Szukacie pomysłu na szybką i smaczną przekąskę albo lekkie danie obiadowe lub kalację? Spróbujcie tartaletek na cieście francuskim. Kombinacji smakowych jest bez liku, ale przedstawię Wam mojego absolutnego faworyta - wersję z brokułem, kukurydzą, cebulką, szynką wędzoną (może być też boczek) oraz kleksem beszamelu.
Ulubione smaki, kuszące aromaty, a to wszystko na chrupiącym cieście. Mniam!
Składniki na ok. 16 sztuk
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200-300 g szynki wędzonej/boczku
- 1 mały brokuł
- kukurydza z puszki
- 2 duże cebule
- olej rzepakowy do smażenia
- beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie składników
Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować: umieścić we wrzącej wodzie, gotować 2-3 minuty, odcedzić, a na koniec przepłukać zimną
wodą.
Cebulę porkoić w piórka. Szynkę pokroić w drobą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i przesmażyć na nim cebulę. Po ok. 5 minutach na patelnię wrzucić szynkę i smażyć razem całość - aż cebula się zeszkli, a następnie ładnie zarumieni.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). W międzyczasie przygotować beszamel: w niedużym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, wlewać stopnio mleko - aż do powstania kremowego, gęstego
sosu, bez grudek. Na koniec doprawić go szczyptą soli i pieprzu.
Pieczenie
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty o boku ok. 8 cm (zależy od wymiarów ciasta). Na każdym kawałku kolejno układać składniki: cebulka z szynką, brokuł, kukurydza, beszamel. Należy jednak pamiętać, by przy krawędziach zostawić ok. 0,5 cm wolnego miejsca - by ciasto po bokach mogło ładnie wyrosnąć. Piec przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce. Są znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno.
48 komentarze:
to lubię!! :) świetne zdjęcia!:)
Bardzo apetyczny, wytrawny pomysł :)
Bardzo fajny pomysł, rzeczywiście można tworzyć wiele wersji wg aktualnego zapotrzebowania :) Uwielbiam tego typu przekąski :)
Ale mnie kusisz....zwłaszcza tą szynką wędzoną i brokułem;)
Pomysł bardzo trafny. Widać że smacznie zrobiłaś te tartaletki i tak kolorowo.
Tartaletki pierwsza klasa :)
pięknie wyszły.
Mniam, doskonała wersja!
Kasiu ,świetny pomysł, bardzo żałuję,że wcześniej do Ciebie nie zajrzałam.
Za parę dni kończyła się gwarancja na gotowe ciasto francuskie i zrobiłam je z jabłkiem,
może się ze mną zamienisz, przynajmniej po połowie?
podoba mi się takie zestawienie smaków :)
Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego! I pyszny :)
Fajnie, choć zamieniłabym tego kalafiora w spisie składników na brokuła ;)
Smakowe kubki, a bardzo chętnie :)
Kinga, dzięki! :*
idealne chociażby na imprezową przekąskę! :)
Jakie śliczne!!
Kasiu, pięknie ci wyszły:) aż głodna się zrobiłam na nowo...
bardzo dawno nie jadłam ciasta francuskiego na wytrawnie. Fajnie sobie o nim przypomnieć :)
ta przekąska cieszy żołądek, zgodzę się, ale oczy również! Cudowne, szczególnie te rozwarstwione to ciacho ^^
kusisz!:) uwielbiam takie wytrawne smakołyki:)
Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)
no fantastyczne danko ..taka fajna przekaska :)
takie jakby mini pizze! :) hej, wiesz co, Ty to masz tyle pomysłów kulinarnych w głowie, że zaczynam się zastanawiać gdzie je mieścisz :D
Ooo moje smaki, ale bym Ci porwało jedno :)
Jey, hehe dzięki! moja pamięć wewnętrzna jest całkiem pojemna ;)
Świetna przekąska:)
zjadłabym ;D
uwielbiam takie prostotki, zwłaszcza z kleksem beszamelu na wierzchu :-) Już oblizuję się ze smakiem Kasiu :-)
Wyglądają uroczo :) Idealne na przekąskę imprezową :)
Dawno nie robiłam nic z francuskiego. Ciekawe jak się sprawdzą tartaletki z "przeglądem lodówki". A jakby dodać do beszamelu odrobinę gałki muszkatołowej?
Dark Raven, dlaczego nie, to bardzo popularny dodatek do beszamelu. jednak u mnie w domu wolą zdecydowanie wersję bez :)
Doskonały pomysł na przekąskę!
lubię takie wytrawne !
na kolację to bym miała za dużego lenia, by coś tak ślicznego i apetycznego przygotować ;) jednak jako dodatek do obiadu-czemu nie?
Kasiu masz świetne pomysły :)
ja do beszamelu również dodaję gałę i suszony czoch z młynku, ale moi konsumenci tak po prostu lubią :D ej super pomysł z tym ciastem!
Też lubię robić takie szybkie wytrawne tartaletki na cieście francuskim. Twój pomysł na farsz jest baaardzo kuszący :))
Wyglądają obłędnie !
Wyglądają pięknie!
Dobrze, że nie dodałaś do beszamelu gałki:-)) Pysznie wyglądają:-)
pyszniutka przekąska:)
Jak zwykle piękne zdjęcia! Oj lubię takie finger food :)
Bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę :-)
nie będę oryginalna - uwielbiam takie połączenia smakowe no i to zdjęcie na widok, którego chce się monitor zjeść
Warzywa i beszamel - pierwsza klasa :) Uwielbiam ten sos... do tego ciasto francuskie mmmmm...:) Kasiu - polecam również jako baza na pizze ze szparagami - cudowna :) !
Ślicznie je przedstawiłaś:)
Uwielbiam wszelkie wariacje z ciastem francuskim :)
jestem u Ciebie pierwszy raz, ale jak patrze na te pyszności to na pewno nie ostatni raz =) pozdrawiam
NaKońcuJęzyka, bardzo mi miło i zapraszam! :)
zrobiłam talaretki osttanio na moje urodziny, rewelacja! wszyscy chcieli przepis:)!!! dzięki! użyłam szynki a nie boczku, szynki wędzonej od henryka kani, fajnie sie zapiekła:)
A., cieszę się, że smakowało! ;)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!