piątek, 7 września 2012

Wiejska tarta ze śliwkami



Tarta dołącza w poczet tych 'perfekcyjnych' (obok rustykalnej).
Idealnie krucha. Ciasto po bokach jest takie hmmm 'ciasteczkowe' - aż kusi by odrywać po kawałku i chrupać :) Nawet spód, choć niezwykle cienki, pozostał kruchy i stanowi wdzięczne tło dla soczystego, śliwkowego nadzienia, które zachwyca smakiem.
Ponieważ tarta robi się raz dwa - ciasto zagniata się paroma ruchami, łatwo rozwałkowuje i w locie formuje - jest to kolejny powód by do przepisu wracać co i rusz.




Składniki
przepis z niezawodnego forum cincin; podaję z moimi niewielkiemi zmianami

Ciasto:
  • 175 g mąki (1 i 1/4 filiżanki)
  • 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 110 g (8 łyżek) zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
  • 2 łyżki soku z limonki [lub wyciśniętego soku z cytryny]
  • 2 łyżki kefiru/maślanki

Nadzienie:
  • 700 g (4 filiżanki) wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki śliwek węgierek
  • 50 g (1/4 filiżanki) cukru
  • 1 czubata łyżka mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonalnie) 
  • 1/2 filiżanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • jajko do posmarowania ciasta, gruby cukier do posypani

Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto:
Posiekać mąkę z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta, wymieszać widelcem, a następnie - palcami, szybko zagnieść.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżeczkę kefiru [u mnie było to niepotrzebne].
Rozłożyć na stole arkusz folii spożywczej, położyć na niej ciasto, otoczyć go folią, formując "dysk", zawinąć szczelnie i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotować śliwki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami.

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C [u mnie opiekacz z termoobiegiem do 180 stopni].

Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia i bezpośrednio na nim cienko rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na krążek o średnicy około 32 cm. Jeśli będzie potrzeba - podsypać lekko mąką podczas wałkowania. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Delikatnie przesunąć ciasto ze stolnicy na blachę do pieczenia [jeśli macie dużą blachę, można bezpośrednio na niej rozłożyć papier i wałkować ciasto]. Tartę piec około 40-45 minut.

Po upieczeniu delikatnie przesunąć ciasto z papierem do pieczenia z blachy na kratkę. Na kratce pozostawić do przestygnięcia i odparowania - ważne dla zachowania kruchości ciasta.

* filiżanka - 250 ml
** Tartę można też robić z innymi owocami - jabłkami, brzoskwiniami, morelami, gruszkami, a nawet jagodami





    

65 komentarze:

Unknown pisze...

Cudowna! Wzrokiem poszukiwałam już przepisu na Twoje ciasto, bo narobiłaś mi ogromnej chęci :)

whiness pisze...

Uwielbiam takie tarty. Rozbrajają mnie swoją prostotą i pysznym smakiem. :)

Pozdrawiam
www.relishmeals.blogspot.com

Majana pisze...

Wygląda świetnie! Ślinka cieknie. Cudna!:)

Magdalena pisze...

Jak to miło wejść z rana na stronę ulubionego blogu i znaleźć tam coś nowego i to w dodatku takie pyszności!:) Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a w połączeniu z tymi prażonymi migdałami, to musi być nieziemsko pyszne!
miłego dnia
Magda

kaczodajnia pisze...

Czym się różni ta wiejska od rustykalnej w smaku poza dodatkiem cytryny? Są tak samo kruche czy może któraś jest bardziej maślana w smaku itp? Ciekawa jestem czy można je rozpoznać po smaku gdy dostaniemy po kawałku z każdej bo z wyglądu się nie różnią.

Katarzyna Jankowska pisze...

Widzę, że też jesteś fanką gazety Kuchnia:) Super to ciasto:)

Droczilka pisze...

Kaś, uwielbiam tarty wszelkiej maści, a te o charakterze rustykalnym mają swój szczególny urok. Twój przepis (który to już? :-)) wrzucam do ulubionych czyli.. do wypróbowania. :-)

ANNA pisze...

Wspaniale wygląda! Ślinka cieknie na sam widok.

Kamila pisze...

Po wyglądzie i opisie smaku też bym wracała :) Pozdrawiam

agattekh pisze...

Niektórzy dopiero się budzą, a Ty już taką piękną tartę opiekłaś :-)

Ola pisze...

zachwyca mnie, zwłaszcza właśnie ta wizja "podsubywania" po kawałku:)

życie & podróże
gotowanie

Joanna Wiśniewska pisze...

Dziekuje za przepis :) Wyglada pysznie :)

Kaś pisze...

Moja domowa kawiarenka, dziękuję :) a migdały tak się same ładnie uprażyły w trakcie pieczenia :)

kaczodajnia, przede wszystkim w tej spód jest cieńszy, niemal ledwo wyczuwalny. w rustykalnej jest trochę więcej ciasta pod owocami. i zaryzykowałabym stwierdzenie, że choć obie tarty są mega kruche, to ta ciut bardziej :D (porównując ciasto na brzegach). obie są porównywalnie maślane, tylko ta z lekkim posmakiem cytryny od skórki. no i odnoszę wrażenie, że ciasto z tego przepisu wyrabia się jeszcze prościej i szybciej - jest jak plastelina.
no ale generalnie - co zresztą widać - są bardzo podobne a różnice są minimalne :)

Mama Alergika, ale dlaczego? Kuchnię kupowałam, ale to wieki temu

Ivka pisze...

Myślę, że po spróbowaniu mogłaby być i moją ulubioną :)

Basia pisze...

Kasiu! Twoja tarta jest tak pyszna, że aż nie mogę się na nią napatrzeć i oderwać wzroku :-)
Uwielbiam takie rustykalne ciasta!
Dziękuję za inspirację :-)
Pozdrawiam serdecznie!

P.S. Rozumiem, o co chodzi z "Kuchnią"; 2 lata temu na okładce było ciasto bardzo podobne do Twojego, tylko, że to było wytrawne ciasto z grzybami (nie za bardzo udany przepis, próbowałam).

Konwalie w kuchni pisze...

Wygląda bosko!
Przepis zapisany:)

Patrycja pisze...

Ojj, zjadłabym kawałeczek takiej śliwkowej tarty :)

Kaś pisze...

Basia, dziękuję! co do Kuchni - bardzo możliwe :) ja właśnie przestałam kupować Kuchnię, bo pojawiało się coraz mniej przepisów a więcej reklam, a i przepisy nie zawsze zachwycały... ta tarta - jak napisałam - jest z forum ciccin. polecam serdecznie, istna skarbnica pyszności :D bardzo sobie chwalę przepisy stamtąd

WolneLitery pisze...

Jejku ta tarta wygląda cudownie , tak jak nie lubię śliwek to po zobaczeniu jej aż mam ochotę ją upiec ... Poczęstowałabyś ;)

Angelika Szostak pisze...

Zawsze mi się podobały te rustykalne tarty, a jeszcze nie robiłam. Musze to nadrobić, Twoja wygląda idealnie ( jeżeli można tak określić rustykalną tartę):)

Antenka pisze...

uwielbiam takie prosto wyglądające, domowo- wiejskie wyroby:) kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami na wsi, gdzie ciasto smakowało i pachniało mi najbardziej na świecie!

Whisper pisze...

Wspaniała ta tarta!
A ja zostawiam swój komentarz, aby poinformować Cię, że zapraszam do zabawy The Versatile Blogger Award, do której nominowałam Cię na swoim blogu.
kuchniawhisper.blogspot.com

Smakiem Pisany pisze...

az mi pachni przed monitorem ;) mm piękna tarta. zjadlabym chętnie;)

anpapi pisze...

cudowna tarta! po zobaczeniu ostatniego zdjęcia wiem, że po prostu muszę ją zrobic:)

Kaś pisze...

Whisper, bardzo bardzo dziękuję za nominację!

Aleglodomorek pisze...

Bardzo apetycznie wygląda, wyszła naprawdę przepięknie!

Eff pisze...

Przepyszne wnętrze, soczyste :)

ANIA pisze...

wyszła piękna i na pewno też smakowita:)

Madleine pisze...

ale piękna tarta!!!!

Unknown pisze...

wygląda świetnie! mmm musi obłędnie smakować *_*

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Cudowne są takie tarty ....a na dodatek pięknie wygladają:)

asieja pisze...

ja bym chętnie te boki oderwała i chrupała

słodkosłona. pisze...

Tak! Mam już zapisaną rustykalną jako must have do zrobienia ; ) i kruchy spód - mniam!

Unknown pisze...

Wygląda cudownie:)
Jakiej mąki użyłaś? Pełnoziarnistej?

Capacitier pisze...

Zgłaszam się po kawałek, jeśli jeszcze został!

Amber pisze...

Piekna!
I z pewnoscia cudowna w smaku.
Bardzo udany wypiek.

Kaś pisze...

słodkosłona., to czekam na komentarz po wypróbowaniu ;)

Karolina Ufniarz, zwykłej pszennej

Capacitier, no już nie ma... ale szybko można zrobić nową :D

codojedzenia pisze...

O jaka pychotka!

Samantha pisze...

Och znakomita tarta z pysznymi sliwkami !

gosik2.0 pisze...

Ależ ładna i smakowita tarta. Dodaję do ulubionych.

Renata Czelny-Kawa pisze...

Cudna! Bez dwóch zdań! ;))) u mnie też placuch ze śliwkami, tylko ucierany ;)

lutka40 pisze...

Wygląda wspaniale

Unknown pisze...

Poproszę kawałek:) Buziaki:)

Ewa pisze...

No to zrobię jutro :))))
wygląda bosko !!!

bartoldzik pisze...

Zaczyna się od pożerania oczami, a potem chciałoby się zjeść całą... Ale to tylko zdjęcie :-/

pieczarka mySia pisze...

Jest boska! :) kocham takie słodkości :)*

Buziaki!

aga pisze...

wyglada tak niesamowicie soczyscie, ze z wielka checia bym jej posmakowala:)

Oliwka pisze...

Mmmm, zjadłabym taką pyszniutką :) Niestety tu u mnie nie ma śliwek :(

Unknown pisze...

Pięknie wygięta i wypchana owocami! Marzy mi się taka. Kiedyś zrobię, jak tylko nabiorę odwagi...

burczymiwbrzuchu pisze...

Od samego patrzenia robi się przyjemnie. uwielbiam takie rustykalne tarty, a nadzienie śliwkowe jest kuszące :)

skoraq cooks pisze...

Ta rustykalna tarta wygląda pysznie. Teraz kiedy jest sezon na śliwki będzie najsmaczniejsza. Aż mi ślinka cieknie :-)

ugotujmyto.pl pisze...

Musi bosko smakować...:)! Wypróbuję!

Magda Baran pisze...

o, zatęskniłam! a wersji śliwkowej nie robiłam jeszcze :) pozdrowienia :)

anna pisze...

Witam,
tarte pieklam juz kilkakrotnie. Dzis opublikowalam wersje z jablkami. Dzieki za wyszukanie przepisu. Pozdrawiam serdecznie
Anna

Kaś pisze...

Aniu, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, no i że wracaliście do niej wielokrotnie - tak jak my :)
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Kasiu, ta tarta nie ma sobie równych! Jest wprost GENIALNA! W ciągu tygodnia udało mi się ją upiec 3 razy... Przed większą ilością powstrzymał mnie tylko zdrowy rozsądek ;)
Ciasto jest fenomenalnie kruche! W ogóle nie nasiąka sokiem z owoców! Ja, z sukcesem, odważyłam się prawie połowę mąki zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Ponadto dodam, że upieczone tarty pozostawiałam na blaszce z piekarnika (nie przekładałam na kratkę) i ciasto nadal było wspaniale kruche.
Bardzo Ci dziękuję za rewelacyjny przepis! Moją, pół-pełnoziarnistą wersję mam zamiar jutro pochwalić się na swoim blogu :)
Pzdr i życzę spokojnej nocy
Aniado

Kaś pisze...

Aniado, niezmiernie się cieszę, że tarta tak Ci posmakowała! ja również do niej systematycznie wracam :)
i dobrze wiedzieć, że można ją zrobić częściowo na mące pełnoziarnistej

serdecznie dziękuję za komentarz i z chęcią jutro do Ciebie wpadnę na tartę :)
pozdrawiam!

jelka pisze...

Kasiu! Tarta przecudna!!! Ciasto na spód najlepsze na świecie! Skorzystałam też z modyfikacji Anido. Nie będę już robić tarty na słodko z innym spodem! Dzięki!!!!

Kaś pisze...

jelka, super, że i Tobie tak posmakowała! w pełni się zgadzam, ciasto jest tu genialne :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz!

Marta pisze...

skorzystałam z przepisu :)
tarta wyszła świetna, umieściłam ją u siebie na blogu!
pozdrawiam

Kaś pisze...

Marta, bardzo się cieszę, że tarta tak podpasowała!
już lecę zobaczyć ją u Ciebie :)
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza

Anonimowy pisze...

Tartę zrobiłam ze śliwkami (jak w przepisie). Wyszła oczywiście znakomita, szybko zniknęła. Na weekend robię kolejną. Genialny przepis. Wielkie Dzięki.

Kaś pisze...

A., ogromnie mi miło, że tarta się sprawdziła i tak przypadła do gustu! też muszę znowu ją upiec :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz z opinią

Patrycja Reszko pisze...

Chętnie bym spróbowała takiej tarty!

Hania pisze...

Powiedzieć, że ta tarta jest genialna, to jak nic nie powiedzieć. Co prawda osobiście wolę wersję z jabłkami, ale całą resztę kopiuję wiernie wg przepisu, bywa, że nawet raz w tygodniu. Jestem zachwycona, dziękuję!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add