Mam dużą słabość do słodkawych chlebów. Publikowałam Wam już wersje czekoladowe (na ciemnej i białej czekoladzie), ale także chleb bananowy czy miodowy. Tym razem padło na dodatek kakao.
Dzisiejszy bochenek (a właściwie wielki bochen liczący kilkanaście cm wysokości) jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku. Tak po prawdzie to sytuuje się gdzieś pomiędzy tradycyjnym pieczywem a puszystym, słodkim ciastem drożdżowym. Posmakował mi na tyle, że piekłam go trzy razy pod rząd. Mocno go Wam polecam! PS Smakuje znakomicie nie tylko ze słodkimi dodatkami :)
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mleka, w temp. pokojowej
- 150 g śmietany 18%
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 650 g mąki chlebowej, typ 480
- 5 pełnych łyżek słodkiego kakao
- 1 mała łyżeczka/mała miarka drożdży instant
Składniki umieścić w formie w wyżej podanej kolejności. Ustawić maszynę na program podstawowy, waga 1000 g, najniższy stopień przyrumienia skórki (choć można wybrać wyższy).
Po ostatnim mieszaniu wyjąć mieszadła, lekko formując chleb. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z formy i studzić na kratce.
46 komentarze:
Boski kolor :)
mam maszynę. muszę no i sama pomyśleć nad tym chlebem :]
Śliczny chlebek, bardzo ciekawi mnie jego smak :)
Ale wygląda imponująco, to mu trzeba przyznać; ) Ten chleb musi być pyszny z jakimś słodkim kremem do smarowania albo miodem<3
wspaniały! wygląda imponująco!
Wysoki :) A jak smakuje pewnie :D
nie mam maszyny :( można by to zagnieść ręcznie, ale sporo pracy będzie. :)
jakiej firmy mąki używasz? bo pierwsze słysze, zeby typ 480 był do chleba.. zazwyczaj to 720 lub 780
Smakiempisany, praktycznie do wszystkiego szymanowskiej, takiej podstawowej
zresztą nawet jak kupuję specjalną chlebową to ma ona bardzo niski numer - zwykle 450
Pyszny chlebek!
Ja też lubię słodkie/słodkawe pieczywo.
Z kako bardzo mi się podoba.
Boski! Moi mali by oszaleli:)
Ciekawa jestem smaku tego chleba, bo wygląda naprawdę dobrze! :)
Kasiu, ten chleb wygląda tak pysznie, że sama chętnie zjadłabym kawałek i pewnie nie poprzestałabym na jednej kromce :)
Jaki Ci wyrósł, na pewno był pyszny! :D
ale ogromny! ciekawy taki chleb, ciekawe z czym smakowałby mi najlepiej, czyna słodko czy nie :D
Cudny!!!!!!!! Zazdroszczę...
Mniam :) a gdybym dała ciemne kakao?
Evitaa, za pierwszym razem próbowałam wersji pół na pół słodkie i ciemne kakao, ale jak dla mnie wersja słodka była dużo lepsza - i taką też powielałam z każdym kolejnym razem. ale co kto lubi :)
Jest piękny :) czuję że bym na baardzo smakował!
cudowny chlebek - jak on musiał pachnieć przy pieczeniu
super kolor, nie mam maszyny, ale może się skuszę na taki kakaowy chlebek
Ale imponujący wyszedł! :D
nie mam maszyny, ale czytając wpisy zaczynam się zastanawiać nad kupnem:) a chlebuś wygląda przepysznie:)
ale wyrósł! To w maszynie? :)
Jeśli trzy razy pod rząd-na pewno boooski :D
cudo <3 aż szkoda, ze te drożdżowe chleby tak szybko wysychają, ale z drugiej strony mozna bezkarnie szybko zjadać, "bo się zepsuje" :D
Jakie piękny chlebek! Takiego z kakao nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje :)
Fajny chlebek , w piekarni styczniowej piekłyśmy w drużynie Amber czekoladowy, uwielbiam takie smaki.
Gosia Szulc, ja drożdżowe piekę zawsze na śmietanie czy jogurcie, dzięki czemu bardzo długo zachowują świeżość - np. ten nawet lepiej niż większość na zakwasie
Smakowe Kubki, pamiętam, pamiętam, piekłam :)
Nie jadłam czekoladowego, ale wierzę na słowo, że pyszne są takie chlebki:-)
Na pewno wygląda obłędnie:-)
Chlebuś ideał!
ale cudny kolorek <3
Kuszacy chlebek :)
O żesz! Piękny jest. Cudny bochenek.
ależ on piękny! też marzy mi się maszynka.. moze kiedys:)
Jest cudowny! Zamarzył mi się taki bochenek :-)
Ależ pięknie wyrósł:) no takiego to na pewno nie jadłam jeszcze.
Pozdrawiam w maju:)
opis i wygląd ciekawy, wiec pozostaje tylko kiedy zrobić:)
Chleb z kakao? :D nieźle!
Czasem warto eksperymentować - dla takich efektów!
Pysznie wygląda i chętnie wypróbuję twoje przepisy na chlebki :) Pozdrawiam:)
Zaintrygowałaś mknie nazwą, widzę, że chleb prosty do wykonania...
Korcił mnie taki chlebek, ale teraz jak popatrzyłam na twój wypiekł już wiem, że na pewno go upiekę :)
..a jak ręcznie zagniotę , to musi później wyrosnąc, czy tak od razu piec ???
i jak nie mam maszyny mogę normalnie w piekarniku , na jakiej temp ???
Maggie, czy to w maszynie, czy piekąc normalny chleb, zawsze trzeba pozostawić go do wyrośnięcia - przynajmniej dwukrotnego. w maszynie chleb wyrasta po wstępnym zagniataniu, ok. godziny, później ponownie lekko miesza i ponownie pozostawia chleb do wyrośnięcia, też ok. godziny. w przypadku zagniatania ręcznego też zawsze pozostawiam chleb by wyrastał w takich dwóch fazach
z sygnałów od czytelników wiem, że można chleb maszynowy upiec w piekarniku. w temperaturze ok. 200 stopni i koniecznie w formie (a w przypadku tego chleba, bardzo dużej formie)
Kaś - dzięki , a jak długo w piekarniku ?? :D
Maggie, tego dokładnie nie potrafię określić. myślę, że minimum pół godziny, ale najlepiej sprawdzać patyczkiem wbitym w środek bochenka :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!