poniedziałek, 20 maja 2013

Klasyczna szarlotka z jabłkami



Idąc za ciosem, kolejna szarlotka. Tym razem klasyka w czystej postaci, czyli kruche ciasto i jabłka - duet idealny/samowystarczalny.

Ok, przepisów na szarlotki są setki, zresztą na blogu pojawiło się kilka, ale mam do nich ogromną słabość i piekę je co i rusz - testując kolejne przepisy czy wracając już do sprawdzonych. Jednym słowem, będę dalej przynudzać i zasypywać kolejnymi przepisami na to pyszne ciacho. To taka refleksja z okazji trzech lat Bake&Taste - jutro stukną (znaczy chyba, bo nie mam pamięci do dat ;)). W sumie miałam upiec tort, ale zaniechałam pomysłu, bo to właśnie taki przepis idealnie odzwierciedla moją filozofię w kuchni - klasycznie, pysznie, prosto i w miarę szybko.
A skoro już na zwierzenia mi się zebrało, chciałabym Wam - czytelnikom bloga - ogromnie podziękować za odwiedziny!!! I za komentarze, bo fakt, że poświęcicię chwilę na napisanie paru słów naprawdę znaczy wiele. A już wzmianki, że skorzystaliście z jakiegoś przepisu, to każdorazowy zachwyt, który wywołuje uśmiech na długo i utwierdza, że warto dalej pisać. DZIĘKUJĘ.

Wracając do przepisu, dostałam go od rodzinki, a ta szarlotka już od jakiegoś czasu regularnie gości przy okazji ważniejszych spotkań rodzinnych - nawet w minioną sobotę się nią zajadałam - więc szczerze polecam. U mnie jest w wersji z surowymi jabłkami, choć świetna jest również z musem. W wersji z musem wychodzi idealnie równiutka (ciasto jak spod linijki), u mnie takie jakieś fale :)




Skladniki:
z tego, co się dowiedziałam przepis pochodzi z jakiejś książki kucharskiej, niestety nazwy nie poznałam
  • 450 g mąki pszennej 
  • 30 dag masła 
  • 150 g cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • szczypta soli
  • 1,5 kg kwaśnch jabłek,
  • 100 - 150 g cukru (w zależności czy mamy jabłka kwaśne czy słodkie; przy bardzo słodkiej odmianie wystarczy nawet ok. 50 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Masło posiekać nożem, dodać mąkę i lekko wymieszać. Następne dodać cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli, po czym szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażalnika na około 40 minut.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Schłodzpne ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować dwa placki o grubości około 0,5 cm.
Prostokatną formę  wzsmarowac tluszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dno wyłożyć pierwszą rozwałkowana część ciasta. Następnie ułożyć jabłka na cieście warstwami, przesypując cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka położyć drugą część ciasta.

Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni (180 termoobieg). 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


43 komentarze:

Salvador Dali pisze...

ooo tak! Jabłecznik na kruchym spodzie-cud, miód, malina-lepszej klasyki nie znam;)
Gratuluję 3 lat, to kupa czasu;D

Daktyle w czekoladzie pisze...

Szarlotka jest moim ulubionym ciastem, a Twoja wygląda rewelacyjnie! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga, wielu dalszych pomysłów!

Unknown pisze...

szarlotka zawsze jest dobra:) pycha!:)

Marzena pisze...

Kasiu, bardzo fajna, ale tamta wcześniejsza z rabarbarem to dla mnie cudo. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia:-) Pozdrawiam cieplutko:-)

martawkuchni.blog.pl pisze...

nie ma to jak tradycyjna szarlotka:) pyszności:) mniam mniam:)

Anulla pisze...

szarlotka to również moje ukochane ciacho!:) a taka klasyczna wg mnie jest najlepsza, choć też z nimi eksperymentuje:) gratulacje i życzę dalszych blogowych sukcesów:) to prawda, każdy komentarz oznajmiający, że ktoś coś naszego zrobił bardzo buduje w tym co się robi i pozostawia uśmiech:)

fiolka pisze...

Rzecz jasna zapisuje do zakładek. Rzecz jasna-zrobię. Życia mi nie starczy!

Anula pisze...

Klasyczna szarlotka najlepsza:)Też mogę jeść tylko to ciacho. Kaś życzę następnych takich rocznic. Ja dziękuję za świetne przepisy i cudowne zdjęcia. Bardzo często wzoruje się na Bake&Taste.

Joanna Wiśniewska pisze...

Upieke. Pysznosci :)
Milego dnia :)

Lola pisze...

Przynudzaj z szarlotkami przynudzaj :D ja będę zachwycona bo to moje ukochane wypieki ;)

Kamila pisze...

U Ciebie jak zawsze pysznie! Najlepszego dla Ciebie i dużo przepisów na jabłkowe ciasta! Pozdrawiam

Bo(ro)n Appétit pisze...

Po prostu pychota!!!!

AZgotuj! pisze...

Kocham klasyczne przepisy:)

Jewels pisze...

Ale kusisz szarlotkami! Uwielbiam takie klasyki :)

Ola pisze...

gratuluję i zyczę zawsze smakowitych pomysłów!
a na szarlotkę mam już ochotę od dawna, czekam tylko na jakieś chłodniejsze chwile
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu

teenager ;) pisze...

szarlotka - czyż to nie jest cudowne ciasto <3

Qchenne-inspiracje, Małgosia pisze...

Szarlotka zawsze !!! Kocham to ciasto !

Marta pisze...

Taka szarlotka może spokojnie zastąpić tort! Gratulacje i życzę kolejnych owocnych lat blogowania :)

Unknown pisze...

No wreszcie nie rabarbar :D Pycha !

Marcelina pisze...

Pysznie! Ja dziś również piekłam ciacho z jabłkami :D:D Jabłka dziś rządzą! Przesyłam moc na kolejne wypieki! :)

Majana pisze...

Ciacho wygląda pysznie. Szarlotki są zawsze bardzo smaczne.
Gratuluję rocznicy!:)

ugotujmyto.pl pisze...

Woow...trzy lata...Gratulacje:)! Klasyka jest najlepsza i zawsze smakuje...:)! Pozdrawiam!

pieczarka mySia pisze...

Takie szarlotki zawsze najbardziej mi smakują ;) wyglada pysznie!

Kempek pisze...

Poproszę kawałek, ewentualnie 3 :)
Na razie za mną chodzi makowiec, ale czuję, że zaraz po makowcu zagości u nas szarlotka :)

Amber pisze...

Kiedy jest w domu taka szarlotka,świat wydaje się piękniejszy!

Unknown pisze...

Mmm klasyczna szarlotka, niebo w gębie! :)

Agnieszka pisze...

Uwielbiam szarlotke ! :) zrobię ją na pewno ! :) albo w tym tygodniu albo po tygodniu słodyczy :)

Ala piecze i gotuje pisze...

wyszła Ci idealnie,rewelacja

skoraq cooks pisze...

Szarlotkujesz się jak widzę ostatnio, ale to bardzo dobrze, bo przepisów na szarlotki czy to z rabarbarem czy to z tradycyjnymi jabłkami nigdy za wiele :-D

Łucja pisze...

takie stare i sprawdzone przepisy są najlepsze :) z okazji urodzin bloga życzę jeszcze wielu tak wspaniałych przepisów i pięknych zdjęć :D

Magdalens. pisze...

Jak ja długo nie jadłam i nie robiłam takiej domowej pysznej szarlotki... Będzie trzeba zrobić, koniecznie;)

zjedz_mnie pisze...

Apetyczny ten Twój klasyk :)

Unknown pisze...

Och szarlotkę to a kocham :)

Antenka pisze...

klasyka, taką lubię najbardziej:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Życzę kolejnych, wspaniałych lat blogowania :) a szarlotka prezentuje się cudnie, lubię taką! :)

lutka40 pisze...

Nie wyrobię się z tymi Twoimi ciachami .Co jedno to piękniejsze i smaczniejsze .Kolejne zapisane .
Kasiu życzę Ci dalszych ,równie smakowitych wpisów ,podwojenia jeszcze, i tak ogromnej liczby wielbicieli i co tam sobie wymyślisz ,niech się spełni
Cieszę się ,że mogę do Ciebie zaglądac w poszukiwaniu inspiracji ,ze mogę podziwiac przepiękne zdjęcia i pałaszowac z rodzinką i znajomymi przepyszne potrawy i ciacha wg Twoich przepisów .

Unknown pisze...

moje ulubione ciasto :) częstuje się kawałeczkiem ;P

madlene17 pisze...

Gratuluję trzech lat blogowania i życzę dalszych sukcesów i tak fantastycznych przepisów!:) A szarlotka? Też mam do niej sentyment...:)

Kulinarna Fuzja pisze...

Rzeczywiście szarlotkowo niedawno u Coebie się zrobiło:) Ale to bardzo dobrze !!!! Bo ja również jestem ogromną miłośniczką jabłeczników ( u mnie się tak mówi;p) wszelkiego rodzaju :)

cook and look pisze...

Klasyka rządzi :)

pollyzeczki pisze...

dawno nie robiłam szarlotki a to takie pyszne ciasto ..

Patrycja pisze...

Gratuluję urodzinek i życzę Ci jeszcze wielu, wielu wspaniałych lat w blogosferze! :)) A szarlotka jest wspaniała!

Daria pisze...

taka szarlotka to popisowy wypiek mojej babci, ilekroć ją robiłam nigdy nie smakowała jak ta zjedzona zrobiona przez nią :) pycha!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add