Idąc za ciosem, kolejna szarlotka. Tym razem klasyka w czystej postaci, czyli kruche ciasto i jabłka - duet idealny/samowystarczalny.
Ok, przepisów na szarlotki są setki, zresztą na blogu pojawiło się kilka, ale mam do nich ogromną słabość i piekę je co i rusz - testując kolejne przepisy czy wracając już do sprawdzonych. Jednym słowem, będę dalej przynudzać i zasypywać kolejnymi przepisami na to pyszne ciacho. To taka refleksja z okazji trzech lat Bake&Taste - jutro stukną (znaczy chyba, bo nie mam pamięci do dat ;)). W sumie miałam upiec tort, ale zaniechałam pomysłu, bo to właśnie taki przepis idealnie odzwierciedla moją filozofię w kuchni - klasycznie, pysznie, prosto i w miarę szybko.
A skoro już na zwierzenia mi się zebrało, chciałabym Wam - czytelnikom bloga - ogromnie podziękować za odwiedziny!!! I za komentarze, bo fakt, że poświęcicię chwilę na napisanie paru słów naprawdę znaczy wiele. A już wzmianki, że skorzystaliście z jakiegoś przepisu, to każdorazowy zachwyt, który wywołuje uśmiech na długo i utwierdza, że warto dalej pisać. DZIĘKUJĘ.
Wracając do przepisu, dostałam go od rodzinki, a ta szarlotka już od jakiegoś czasu regularnie gości przy okazji ważniejszych spotkań rodzinnych - nawet w minioną sobotę się nią zajadałam - więc szczerze polecam. U mnie jest w wersji z surowymi jabłkami, choć świetna jest również z musem. W wersji z musem wychodzi idealnie równiutka (ciasto jak spod linijki), u mnie takie jakieś fale :)
Skladniki:
z tego, co się dowiedziałam przepis pochodzi z jakiejś książki kucharskiej, niestety nazwy nie poznałam
z tego, co się dowiedziałam przepis pochodzi z jakiejś książki kucharskiej, niestety nazwy nie poznałam
- 450 g mąki pszennej
- 30 dag masła
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1,5 kg kwaśnch jabłek,
- 100 - 150 g cukru (w zależności czy mamy jabłka kwaśne czy słodkie; przy bardzo słodkiej odmianie wystarczy nawet ok. 50 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Masło
posiekać nożem, dodać mąkę i lekko wymieszać. Następne dodać cukier puder, żółtka oraz szczyptę
soli, po czym szybko zagnieść ciasto. Włożyć je do zamrażalnika na około 40 minut.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Schłodzpne ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować dwa placki o grubości około 0,5 cm.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Schłodzpne ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować dwa placki o grubości około 0,5 cm.
Prostokatną formę wzsmarowac tluszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dno wyłożyć pierwszą rozwałkowana część ciasta. Następnie ułożyć jabłka na
cieście warstwami, przesypując cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka
położyć drugą część ciasta.
43 komentarze:
ooo tak! Jabłecznik na kruchym spodzie-cud, miód, malina-lepszej klasyki nie znam;)
Gratuluję 3 lat, to kupa czasu;D
Szarlotka jest moim ulubionym ciastem, a Twoja wygląda rewelacyjnie! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga, wielu dalszych pomysłów!
szarlotka zawsze jest dobra:) pycha!:)
Kasiu, bardzo fajna, ale tamta wcześniejsza z rabarbarem to dla mnie cudo. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia:-) Pozdrawiam cieplutko:-)
nie ma to jak tradycyjna szarlotka:) pyszności:) mniam mniam:)
szarlotka to również moje ukochane ciacho!:) a taka klasyczna wg mnie jest najlepsza, choć też z nimi eksperymentuje:) gratulacje i życzę dalszych blogowych sukcesów:) to prawda, każdy komentarz oznajmiający, że ktoś coś naszego zrobił bardzo buduje w tym co się robi i pozostawia uśmiech:)
Rzecz jasna zapisuje do zakładek. Rzecz jasna-zrobię. Życia mi nie starczy!
Klasyczna szarlotka najlepsza:)Też mogę jeść tylko to ciacho. Kaś życzę następnych takich rocznic. Ja dziękuję za świetne przepisy i cudowne zdjęcia. Bardzo często wzoruje się na Bake&Taste.
Upieke. Pysznosci :)
Milego dnia :)
Przynudzaj z szarlotkami przynudzaj :D ja będę zachwycona bo to moje ukochane wypieki ;)
U Ciebie jak zawsze pysznie! Najlepszego dla Ciebie i dużo przepisów na jabłkowe ciasta! Pozdrawiam
Po prostu pychota!!!!
Kocham klasyczne przepisy:)
Ale kusisz szarlotkami! Uwielbiam takie klasyki :)
gratuluję i zyczę zawsze smakowitych pomysłów!
a na szarlotkę mam już ochotę od dawna, czekam tylko na jakieś chłodniejsze chwile
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
szarlotka - czyż to nie jest cudowne ciasto <3
Szarlotka zawsze !!! Kocham to ciasto !
Taka szarlotka może spokojnie zastąpić tort! Gratulacje i życzę kolejnych owocnych lat blogowania :)
No wreszcie nie rabarbar :D Pycha !
Pysznie! Ja dziś również piekłam ciacho z jabłkami :D:D Jabłka dziś rządzą! Przesyłam moc na kolejne wypieki! :)
Ciacho wygląda pysznie. Szarlotki są zawsze bardzo smaczne.
Gratuluję rocznicy!:)
Woow...trzy lata...Gratulacje:)! Klasyka jest najlepsza i zawsze smakuje...:)! Pozdrawiam!
Takie szarlotki zawsze najbardziej mi smakują ;) wyglada pysznie!
Poproszę kawałek, ewentualnie 3 :)
Na razie za mną chodzi makowiec, ale czuję, że zaraz po makowcu zagości u nas szarlotka :)
Kiedy jest w domu taka szarlotka,świat wydaje się piękniejszy!
Mmm klasyczna szarlotka, niebo w gębie! :)
Uwielbiam szarlotke ! :) zrobię ją na pewno ! :) albo w tym tygodniu albo po tygodniu słodyczy :)
wyszła Ci idealnie,rewelacja
Szarlotkujesz się jak widzę ostatnio, ale to bardzo dobrze, bo przepisów na szarlotki czy to z rabarbarem czy to z tradycyjnymi jabłkami nigdy za wiele :-D
takie stare i sprawdzone przepisy są najlepsze :) z okazji urodzin bloga życzę jeszcze wielu tak wspaniałych przepisów i pięknych zdjęć :D
Jak ja długo nie jadłam i nie robiłam takiej domowej pysznej szarlotki... Będzie trzeba zrobić, koniecznie;)
Apetyczny ten Twój klasyk :)
Och szarlotkę to a kocham :)
klasyka, taką lubię najbardziej:)
Życzę kolejnych, wspaniałych lat blogowania :) a szarlotka prezentuje się cudnie, lubię taką! :)
Nie wyrobię się z tymi Twoimi ciachami .Co jedno to piękniejsze i smaczniejsze .Kolejne zapisane .
Kasiu życzę Ci dalszych ,równie smakowitych wpisów ,podwojenia jeszcze, i tak ogromnej liczby wielbicieli i co tam sobie wymyślisz ,niech się spełni
Cieszę się ,że mogę do Ciebie zaglądac w poszukiwaniu inspiracji ,ze mogę podziwiac przepiękne zdjęcia i pałaszowac z rodzinką i znajomymi przepyszne potrawy i ciacha wg Twoich przepisów .
moje ulubione ciasto :) częstuje się kawałeczkiem ;P
Gratuluję trzech lat blogowania i życzę dalszych sukcesów i tak fantastycznych przepisów!:) A szarlotka? Też mam do niej sentyment...:)
Rzeczywiście szarlotkowo niedawno u Coebie się zrobiło:) Ale to bardzo dobrze !!!! Bo ja również jestem ogromną miłośniczką jabłeczników ( u mnie się tak mówi;p) wszelkiego rodzaju :)
Klasyka rządzi :)
dawno nie robiłam szarlotki a to takie pyszne ciasto ..
Gratuluję urodzinek i życzę Ci jeszcze wielu, wielu wspaniałych lat w blogosferze! :)) A szarlotka jest wspaniała!
taka szarlotka to popisowy wypiek mojej babci, ilekroć ją robiłam nigdy nie smakowała jak ta zjedzona zrobiona przez nią :) pycha!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!