wtorek, 6 listopada 2012

Szarlotka z Misianki



Bardzo smaczna i efektowna szarlotka.
Kruche ciasto, po bokach niemal ciasteczkowe, ładnie współgra z soczystymi połówkami jabłek.
Serdecznie polecam! Sama zjadłam trzy kawałki na tak zwane spróbowanie ;)





Dlaczego z Misianki? 
Autorką przepisu jest Pani Misia Zielińska, właścicielka kawiarenki Misianka w Parku Skaryszewskim w Warszawie. Koniecznie muszę odwiedzić to miejsce! 
Sam przepis widziałam wiele razy, ale ostatecznie do jego przygotowania zachęciła mnie Amber. Dziękuję!





Składniki
przepis Pani Misi Zielińskiej, dostępny w dodatku do Gazety Wyborczej, znaleziony u Amber

  • 1 kg kwaśnych jabłek - obranych, przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych [antonówki]
  • mielony cynamon [łyżeczka]
  • cukier waniliowy [łyżka]
  • cukier [2 łyżki]
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 filiżanka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli oraz 1 białko

Jabłka przełóż do miski, posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle, ile lubisz), dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryj i odstaw na 2 godziny. Przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na 2 godziny do lodówki. Rozwałkuj połowę ciasta, wyłóż nim tortownicę. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułóż jabłka, przykryj resztą rozwałkowanego ciasta, piecz godzinę w temp. 160°C.
*Swoją piekłam w małym opiekaczu w temperaturze 140 stopni (termoobieg)






66 komentarze:

Karmel-itka pisze...

śliczna, śliczna i przepyszna!

Beata pisze...

Ech, co robi głodny człowiek na diecie o 1 w nocy- siedzi i przegląda blogi z takimi pysznościami... ;) Mądre to to nie jest ;)

whiness pisze...

Taka cudna szarlotka, a ja przed śniadaniem! Chętnie zabrałabym od Ciebie kawałek do porannej kawy :)

kuchcikOla pisze...

bardzo podoba mi się pomysł z wierzchem ciasta :) musi być pyszna :)

Aurora pisze...

Misianka ładnie brzmi :)

Capacitier pisze...

Rzeczywiście wygląda bardzo zachęcająco! ;)

Majana pisze...

Jak pięknie u Ciebie wygląda ta szarlotka ! Cudna. :)

Izaa pisze...

bardzo smaczna ;) tez kiedyś piekłam

Kamila pisze...

Absolutnie wspaniała!

Marzena pisze...

No właśnie, widziałam ją u Amber i też miałam ochotę ją zrobić;-)Wygląda obłędnie, biorę kawałeczek do kawy:-)

Rita pisze...

wygląda spektakularnie..!

Amber pisze...

Kasiu,
pięknie Ci się upiekła!
Bardzo się cieszę,że wydała Ci się godna wykonania.
Wspaniale ją podałaś.
Serdeczności!

Anula pisze...

Z jabłkami każde ciasto jest pyszne, ale Twoje wygląda wspaniale, ślinka cieknie:)

pasjonatka pisze...

takiej bym dala rade chyba calej, nie zartuje ;p

Antenka pisze...

wygląda obłędnie!:)
spałaszowałam właśnie swoją, ale do pięt twojej nie dorówna;)

lekki brzusio pisze...

wygląda faktycznie efektownie :)

WolneLitery pisze...

Szarlotka rzeczywiście wygląda fenomenalnie ;) Nigdy takiej nie jadłam , u mnie w środku zawsze mus jabłkowy . Może tez uda mi sie odwiedzić to miejsce ;)

Danuta pisze...

ja takiej szarlotki zjadłabym chyba całą blachę :)

pieczarka mySia pisze...

Ale pięknie Ci wyszła :)

Fun&Taste pisze...

Kolejne słodkie cudeńko, bardzo efektowne cudeńko. I te twoje obłędne ujęcia!!! Niedobra Kaś, kusi i kusi nas wciąż ;)

one big creative mess pisze...

Śliczne zdjęcia :)

asiathinksthings.com pisze...

uwielbiam chodzić do Misianki w parku Skaryszewskim :) świetne miejsce i pyszne ciasta, na pewno szarlotka wyszła obłędna :)

Basia pisze...

Wygląda obłędnie, uwielbiam ciasta z jabłkami i po prostu nie umiem się przed nimi powstrzymać :-)
Może to taka forma uzależnienia? :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Evi pisze...

Też się zakochałam w tym przepisie na blogu u Amber :). Pięknie Ci wyszła!

ANIA pisze...

wygladą super i te połówki jabłek, chętnie przyjęłabym kawałeczek do pitej właśnie kawy:)))

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Jest wspaniała - potwierdzam:) Jedna z moich ulubionych! Twoja wyszła przepięknie.
Pozdrowienia!

fiolka pisze...

Wpadłabym na taką do Twojej kawiarni ♥

Asiek pisze...

Wygląda fantastycznie!! I jest taka... jabłkowa:)
Pozdrawiam serdecznie!

Ola pisze...

do Misianki wybieram się od czasów LO, wolę nawet nie liczyć ile to czasu minęło...
życie & podróże
gotowanie

Maja Skorupska pisze...

pyszne! muszę wypróbować, bo wygląda doskonale:)

Crispy Biscuits pisze...

Czuję, że też zjadłabym co najmniej 3 kawałki na spróbę :)

Patrycja pisze...

Ale ma fajne górki, pięknie się prezentuje :)

Sandy pisze...

Rzeczywiście wygląda okazale, ale ja jednak wolę, kiedy jabłka przeważają ilością nad ciastem :P

Unknown pisze...

jaka smakowita, bardzo fajny pomysł! :)

Rafał pisze...

Jako że jestem uzależniony od jabłek, jabłeczników i szarlotek i wszystkiego z jabłkiem, jabłkowe i o smaku jabłka - na pewno wypróbuję ten przepis bo nie dość, że efektowny to na pewno smaczny :)

margot pisze...

to chyba najpiękniejsza szarlotka Misiankowa

Ewa pisze...

baaaardzo apetyczne.... :)))

skoraq cooks pisze...

O misiankowej szarlotce słyszałam już tyle a nigdy nie dane mi było spróbować tych cudowności. Wyszła Ci ta jabłkowa ambrozja bosko:-D

Unknown pisze...

Wygląda świetnie. Już sama nie wiem, która z Twoich szarlotek jest najlepsza :)

Anonimowy pisze...

A ja przeczytałam szarlotka z maślanki ;p
Cudowna jest!!

Droczilka pisze...

A ja w Misiance byłam wielokrotnie, ale tej szarlotki nie kosztowałam. Wygląda przepysznie!

Agata pisze...

Aż mi się miło w brzuszku zrobiło jak zobaczyłam Twoje zdjęcia;) Musi być pyszna!

Monica pisze...

Przecudnie wygląda! Uwielbiam szarlotki :)

Mona pisze...

Wspaniała,taka inna od tej popularnej..muszę na weekend wypróbować, dzięki z a ten przepis i piękne zdjęcia .

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Cudowna jest ta szarlotka:) .... musze ją w końcu upiec:)...zwłaszcza, ze do Warszawy daleko, a ponoć i trudno do tej kawiarni trafić:) pozdrawiam

bartoldzik pisze...

Jabłkowy ideał. Muszę skosztować :-)

Oliwka pisze...

Dziś zrobiłam kremówki, ale następny wypiek to ta szarlotka - wygląda wspaniale! :)

Unknown pisze...

wygląda świetnie ;)
uwielbiam szarlotki <3

pigeon pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Kaś pisze...

pigeon, szarlotka, sorbet... nie pozostaje mi nic innego jak życzyć SMACZNEGO! ;)

zufik pisze...

Baaajecznie wygląda! super zdjęcia

madlene17 pisze...

Pewnie juz nic nie zostało z tego pysznego ciacha, więc staję w kolejce po kawałek jak juz będzie następna taka szarlotka :D

Magda pisze...

Własnie odłożyłam stara gazetę z tym przepisem. Niesamowite.Ale Twoja duuuużo piękniejsza niz tamta w gazecie!

Ola pisze...

jakie piękne góry i doliny :) jesienne ciasto!

lutka40 pisze...

Kusisz znowu!!!.Zapisuję - koniecznie do zrobienia bo wygląda fantastycznie

Magdalena pisze...

Nie jestem z Warszawy, ale o p. Misi słyszałam:) Musi być pyszne:)
Kasiu, czy masz pomysł na jakieś szybkie i wyjściowe danie? Jutro znajomi wpadną, a przy córuni brak czasu nawet na buszowanie w necie w poszukiwanu przepisu:)
pozdrawiam ciepło:)

Kaś pisze...

Magda, hmm wyjściowe? u mnie to raczej prosto :) od siebie mogę polecić zapiekanki (może średnio szybko się je robi, ale idealnie nadają się na duży obiad), np te: http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/06/musaka-moussaka.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/09/zapiekanka-z-miesem-i-cukinia-pod.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/10/zapiekanka-makaronowa-z-szynka-i.html. albo pałki z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami - klasyka, ale zawsze się sprawdza (no i właściwie robi się sama) - http://bakeandtaste.blogspot.com/2012/07/paki-z-kurczaka-z-ziemniakami-pieczone.html

Renata Czelny-Kawa pisze...

Kasiu, bajecznie wygląda ta szarlotka! A jak ładnie wypieczona! ;)

Magdalena pisze...

Dzięki KAsiu, o czymś takim myślałam, chyba skuszę się na tą Twoją zapiekankę z cukinią, co wygląda jak lazania:)
miłęgo dnia:)

agattekh pisze...

Wygląda pysznie :-)

Biedr_ona pisze...

Coś mi się zdaje, że i mnie przekonałaś ;-D

www.przysmakiewy.pl

pigeon pisze...

Ja tez kupuje ten przepis, szarlotka wyszła przepyszna. Moja teściowa az zaniemówiła bo zawsze miała mnie za łamagę kulinarną a tu proszę, jednak potrafię :D podałam z lodami (w tym wypadku z sorbetem mango z grycana, to połączenie jest moje ulubion :))

bartoldzik pisze...

Tortownicę o jakiej średnicy użyłaś? :-)

Kaś pisze...

bartoldzik, 26 cm. koniecznie daj znać, jeśli zrobisz :)

bartoldzik pisze...

Dziękuję...
Biednemu zawsze wiatr w oczy. Kawę piję w kubkach i nie mam filiżanki ;-P Dam pół kubka cukru :-D

Kaś pisze...

bartloldzik, dla mnie szklanka/filiżanka/kubek czy co tam jeszcze innego, w przepisach ma zawsze pojemność 250 ml :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add