czwartek, 22 listopada 2012

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście



Przesmaczna, tradycyjna szarlotka na kruchym cieście.
Tym razem bez wariacji w smaku (szarlotka twarogowa) czy kształcie (szarlotka z Misianki).
Klasyka, która zawsze się sprawdza i którą serdecznie polecam.





Składniki:
przepis Ewy Wachowicz, podpatrzony w programie Studio Weekend; wersja z moimi małymi zmianami
  • 280 g mąki
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek (u mnie antonówka)
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Mąkę, masło (zimne), cukier waniliowy, sól oraz cukier wymieszać rękoma do powstania kruszonka. Następnie dodać do niej jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1/3 do 2/3, po czym włożyć obie części do lodówki na pół godziny/godzinę.

Tortownicę, o średnicy 25-26 cm, posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy. Kilogram jabłek obrać ze skórki i pokroić lub zetrzeć na tarce do ogórków - pokroiłam w niedużą kostkę. Wyłożone na cieście jabłka posypać cynamonem. Opcjonalnie można też dodać garść orzechów włoskich.
Mniejszą część ciasta zetrzeć na grubych oczkach i wysypać na jabłka*.

Piec od 45 minut do godziny w temperaturze 180 stopni na złoty kolor - w opiekaczy, przy 160 stopniach z termoobiegiem piekłam ok. 50 minut+parę minut tylko góra do zarumienienia wierzchu.

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem**.

* W oryginale: rozwałkować i pokroić w paski (około 1,5 cm szerokości). Ułożyć na jabłkach tak, żeby powstała kratka (ze sporymi odstępami między sobą, żeby nadmiar wody wyparował z jabłek). 
** W oryginale: środek ciasta (jeszcze ciepłego) posmarować dżemem brzoskwiniowym lub morelowym, a brzegi obsypać cukrem pudrem.




52 komentarze:

Lea pisze...

Just the look of it makes my mouth water! I want to taste it so I better give it a try. Thanks again for this one :)

teenager ;) pisze...

mniami , szarlotka *.*

Rafał pisze...

to co pokazujesz na tych zdjęciach powinno być prawnie zabronione... to zwyczajne znęcanie się!
ja chcę taką szarlotkę!

Kamila pisze...

Ulubiona! Pycha!

Anulla pisze...

ubóstwiam!:) do szarlotki nie trzeba mnie namawiać:)

Anula pisze...

Uwielbiam taka szarlotkę, klasyka. Można ją jeść na okrągło i nigdy się nie znudzi.

Amber pisze...

Dałabym teraz wiele za kawałek...
Wspaniała!

pieczarka mySia pisze...

Cudna szarlotka

Zapraszam do zabawy, zostałaś nominowana! :)
pieczarkamysia.blox.pl/2012/11/Nominacja-do-Liebster-blog-award-2012-i-pytania.html

pasjonatka pisze...

wlasnie taka robi moja babcia ;D

Antenka pisze...

i takie ciasta lubię najbardziej:) proste, piękne, takie typowo domowe, babcine:)

lekki brzusio pisze...

twoje wypieki mnie zachwycają. Każde, bez wyjątku :)

Unknown pisze...

szarlotki są najlepsze:)

Ela.M pisze...

Uwielbiam szarlotki na kruchym cieście:)

Ola pisze...

wygląda na super apatyczną!
życie & podróże
gotowanie

Jolanta szyndlarewicz pisze...

Kasiu to taka babcina szarlotka:) .... cudowna:) pozdrawiam

Evi pisze...

Bo klasyka nigdy się nie nudzi :). Pycha.

ugotujmyto.pl pisze...

Proste i smaczne....uwielbiam:)!

Paulina pisze...

jej, ale mi narobiłaś ochoty na szarlotkę! Muszę wypróbować ten przepis!

Unknown pisze...

przyznam, że nie robiłam szarlotki z jabłkami pokrojonymi w kosteczkę :) ale muszę zrobić, bo prezentuje się wyśmienicie!

Daria pisze...

jaka piękna! ;D

Unknown pisze...

Idealna

mufinka79 pisze...

Witam! Nominowałam Twojego bloga do Liebster blog award. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy! http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/

Majana pisze...

Uwielbiam!
Wygląda wspaniale :)

Karmel-itka pisze...

wygląda wspaniale!
zaraz pędzę do kuchni, aż mi apetytu narobiłaś :]

herbaciarka pisze...

mniam ;)

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda pysznie!

Aleglodomorek pisze...

Mmm uwielbiam, jeszcze lody i kapka bitej śmietany i aleglodomorek byłby w raju ;)

Ivka pisze...

Chyba zasłużyłaś na tytuł "Królowej szarlotek" :)

Marzena pisze...

Ivka, chyba nie tylko szarlotek, ale wypieków ogółem:-))

Marta pisze...

ale smakowicie wygląda!

Kaś pisze...

Ivka, Marzena, aż się zaczerwieniłam :)

Serdecznie dziękuję Wszystkim za tak miłe komentarze i zachęcam do pieczenia :)
padło kilka komentarzy, że taka babcina - to jeden z największych komplementów! hehe swoją drogą zdjęcia były robione właśnie u Babci :D

Ola pisze...

klasyczna i najlepsza, bez większych udziwnień.

Unknown pisze...

Szarlotki sa genialne a u Ciebie fajnie bo mają dość duże kawałki owoców a nie taką papkę;))) Pozdrawiam

lutka40 pisze...

Kolejne cudeńko

Veronika pisze...

mniami, mam dzisiaj wielką ochotę na słodkie!

Veggie pisze...

Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog. Jeśli masz ochotę wziąć udział w tej zabawie to zapraszam po pytania do mnie: http://veggieola.blogspot.de/2012/11/liebster-blog.html

bartoldzik pisze...

Pysznie, jak zawsze. Czekam na nową dostawę pysznych jabłek i biorę się za robotę. Poprzednia szarlotka z Twojego bloga wyszła rewelacyjnie, więc ta z pewnością nie będzie gorsza :-)

Smakiem Pisany pisze...

aż mi się marzy taka cieplutka szarlotka z lodami <3

Unknown pisze...

uwielbiam szarlotki! ta z pewnością jest pyszna :)

ps. jeśli masz ochotę, to zapraszam na mojego bloga. dopiero zaczynam :)
http://miss-coffie.blogspot.com/

pozdrawiam!

Emcia Pichci! pisze...

uulala kochana takie ciasto... marzenie! świetne zdjęcia aż ślinka cieknie!

Kamila pisze...

Najlepszego dla Ciebie! Buziaki!

Kaś pisze...

Kamila, stety niestety imnieniny obchodzę w kwietniu, ale bardzo dziękuję - jako Katarzynka ;)

Unknown pisze...

Pyszna szarlotka! Osobiście użyłam szarej renety i lekko ją dosłodziłam, ale też wyszło cudnie. :)

Kaś pisze...

Aleksandra, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu :) super, że szarlotka smakowała :D
i bardzo dziękuję za pozostawiony komentarz!

Anonimowy pisze...

mój mąż uwielbia szarlotkę na kruchym, więc ją dziś wypróbuje, jest już w piekarniku i zapachy cudne w całym mieszkaniu, super przepis :)

Anonimowy pisze...

Skusiłaś mnie dziś tą szarlotką....szarlotka już w piekarniku piecze się. Przepis dodaję do moich ulubionych:)
Pozdrawiam
Magda

Kaś pisze...

A., oj tak cudownie pachnie w całym domu, gdy szarlotka siedzi w piekarniku :)
Magda, więc cieszę się, że się skusiłaś :)

serdecznie dziękuję za komentarze
pozdrawiam!

Unknown pisze...

Wyglada cudownie. Ale mam pytanie. Jaka make uzyc i czy nie trzeba proszku do pieczenia?

Kaś pisze...

Angelika, Dziękuję :) W przepisie użyłam zwykłem mąki pszennej (jak w większości wypieków Szymanowskiej, typ 480). Proszku nie potrzeba, ciasto nie ma rosnąć. Poza tym jest go na tyle niedużo, że nie ma trzeba dodawać żadnego spulchniacza
Pozdrawiam!

Pan Deserek :) pisze...

Ale smaka złapałem na szarlotkę :) chyba szybko coś zrobię )
Wygląda przepysznie :) !

Anonimowy pisze...

juz się biorę do pracy!!! omnom nom!!!!!!!!

Kaś pisze...

A., daj znać jak wyszło :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add