sobota, 2 listopada 2013

Tartaletki z warzywami, szynką wędzoną i beszamelem



Szukacie pomysłu na szybką i smaczną przekąskę albo lekkie danie obiadowe lub kalację? Spróbujcie tartaletek na cieście francuskim. Kombinacji smakowych jest bez liku, ale przedstawię Wam mojego absolutnego faworyta - wersję z brokułem, kukurydzą, cebulką, szynką wędzoną (może być też boczek) oraz kleksem beszamelu. 

Ulubione smaki, kuszące aromaty, a to wszystko na chrupiącym cieście. Mniam!


Składniki na ok. 16 sztuk
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200-300 g szynki wędzonej/boczku
  • 1 mały brokuł
  • kukurydza z puszki
  • 2 duże cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie składników
Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować: umieścić we wrzącej wodzie, gotować 2-3 minuty, odcedzić, a na koniec przepłukać zimną wodą. 
Cebulę porkoić w piórka. Szynkę pokroić w drobą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i przesmażyć na nim cebulę. Po ok. 5 minutach na patelnię wrzucić szynkę i smażyć razem całość - aż cebula się zeszkli, a następnie ładnie zarumieni.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). W międzyczasie przygotować beszamel: w niedużym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, wlewać stopnio mleko - aż do powstania kremowego, gęstego sosu, bez grudek. Na koniec doprawić go szczyptą soli i pieprzu.

Pieczenie
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty o boku ok. 8 cm (zależy od wymiarów ciasta). Na każdym kawałku kolejno układać składniki: cebulka z szynką, brokuł, kukurydza, beszamel. Należy jednak pamiętać, by przy krawędziach zostawić ok. 0,5 cm wolnego miejsca - by ciasto po bokach mogło ładnie wyrosnąć. Piec przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce. Są znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno.




48 komentarze:

Unknown pisze...

to lubię!! :) świetne zdjęcia!:)

Kamciss pisze...

Bardzo apetyczny, wytrawny pomysł :)

Kasia pisze...

Bardzo fajny pomysł, rzeczywiście można tworzyć wiele wersji wg aktualnego zapotrzebowania :) Uwielbiam tego typu przekąski :)

madlene17 pisze...

Ale mnie kusisz....zwłaszcza tą szynką wędzoną i brokułem;)

Krystyna Boner pisze...

Pomysł bardzo trafny. Widać że smacznie zrobiłaś te tartaletki i tak kolorowo.

Zielona Papryczkaa pisze...

Tartaletki pierwsza klasa :)
pięknie wyszły.

Kamila pisze...

Mniam, doskonała wersja!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Kasiu ,świetny pomysł, bardzo żałuję,że wcześniej do Ciebie nie zajrzałam.
Za parę dni kończyła się gwarancja na gotowe ciasto francuskie i zrobiłam je z jabłkiem,
może się ze mną zamienisz, przynajmniej po połowie?

kuchcikOla pisze...

podoba mi się takie zestawienie smaków :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego! I pyszny :)

Unknown pisze...

Fajnie, choć zamieniłabym tego kalafiora w spisie składników na brokuła ;)

Kaś pisze...

Smakowe kubki, a bardzo chętnie :)

Kinga, dzięki! :*

Magda pisze...

idealne chociażby na imprezową przekąskę! :)

Angie pisze...

Jakie śliczne!!

Back Taste pisze...

Kasiu, pięknie ci wyszły:) aż głodna się zrobiłam na nowo...

RedHead pisze...

bardzo dawno nie jadłam ciasta francuskiego na wytrawnie. Fajnie sobie o nim przypomnieć :)

Salvador Dali pisze...

ta przekąska cieszy żołądek, zgodzę się, ale oczy również! Cudowne, szczególnie te rozwarstwione to ciacho ^^

Anulla pisze...

kusisz!:) uwielbiam takie wytrawne smakołyki:)
Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

pollyzeczki pisze...

no fantastyczne danko ..taka fajna przekaska :)

Jey pisze...

takie jakby mini pizze! :) hej, wiesz co, Ty to masz tyle pomysłów kulinarnych w głowie, że zaczynam się zastanawiać gdzie je mieścisz :D

Unknown pisze...

Ooo moje smaki, ale bym Ci porwało jedno :)

Kaś pisze...

Jey, hehe dzięki! moja pamięć wewnętrzna jest całkiem pojemna ;)

Anula pisze...

Świetna przekąska:)

Ciekawska Magdalena pisze...

zjadłabym ;D

skoraq cooks pisze...

uwielbiam takie prostotki, zwłaszcza z kleksem beszamelu na wierzchu :-) Już oblizuję się ze smakiem Kasiu :-)

Magda C. pisze...

Wyglądają uroczo :) Idealne na przekąskę imprezową :)

Dark Raven pisze...

Dawno nie robiłam nic z francuskiego. Ciekawe jak się sprawdzą tartaletki z "przeglądem lodówki". A jakby dodać do beszamelu odrobinę gałki muszkatołowej?

Kaś pisze...

Dark Raven, dlaczego nie, to bardzo popularny dodatek do beszamelu. jednak u mnie w domu wolą zdecydowanie wersję bez :)

babka z rodzynkiem pisze...

Doskonały pomysł na przekąskę!

Łucja pisze...

lubię takie wytrawne !

Anonimowy pisze...

na kolację to bym miała za dużego lenia, by coś tak ślicznego i apetycznego przygotować ;) jednak jako dodatek do obiadu-czemu nie?

Unknown pisze...

Kasiu masz świetne pomysły :)

Charlotte pisze...

ja do beszamelu również dodaję gałę i suszony czoch z młynku, ale moi konsumenci tak po prostu lubią :D ej super pomysł z tym ciastem!

Patrycja pisze...

Też lubię robić takie szybkie wytrawne tartaletki na cieście francuskim. Twój pomysł na farsz jest baaardzo kuszący :))

maksmak pisze...

Wyglądają obłędnie !

Poezja Smaku pisze...

Wyglądają pięknie!

Marzena pisze...

Dobrze, że nie dodałaś do beszamelu gałki:-)) Pysznie wyglądają:-)

Antenka pisze...

pyszniutka przekąska:)

JustInka pisze...

Jak zwykle piękne zdjęcia! Oj lubię takie finger food :)

agattekh pisze...

Bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę :-)

BabaLuca pisze...

nie będę oryginalna - uwielbiam takie połączenia smakowe no i to zdjęcie na widok, którego chce się monitor zjeść

Unknown pisze...

Warzywa i beszamel - pierwsza klasa :) Uwielbiam ten sos... do tego ciasto francuskie mmmmm...:) Kasiu - polecam również jako baza na pizze ze szparagami - cudowna :) !

AZgotuj! pisze...

Ślicznie je przedstawiłaś:)

ugotujmyto.pl pisze...

Uwielbiam wszelkie wariacje z ciastem francuskim :)

NaKońcuJęzyka pisze...

jestem u Ciebie pierwszy raz, ale jak patrze na te pyszności to na pewno nie ostatni raz =) pozdrawiam

Kaś pisze...

NaKońcuJęzyka, bardzo mi miło i zapraszam! :)

Anonimowy pisze...

zrobiłam talaretki osttanio na moje urodziny, rewelacja! wszyscy chcieli przepis:)!!! dzięki! użyłam szynki a nie boczku, szynki wędzonej od henryka kani, fajnie sie zapiekła:)

Kaś pisze...

A., cieszę się, że smakowało! ;)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add