wtorek, 29 kwietnia 2014

Chleb z kakao (z maszyny)



Mam dużą słabość do słodkawych chlebów. Publikowałam Wam już wersje czekoladowe (na ciemnej i białej czekoladzie), ale także chleb bananowy czy miodowy. Tym razem padło na dodatek kakao. 

Dzisiejszy bochenek (a właściwie wielki bochen liczący kilkanaście cm wysokości) jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku. Tak po prawdzie to sytuuje się gdzieś pomiędzy tradycyjnym pieczywem a puszystym, słodkim ciastem drożdżowym. Posmakował mi na tyle, że piekłam go trzy razy pod rząd. Mocno go Wam polecam! PS Smakuje znakomicie nie tylko ze słodkimi dodatkami :)



Składniki:
  • 1 1/3 szklanki mleka, w temp. pokojowej
  • 150 g śmietany 18%
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 650 g mąki chlebowej, typ 480
  • 5 pełnych łyżek słodkiego kakao
  • 1 mała łyżeczka/mała miarka drożdży instant

Składniki umieścić w formie w wyżej podanej kolejności. Ustawić maszynę na program podstawowy, waga 1000 g, najniższy stopień przyrumienia skórki (choć można wybrać wyższy).
Po ostatnim mieszaniu wyjąć mieszadła, lekko formując chleb. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z formy i studzić na kratce.





46 komentarze:

Natalie pisze...

Boski kolor :)

Karmel-itka pisze...

mam maszynę. muszę no i sama pomyśleć nad tym chlebem :]

Kasia pisze...

Śliczny chlebek, bardzo ciekawi mnie jego smak :)

Angie pisze...

Ale wygląda imponująco, to mu trzeba przyznać; ) Ten chleb musi być pyszny z jakimś słodkim kremem do smarowania albo miodem<3

Ola pisze...

wspaniały! wygląda imponująco!

Unknown pisze...

Wysoki :) A jak smakuje pewnie :D

Smakiempisany pisze...

nie mam maszyny :( można by to zagnieść ręcznie, ale sporo pracy będzie. :)
jakiej firmy mąki używasz? bo pierwsze słysze, zeby typ 480 był do chleba.. zazwyczaj to 720 lub 780

Kaś pisze...

Smakiempisany, praktycznie do wszystkiego szymanowskiej, takiej podstawowej
zresztą nawet jak kupuję specjalną chlebową to ma ona bardzo niski numer - zwykle 450

Amber pisze...

Pyszny chlebek!
Ja też lubię słodkie/słodkawe pieczywo.
Z kako bardzo mi się podoba.

JoannaD pisze...

Boski! Moi mali by oszaleli:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ciekawa jestem smaku tego chleba, bo wygląda naprawdę dobrze! :)

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, ten chleb wygląda tak pysznie, że sama chętnie zjadłabym kawałek i pewnie nie poprzestałabym na jednej kromce :)

pabichu pisze...

Jaki Ci wyrósł, na pewno był pyszny! :D

Jey pisze...

ale ogromny! ciekawy taki chleb, ciekawe z czym smakowałby mi najlepiej, czyna słodko czy nie :D

marinia pisze...

Cudny!!!!!!!! Zazdroszczę...

Evi pisze...

Mniam :) a gdybym dała ciemne kakao?

Kaś pisze...

Evitaa, za pierwszym razem próbowałam wersji pół na pół słodkie i ciemne kakao, ale jak dla mnie wersja słodka była dużo lepsza - i taką też powielałam z każdym kolejnym razem. ale co kto lubi :)

Łucja pisze...

Jest piękny :) czuję że bym na baardzo smakował!

BabaLuca pisze...

cudowny chlebek - jak on musiał pachnieć przy pieczeniu

ella kropka com pisze...

super kolor, nie mam maszyny, ale może się skuszę na taki kakaowy chlebek

Poezja Smaku pisze...

Ale imponujący wyszedł! :D

Renata pisze...

nie mam maszyny, ale czytając wpisy zaczynam się zastanawiać nad kupnem:) a chlebuś wygląda przepysznie:)

Salvador Dali pisze...

ale wyrósł! To w maszynie? :)
Jeśli trzy razy pod rząd-na pewno boooski :D

samazlodycz pisze...

cudo <3 aż szkoda, ze te drożdżowe chleby tak szybko wysychają, ale z drugiej strony mozna bezkarnie szybko zjadać, "bo się zepsuje" :D

Magda C. pisze...

Jakie piękny chlebek! Takiego z kakao nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Fajny chlebek , w piekarni styczniowej piekłyśmy w drużynie Amber czekoladowy, uwielbiam takie smaki.

Kaś pisze...

Gosia Szulc, ja drożdżowe piekę zawsze na śmietanie czy jogurcie, dzięki czemu bardzo długo zachowują świeżość - np. ten nawet lepiej niż większość na zakwasie

Smakowe Kubki, pamiętam, pamiętam, piekłam :)

Marzena pisze...

Nie jadłam czekoladowego, ale wierzę na słowo, że pyszne są takie chlebki:-)
Na pewno wygląda obłędnie:-)

Kamila pisze...

Chlebuś ideał!

pieczarka mySia pisze...

ale cudny kolorek <3

Takietampichcenie pisze...

Kuszacy chlebek :)

Majana pisze...

O żesz! Piękny jest. Cudny bochenek.

Marcela pisze...

ależ on piękny! też marzy mi się maszynka.. moze kiedys:)

judik pisze...

Jest cudowny! Zamarzył mi się taki bochenek :-)

Back Taste pisze...

Ależ pięknie wyrósł:) no takiego to na pewno nie jadłam jeszcze.

Pozdrawiam w maju:)

Anulla pisze...

opis i wygląd ciekawy, wiec pozostaje tylko kiedy zrobić:)

Unknown pisze...

Chleb z kakao? :D nieźle!

Inspirowane Smakiem pisze...

Czasem warto eksperymentować - dla takich efektów!

kasia pisze...

Pysznie wygląda i chętnie wypróbuję twoje przepisy na chlebki :) Pozdrawiam:)

Patrycja Reszko pisze...

Zaintrygowałaś mknie nazwą, widzę, że chleb prosty do wykonania...

zjedz_mnie pisze...

Korcił mnie taki chlebek, ale teraz jak popatrzyłam na twój wypiekł już wiem, że na pewno go upiekę :)

Maggie pisze...

..a jak ręcznie zagniotę , to musi później wyrosnąc, czy tak od razu piec ???

Maggie pisze...

i jak nie mam maszyny mogę normalnie w piekarniku , na jakiej temp ???

Kaś pisze...

Maggie, czy to w maszynie, czy piekąc normalny chleb, zawsze trzeba pozostawić go do wyrośnięcia - przynajmniej dwukrotnego. w maszynie chleb wyrasta po wstępnym zagniataniu, ok. godziny, później ponownie lekko miesza i ponownie pozostawia chleb do wyrośnięcia, też ok. godziny. w przypadku zagniatania ręcznego też zawsze pozostawiam chleb by wyrastał w takich dwóch fazach
z sygnałów od czytelników wiem, że można chleb maszynowy upiec w piekarniku. w temperaturze ok. 200 stopni i koniecznie w formie (a w przypadku tego chleba, bardzo dużej formie)

Maggie pisze...

Kaś - dzięki , a jak długo w piekarniku ?? :D

Kaś pisze...

Maggie, tego dokładnie nie potrafię określić. myślę, że minimum pół godziny, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem wbitym w środek bochenka :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add