piątek, 24 stycznia 2014

Domowe fishburgery



Trochę poniewczasie, ale witam w Nowym Roku :) Pierwsze posty miały się ukazać po 1 stycznia, ale Wietnam pochłonął mnie totalnie. Na spokojnie, z bagażem doświadczeń będę więc co jakiś czas publikować przepisy na poznane potrawy. Było tego całkiem sporo - zmiana rozmiaru ubrań mówi sama za siebie :) Ale, ale… o Wietnamie później.
PS Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa i trzymanie kciuków za moją wyprawę!

Na pierwszy post wybrałam domowego burgera – mięsne już prezentowałam, tym razem czas na fishburgera. Domowy fast food będzie motywem przewodnim w tym roku – dania znane (mniej lub bardziej), nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu, i co najważniejsze, smaczne! Taki jest też jest fishburger wykorzystujący kotlety rybne – chrupiące z wierzchu dzięki panierce, ale za to delikatne w środku. Ze świeżymi warzywami oraz ulubionym pieczywem – domowego wypieku lub ze sprawdzonej piekarni (w końcu to fast food, nie zawsze jest czas i ochota na zabawę z pieczeniem). Oczywiście kotlety rybne z powodzeniem można wykorzystać w innych zestawieniu – z ziemniakami, ryżem, kaszą czy surówką. Polecam – posmakują nawet osobom, którym z rybami nie po drodze.




Składniki na kotlety rybne:
  • filety z ryby, bez ości - ok. 200-300 g; u mnie zwykle dorsz lub mintaj
  • pieprz, sól do smaku
  • pęczęk pietruszki
  • jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej rzepakowy do smażenia (3-4 łyżki)

Przygotowanie kotletów rybnych
Filety odcisnąć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody, po czym drobno posiekać. Następnie dodać do nich resztę składników (oprócz oleju) i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować średniej wielkości kotlety, grube na ok. 2 cm. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, do zarumienienia.


Składniki na sos pomidorowy
  • pełna łyżka śmietany
  • pełne łyżka ketchupu
  • pełna łyżeczka przecieru pomidorowego
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • pół płaskiej łyżeczki suszonego czosnku
  • sól, pieprz do smaku (np. cayenne)

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Sos można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, by się przegryzły.


Dodatki:
  • pomidor
  • ogórek kiszony
  • czerwona cebula
  • sałata
  • ser pleśniowy lazur złoty

Gotowego burgera umieścić w dobrze rozgrzanym piekarniku na 5-10 minut – aż ser się rozpuści a pieczywo przypiecze na chrupiąco.




36 komentarze:

teenager ;) pisze...

świetny! nie tyle, że zdrowy, a jeszcze tak fantastycznie wygląda i pewnie smakuje o niebo lepiej niż wszelkie inne kupne fast foody! :)

martawkuchni.blog.pl pisze...

domowa wersja bardzo mi się podoba:) wygląda bardzo kusząco:)

Angie pisze...

Jaaakii apetyczny<3

Natalie pisze...

Uwielbiam domowy fastfood ! :D

Marcelina pisze...

Kotlet rybny! Ale soczysta jest ta buła :)
Czyli już wróciłaś z wyprawy? Z niecierpliwością czekam na poznane tam smaki kuchni i nowe przepisy :))

Lola pisze...

Wow to w takim razie czekam na relację z wyprawy! Czuję że to będzie bomba :)
A fishburger wygląda pysznie :)

Marianna | coutellerie.pl pisze...

O, fajne, ja uwielbiam ryby, ale kilka jest takich, które jem rzadko, bo mało smaku mają, jak dla mnie. Halibuta bym na kotlet nie przerobiła, ale już dla mintaja wydaje się to być super opcją!
A ile wychodzi burgerów z tego przepisu?

Evi pisze...

Nieprawdopodobnie apetyczny :)

whiness pisze...

Fishburgery kojarzą mi się trochę z kotletami rybnymi, które jadłam w dzieciństwie w przedszkolu. Wspomnienia złe, dobre? Ciężko mi ocenić, ale Twoje burgery wyglądają tak apetycznie, że na pewno je zrobię, by się o tym przekonać :)

Ola pisze...

u nas gości po wędkarskich wyczynach męża:)
ps. nie mogę się doczekać dań z Wietnamu:)

Małgorzata Kijowska|DayliCooking pisze...

to moje smaki :)

czekam na Twoje relacje Kasiu :) jestem bardzo ich ciekawa :)

Unknown pisze...

Mam ochotę na burgera! Najlepiej z domową bułeczką.. Te kotlety musza być przepyszne! Uwielbiam ryby, ale już brak mi pomysłów na ich przygotowanie, następny obiad będzie z takimi kotlecikami w roli głównej :)

Kasia pisze...

No no, smakowicie zaczynasz rok :))

Unknown pisze...

Zaserwujesz mi takiego Kasiu ;) ?

Anonimowy pisze...

mam mało czasu, a taki domowy fishburger jest jak znalazł!

Magda C. pisze...

Cudowny fishburger, mniam! Cieszę się, że wróciłaś cała i zdrowa i czekam na wrażenie z Wietnamu :)

Szpinakożerca pisze...

niesamowicie wygląda :) nie raz próbowałam burgerom zrobić zdjęcie i nic, a tutaj genialnie :)
przepis zapisuję i z chęcią spróbuję odtworzyć

Justyna pisze...

Ale pyszności :) Aż chce się go zjeść :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Cieszę się, że wróciłaś zadowolona i z nowymi pomysłami :) Burger przepysznie wygląda, taki domowy fast-food mogłabym codziennie jeść :)

Renata pisze...

Piękne zdjęcie!! fishburger wygląda bardzo apetycznie:)

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, fishburger wygląda apetycznie, kolorowo i zdrowo. Na śniadanie w sam raz.
P.s. Fajnie, że jesteś. Czekam na Twoje ciekawe relacje. Pozdrawiam :)

fiolka pisze...

Zapisuje i koniecznie zrobię!

Trzcinowisko pisze...

Sama nie spróbuję niestety ale wygląda rewelacyjnie:) Każdy burgerofan byłby zachwycony:)

Kaś pisze...

marianna, z podanych proporcji wychodzi kilka kotletów - 4-5 w zależności od rozmiaru

Dziękuje za ciepłe słowa!

Unknown pisze...

Zjadłabym na kolacyjkę takiego pysznego fishburgera:) Nie robiłam jeszcze z ryby, ale chyba się skusze, bo obłędnie wygląda.

Majana pisze...

Wygląda pysznie!
Z niecierpliwością czekam na relację z Wietnamu :)
Pozdrówki :)

Kamila pisze...

Pysznie! Najlepszego dla Ciebie!

Łucja pisze...

Witaj Kasiu w domu ;) fishburger wygląda mega pysznie :)

Jey pisze...

niezaprzeczalnie - domowe są najlepsze! stop burgerom z kfc lub maka! :D

Inspirowane Smakiem pisze...

Uwielbiam domowe burgery. Z rybką jeszcze nie robiłam, ale najwyższy czas wypróbować;)

ugotujmyto.pl pisze...

Takie domowe burgery to ja chętnie...:)! Witamy z powrotem :)!!!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Przepysznie się prezentuje i zapewne i tak smakuje:) pozdrawiam i czekam na Wietnamską opowieśc:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Zrobiłam swoje fishburgery z tymi kotlecikami, pyszne! Dziękuję za przepis :)

Kaś pisze...

domowacukierniaewy, super, że je wypróbowałaś!!! no i że posmakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz :)

Iska pisze...

Propozycja super, robiłam fishburgery po raz pierwszy i smakowały wybornie. Szybkie wykonanie a przede wszystkim zdrowsze niż w restauracjach typu MC Donald. Suuuper! :)

Kaś pisze...

ISKA, bardzo się cieszę, że fishburgery tak przypadły do gustu :)))
zdecydowanie zdrowsze!!!
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add