia chleba (jak to brzmi :)) zdejmujemy pokrywkę z patelni i przykładany do chleba pokrywkę wysmarowaną olejem. Odwracamy patelnię i mamy chlebek na pokrywce. Następnie przykładamy do niego pokrywkę, która w trakcie smażenia przykrywała patelnie, odwracamy i chlebek znajduje się na przykrywce od patelni. Później przykładamy do niego z powrotem patelnię, przewracamy i chlebek jest na patelni a przykrywka na swoim miejscu. 
Hehe chyba powinnam jakiś tutorial nagrać... Mam jednak nadzieję, że ta mała instrukcja ''krok po kroku' jest w miarę zrozumiała :D




***********************

Dzięki uprzejmości redakcji portalu Polska Gotuje otrzymałam książkę Chleby, bułki, bułeczki. Biorąc pod uwagę jej przedmiot - wypiek domowego pieczywa - propozycją recenzji byłam zachwycona :) Heh to chyba moja pierwsza recenzja książki od czasów szkolnych.

Książka nowiutka, bo wydana we wrześniu 2012 roku przez Świat Książki/Weltbild. Jest to polska wersja niemieckiej Brotbacken - Brot, Brötchen & Co z 2005. 

Pozycja wydana w twardej okładce, opatrzona licznymi zdjęciami wypieków. Uwiecznione na fotografiach wypieki wręcz zachęcają do natychmiastowego udania się do kuchni i ich wypróbowania (ja sama mam powkładane w niej zakładki na co trzeciej stronie).

Na 96 stronach znajdziemy mnóstwo - bardzo różnorodnych! - przepisów na domowe pieczywo. Są tu nie tylko tytułowe chleby, bułki, bułeczki, ale również wspaniałe wypieki drożdżowe (rogaliki, brioszki, chałka, warkocz). Co więcej, są tu również słone przekąski, między innymi rożki czy paluchy serowe. Przepisy z książki obejmują pieczywo zarówno na zakwasie, na drożdżach, jak i szybkie propozycje na proszku do pieczenia. Część wypieków bazuje na wykorzystaniu ciasta francuskiego.

Przepisy pogrupowane są w siedem kategorii: receptury tradycyjne, pieczywo pełnoziarniste, chleb z pomysłem, słodkie i pikantne wypieki z mieszanek, aromatyczne bułeczki, słodkie pieczywo drożdżowe, pikantne przekąski.

Same przepisy są napisane w sposób czytelny - zarówno merytorycznie, jak i wizualnie. Lista składników jest nie tylko wyraźnie odznaczona (dla mnie jest to zawsze bardzo praktyczne), ale również uzupełniona o informację jaka ilość bochenków, bułek czy innych wypieków wychodzi z danego przepisu. Podany jest również czas przygotowania.

Oprócz licznych przepisów, w książce zawarto również wiele praktycznych informacji dotyczących samego pieczenia: o trzech podstawowych rodzajach ciast chlebowych (zakwaszone, na drożdżach, na proszku do pieczenia), o rodzajach mąki (rzecz o tym, że mąka mące nie równa i właściwościach poszczególnych rodzajów i typów), jak i o kształtach chleba.

Wielkim plusem tej pozycji jest opatrzenie każdego przepisu informacją o jego kaloryczności oraz dostarczanych przez niego wartościach odżywczych (zawartości tłuszczów, cukrów i węglowodanów w 100 g). 

Podsumowując, ta książka to zbiór wielu ciekawych i niebanalnych przepisów. Zadowoleni z niej będą zarówno wprawieni domowi piekarze (myślę, że wiele przepisów może zaskoczyć bądź zainspirować), jak i osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z domowymi wypiekami (dzięki wstępnym informacjom o pieczeniu, jak i wielu propozycjom odznaczających się czytelnością i prostotą wykonania). Mogę ją szczerze polecić! 




 






A tu mała zapowiedź innego wypieku z tej książki - chleb migdałowy z płatkami owsianymi.



50 komentarze:

Dominika pisze...

muszę pokazać mamie ten chlebek, bo czuję, że będzie zachwycona- uwielbia wszystko ze skórką pomarańczową :)

pollyzeczki pisze...

ta skórka krucho-chrupiąca przekonała mnie :)

whiness pisze...

Totalnie mnie zaskoczyłaś! Pierwszy raz słyszę o czymś takim. Wygląda świetnie :)

AniaM pisze...

ooo czyli nie pomyliłam się ją zamawiając:) W przyszłym tygodniu bedzie już u mnie:)
Bardzo fajna recenzja:)- Kobiecemysli.pl

Karmel-itka pisze...

zapisane!
jest rewelacyjny, jutro muszę go upiec ;]

Olga pisze...

U mnie dziś też recenzja tej książki. Zapraszam: http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2012/09/ksiazki-o-kucharzeniu.html

Pozdrawiam!
O.

Patrycja pisze...

No takiego chlebka to jeszcze nie widziałam, bardzo oryginalny! A książka zapowiada się interesująco :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Kasiu, o takim pomyśle na chlebek jeszcze nie słyszałam, ale w miare czytania ochota we mnie wzbierała. Chyba się skuszę!A instrukcja przewracania chlebka jest pierwszorzędna ;)))

Capacitier pisze...

Podoba mi sie ten pomysł! ;)

Ola pisze...

chleb wygląda świetnie, a książka zapowiada się ciekawie, muszę na nią zwrócić uwagę

Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

Unknown pisze...

Myślisz że na mące pełnoziarnistej wyjdzie takie same cudo?:)

Unknown pisze...

ale świetne! też chcę taki chlebek z patelni *_*

Magdalena pisze...

Kasiu przekonałaś mnie! Zarówno do chlebka z patelni, jak i do książki!:) Choć ja jeszcze nie na tym etapie wtajemniczenia kulinarnego, póki co pochłaniam "Kuchnię Neli" Anieli Rubenstein i się nią zachwycam, ale dzięki Tobie mam już pomysł na kolejną pozycję do mojej kulinarnej biblioteczki:)

Maja Skorupska pisze...

Kasiu, w takim razie warto te książkę nabyć i po prostu piec!pozdrawiam:)

Amber pisze...

Niemieckie wypieki cenię.
A ten chlebek ogromnie mi się podoba!
Z białym serem lub z domową konfiturą na pewno smakuje bajecznie.

Antenka pisze...

wooowwww wypiek cudowny, wręcz bym powiedziała genialny:D jestem nim zachwycona

Kaś pisze...

Karolina Ufniarz, głowy nie daję, ale powinien wyjść. tylko użyje pełnoziarnistej jak najbardziej drobnomielonej (żeby nie miała za dużo otrębów)

Kamila pisze...

Bardzo ciekawa wersja chlebka, aromatyczny. Zjadłabym kromeczke. Pozdrawiam

Crispy Biscuits pisze...

Z takim chlebkiem jeszcze się nie spotkałam. Czekam na migdałowy :)

ANIA pisze...

wyszedł super i ta skórkaaaaa:)

WolneLitery pisze...

Chlebek wygląda cudownie . A książeczki zazdroszczę ,musi być w niej mnóstwo świetnych przepisów:)

judik pisze...

Chlebek z patelni? Brzmi i wygląda fascynująco!:)

Droczilka pisze...

Podoba mi się ten chlebek:-). Bardzo lubię dodatek skórki pomarańczowej i cytrynowej w wypiekach.

burczymiwbrzuchu pisze...

Bardzo ciekawy ten chlebek, z takim jeszcze nie miałam do czynienia.
Zostałam zaskoczona :)

Oliwka pisze...

Mmm, ciekawie wyglądają te chlebki, jeszcze takich nie próbowałam :)

Eff pisze...

Cudny! I kto powiedział, że ci, co nie mają piekarnika, nie mogą sobie upiec chleba? Szczególnie im przekażę :). Sama też na pewno zrobię, bo to moje smaki.

Unknown pisze...

Też mam tę książeczkę i też moją uwagę wrócił ten przepis i na pewno niedługo go robię. Faktycznie, jest tam wiele bardzo ciekawych przepisów i, podobnie jak Ty, mam tam pozaznaczanych sporo pozycji, które koniecznie muszę zrobić :)

Agnieszka Rucińska pisze...

kapitalny przepis! nie znałam takiego chlebka i chętnie sprawdzę to cudo. Pozdrawiam

asiathinksthings.com pisze...

Wow! chlebek z patelni brzmi super! I świetne zdjęcie. Właśnie sama zabieram się za pieczenie w końcu własnego chleba, więc na pewno skorzystam. A książka też wygląda ciekawie.

Grażyna pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :-)

artsmile pisze...

ooo super ! takiego jeszcze nie widziałam ;p przy najbliższej okazji na pewno wypróbuje ten przepis;) i coś czuje, że też przewracanie będzie najbardziej niepewnym momentem ;p

Ola pisze...

a to porcja jak na taki zwykły chleb, tak? ;)

Kaś pisze...

Olu, tak, taki jak na zdjęciu. patelnia standardowej wielkości

Marzena pisze...

No muszę przyznać, że ta skórka wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie:-)

Paulina pisze...

wygląda kusząco:) wyobrażam sobie jaki jest pyszny:D

Samantha pisze...

Bardzo smacznie wygląda ! Takie chlebki są bardzo łatwe w przygotowaniu i świetnie smakują, robiłam również kukurydziany ! Pozdrawiam :)

aga pisze...

ciekawy ten chlebek:)

Katarzyna Jankowska pisze...

Coś nowego i pysznego! A za książką się rozejrzę:)

anytsujx pisze...

Wygląda wyśmienicie ...

anytsujx pisze...

Wygląda wyśmienicie ...

Smakiem Pisany pisze...

jak na chlebek z patelni, to wcale nie jest niski i pięknie się prezentuje ;)

dorota20w pisze...

ostatnio nabyłamtą książkę, dopiero będę ja kartkować,ale z chęcia przeczytałam twoją recenzję

Snow pisze...

Ten przepis, co to ja wiem, a Ty rozumiesz, jest genialny:)) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

agattekh pisze...

Bardzo fajny ten chlebek, ciekawy pomysł z tą patelnią :-)

syla2006 pisze...

Chlebek boski dziś upiekłam zapach rozniósł się po całym domu. Ale będzie jurto uczta w pracy do kawki :) Dziękuję za wspaniały przepis :)

Kaś pisze...

syla2006, bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis no i oczywiście, że z jego efektu jesteś zadowolona :)
pozdrawiam!

MasterofDisaster pisze...

Szaleństwo. To musiało być ciekawe!

Pam pisze...

na początku myslałam że to naleśnik ;p Ale smacznie wygląda ;)

Aleksandra Rybinska pisze...

Bardzo ciekawa propozycja. Idealne na pozne niedzielne sniadanie :)

Ervisha pisze...

Taki ogromny twarogowy placek z patelni :D

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add