Zapowiadany przy przepisie na placek z rabarbarem i ananasem, sernik! Kremowa, słodka masa serowa w połączeniu z kwaskowym rabarbarem - dla mnie przysłowiowe niebo w gębie. Robiłam go dwa razy pod rząd, i pewnie jeszcze nie raz zagości u nas w sezonie. Do tego kruchy spód i pianka. Czego chcieć więcej :)
Składniki na ciasto:
proporcje dla tortownicy o średnicy 18 cm, przy standardowej podwoić ilość składników
proporcje dla tortownicy o średnicy 18 cm, przy standardowej podwoić ilość składników
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 3-4 łyżeczki zimnej wody
Składniki na masę serową
- 400 g twarogu
- 2 żółtka
- 2/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- opakowanie budyniu (proszku; 40 g)
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 150 g rababarbaru
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na piankę
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru
Przygotowanie ciasta
Sypkie składniki wymieszać, po czym dodać do nich pokrojone w kostkę masło i utrzeć całość na kształt kruszonki. Następnie dodać żółtka oraz wodę i zagnieść jednolite ciasto.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boski wysmarować masłem. Wylepić spód i boki tortownicy ciastem. Tortownicę z ciastem nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki, pozostały kawałek ciasta również owinąć w folię i umieścić w lodówce na 4-5 godzin.
Przygotowanie masy serowej
Najprościej: wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i miksować do powstania masy o kremowej konystencji.
Inna opcja: twaróg zmielić, po czym zmiksować z resztą składników.
Przygotowanie rabarbaru
Rabarbar przepłukać i odsączyć. Można przetrzeć gałązki ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w ok. 1cm kawałki (grubsze gałązki można uprzednio przekroić wzdłuż na pół).
Tuż przed wyłożeniem rabarbaru na ciasto, wymieszać go z mąką ziemniaczaną.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzad do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Na schłodzone ciasta wysypać rabarbar, a następnie zalać masą serową. Piec przez godzinę* - ok. 55 minuty zmniejszyć tempersturę do 160 stopni (140 przy termoobiegu) i zacząć przygotowywać pianę: białka ubić na sztywno, po czym stopniowo, ciągle ucierając, dodawać do nich cukier. Przygotowaną pianę delikatnie wyłożyć na wierzch sernika i zapiekać całość dodatkowe 10-15 minut.
*jeśli wierzch sernika będzie się zbyt szybko rumienić, należy nakryć go papierem do pieczenia
Po upieczeniu trzymać senik przez pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym pozostawić do całkowitego przestudzenia już przy uchylonych dzwiczkach. Następnie włożyć go do lodówki na conajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik przechowywać w temperaturze pokojowej (chybą, że za oknem zabójczo wysokie temperatury :)). Jeśli chcemy, by spód pozostał kruchy, nie przykrywamy sernika żadną pokrywką (bo w szczelnie zamknięty namięknie).
Przygotowanie masy serowej
Najprościej: wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i miksować do powstania masy o kremowej konystencji.
Inna opcja: twaróg zmielić, po czym zmiksować z resztą składników.
Przygotowanie rabarbaru
Rabarbar przepłukać i odsączyć. Można przetrzeć gałązki ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w ok. 1cm kawałki (grubsze gałązki można uprzednio przekroić wzdłuż na pół).
Tuż przed wyłożeniem rabarbaru na ciasto, wymieszać go z mąką ziemniaczaną.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzad do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Na schłodzone ciasta wysypać rabarbar, a następnie zalać masą serową. Piec przez godzinę* - ok. 55 minuty zmniejszyć tempersturę do 160 stopni (140 przy termoobiegu) i zacząć przygotowywać pianę: białka ubić na sztywno, po czym stopniowo, ciągle ucierając, dodawać do nich cukier. Przygotowaną pianę delikatnie wyłożyć na wierzch sernika i zapiekać całość dodatkowe 10-15 minut.
*jeśli wierzch sernika będzie się zbyt szybko rumienić, należy nakryć go papierem do pieczenia
Po upieczeniu trzymać senik przez pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym pozostawić do całkowitego przestudzenia już przy uchylonych dzwiczkach. Następnie włożyć go do lodówki na conajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik przechowywać w temperaturze pokojowej (chybą, że za oknem zabójczo wysokie temperatury :)). Jeśli chcemy, by spód pozostał kruchy, nie przykrywamy sernika żadną pokrywką (bo w szczelnie zamknięty namięknie).
47 komentarze:
Kaś, bardzo fajnie się prezentuje!
Chyba Cię uduszę :) jak być na diecie ? jak Ty takie pyszności robisz :) a ja tak uwielbiam serniki :)
Wygląda obłędnie Kasiu ! :)
Jak zwykle jestem pod wrażeniem, co za profesjonalne pieczenie! Jak to dobrze, że sezon na rabarbar już jest, bardzo lubię go w cieście :)
Pyszny sernik i sezonowy rabarbar. Co za rozkosz. Pięknie upiekłaś i skutecznie kusisz. Właśnie zabrałam się za pieczenie sernika, ale bez pianki :)
Nic nie chcę więcej, wszystko co lubię w jednym kawałku tego cuda! Pycha!
Wygląda zjawiskowo. Pewnie równie pysznie smakuje. kasia Ty robisz sernik w tortownicy 18cm? Jest sens, pewnie zaraz znika może od razu lepiej w większej robić :))
bajeranckie ciacho:)))) super
Piękny ten sernik! Rewelacyjnie wygląda, mam wielką na niego ochotę :)
cudo! rabarbar ma niepowtarzalny smak, z sernikiem wygląda przepysznie :)
Poprosze kawałeczek, wygląda bosko!
przepiękny sernik! musi rozpływać się w ustach :)
Jaki wysoki :) Wygląda fantastycznie :)
wyślesz mi kawałek? :)
wygląda rewelacyjnie, mniam:)
Dark Raven, zwykle robię w małej tortownicy wtedy, kiedy piekę tego samego dnia lub kolejnego inne ciasta - czasem mam czas na pieczenie tylko w weekendy, więc nawet znajomi nie przejedzą wielkich blach w hurtowej ilości :D
z chęcią zjem dwa kawałki.. a nie! Jeden wielkości dwóch, żebym na łasucha nie wyszła :D
Mmmm.. Cudo!
Pięknie wygląda, a że lubimy wszystkie serniki, to kusisz Kasiu, kusisz:) będę musiała znowu coś upiec, może ten?
pozdrawiam cieplutko:)
pyszny, dobrze, że i Ty i Moja Mama nie mieszkacie blisko mnie, bo bym miała problem z utrzymaniem linii :-)
czyżby sernik z rosą, pycha ten rabarbar dodaje lekko kwaśnego smaku słodyczy tegoż sernika
Ale on wygląda! Już czuję jak rozpływa mi się w ustach ;)
Rewelacyjny sernik! Ja też robię ciasta w mniejszych blaszkach. Przy tak częstym pieczeniu nie przejadłoby się wszystkiego :)
Takiego to ja nie jadłam jeszcze:)
Jak cudownie wyrósł, do zrobienia! :D
Bardzo pięknie wygląda, zjadłabym taki kawałek z miłą chęcią. A myślę, że moja babcia z jeszcze większą; D
Rewelacyjny Kasiu! Muszę koniecznie zrobić. :)
świetny i do tego z moim kochanym rabarbarem :D
Ale pyszności zaserwowałaś! Wygląda wspaniale :)
po prostu sernik marzenie!
kupiłam pięć łodyg rabarbaru i czaję się z jakimś rabarbarowym ciachem na weekend..to w sumie baaardzo mnie kusi, oj bardzo *___*
Ależ pięknie wygląda :) Porywam kawałek !
Podziel się! ;)
Wygląda naprawdę smakowicie:-) I ten rabarbar:-) Idę na śniadanie;-)
Bajeczny! Muszę kiedyś zrobic! :)
Niesamowicie kuszący sernik :)
Wow! Ciasto jak marzenie!
BRAK MI SŁÓW - PIĘKNY !
ten rabarbar to mi powoli spać po nocach nie daje...
mmmm.... rabarbar.... pychota!
Z rabarbarem sernika jeszcze nie jadłam, fajny pomysł :-)
Wspaniały. Uwielbiam sezon rabarbarowy :)
witam !Mam pytanie odnosnie przygotowania ciasta .W skladnikach nie jest wymieniona smietana.Jaka smietana i ile jej dodac? Ciasto wyglada wspaniale;)
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam a szkoda bo wygląda bosko :)!
A., witam! Mój błąd, już poprawiam. Do ciasta jest dodawana woda, tak jak widnieje w składnikach 3-4 łyżki. Ps dziękuję :)
Nigdy bym nie wpadła na taki pomysł. Muszę spróbować z tym rabarbarem ;D
Dziekuje za odpowiedz ;) pozdrawiam Sylwia
Dla mnie doskonałe!
Sernik z rabarbarem to dla mnie nowość, ale chętnie przetestuję. Musiało smakować wyśmienicie.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!