czwartek, 13 listopada 2014

Ciastka owsiane z czekoladą



Owsiane ciasteczka bez dodatku białej mąki - upieczone wyłącznie na mące owsianej, powstałej ze zmiksowanych płatków. Takie owsiane chocolate chip chookies. Przyznam szczerze, że gdy się za nie zabierałam przyświecała mi jedynie (a może jednak aż) wizja zdrowego (ok, zdrowszego ;)) wypieku. Jakie było zdziwienie, gdy ciastka przebiły smakiem niejedne tradycyjne. Ba, śmiem twierdzić, że długo nie będę robiła tradycyjnych. Mega kruche, chrupiące, z nieśmiało kręcącym się orzechowym posmakiem. A przy tym takie proste w przygotowaniu. Przechowujcie je w puszce i inhalujcie się boskim zapachem po jej otworzeniu :) A jako że zdrowsze, to zawsze można sobie pozwolić na jednego więcej... i kolejnego też :D




Składniki na ok. 18 sztuk
inspiracja przepisem z bloga Chelsea's Messy Apron
  • 1 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (ok. 220 g)
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 duże jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego / albo ekstraktu
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych / posiekanej czekolady

Przygotowanie ciasta
Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze/malakserze i zmiksować do powstania mąki. Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem i aromatem. Następnie dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i wmieszać do ciasta. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Używając łyżki do lodów (albo po prostu dużej łyżki) nabierać porcje ciasta dociskając je w łyżkę (tworzy się kulka ciasta), przekładać na blachę, a następnie lekko spłaszczać (robiłam ciastka o grubości zarówno ok. 1 cm, jak i grubsze na 1,5 cm). Z wierzchu dodatkowo powciskać czekoladę. Ciastka minimalnie rosną podczas pieczenia, więc odległości na blaszce nie muszą być duże. Piec 15-18 minut. U mnie 18, ale już po 15 można sprawdzać stopień zarumienienia - zależy od piekarnika. Po upieczeniu odczekać minutę, dwie, po czym przełożyć je na kratkę, gdzie pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.




54 komentarze:

Magda C. pisze...

O jakie boskie ciasteczka! Muszę zrobić :)

Foodmania pisze...

domowe ciasteczka owsiane mniam!

Salvador Dali pisze...

maaatko, ale one wyglądają <3 <3
booomba! zjadłabym :)

krzywa kromeczka pisze...

O tak ! Jutro zrobię :) mam ogromną ochotę na zdrowa , słodka przekąske

Anulla pisze...

uwielbiam wypieki ze zmiksowanych płatków owsianych! :)

AJ. pisze...

Takie ciasteczka najbardziej lubie, szkoda tylko,że moi domownicy nie bardzo i rzadko takiego rodzaju piekę.

Natalie pisze...

Te kawałki czekolady <3 Pycha!

Angie pisze...

I takie sobie wziąć i chrupać w przerwie w pracy, o taak<3

Unknown pisze...

wyglądają rewelacyjnie:)

magda lena pisze...

Jakie idealne, grube i jeszcze te kawałki czekolady! :)

Kamciss pisze...

Jakie grubaski! Czekolada świetnie tutaj pasuje :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Obłędne. :) Uwielbiam owsiane ciasteczka, a nie robiłam ich wieki!

Lola pisze...

cudne! uwielbiam takie ciacha :)

Cook Yourself pisze...

Oj musiały być pyszne!!!

Kamila pisze...

Pyszne, trudno im się oprzeć :) Pozdrawiam

Ola pisze...

dawno nie jadłam takich domowych pyszności! Fantastyczne!

Evi pisze...

Ale ciacha cudowne, mniam! :)

zufik pisze...

Cudowne, zrobię na 100% bo nie wytrzymam :)

Marzena pisze...

Już zapisałam i będę je niebawem robić:-) Wyglądają rewelacyjnie:-)

Moni pisze...

Ciastka owsiane... nie tylko pysznie ale i zdrowo :)

Daria pisze...

ale cudeńka!
wyglądają jak malowane!

Marta Urbańska pisze...

pyszne ciasteczka :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Cudowne <3 Uwielbiam takie ciasteczka :)

http://cynamon.net.pl pisze...

Piękne Ci wyszły. Wypróbuję jutro, zobaczymy czy mi tez wyjdą ;)

Łucja pisze...

Kasiu ciasteczka przepiękne! Jutro upiekę je dla dzieci :)

Marcelina pisze...

Czekolada! Kasia pyszne te twoje ciasteczka :)

Marta pisze...

jakie śliczne pieguski :)

Renata pisze...

Wyglądają przepysznie!!
ulubione ciastka mojego M już widzę coby sie w domu działo:)

gin pisze...

Grzechem byłoby takich nie upiec :)

madlene17 pisze...

Piękne! I jak tu się nie skusić, kiedy przy okazji jeszcze zdrowe:)

skoraq cooks pisze...

Śliczności :-)

napiecyku.pl pisze...

Fajny przepis, na pewno do wypróbowania :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Bardzo fajne ciasteczka, musze je upiec z synkiem:)

Łukasz Majchrowski pisze...

Oj chrupałbym, chrupał :D

Unknown pisze...

Muszę zrobić ,bardzo apetyczne.

Patrycja Reszko pisze...

Przepysznie wyglądają, a ja uwielbiam owsiane!

li_lia pisze...

Pyszne. Właśnie upiekłam i konsumuję razem z córką.
Dodałam więcej zmiksowanych płatków, aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję, doprawiłam miodem i dosypałam kakao. Esencję waniliową zamieniłam na olejek migdałowy.
Pozdrawiam

Kaś pisze...

li_lia, super, bardzo się cieszę, że skusiłaś się na ich wypróbowanie, no i że posmakowały! :)
wersja z miodem brzmi świetnie, też dodam następnym razem
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza

Unknown pisze...

Samo zdrowie. Smakowite te iasteczka. Zapisuje przepis ;-)

Kaś pisze...

Anna, bardzo polecam!!!
pozdrawiam noworocznie :)

Anonimowy pisze...

upiekłam są świetne :)

Anonimowy pisze...

Mam na imię Jola, piekę ciasteczka z różnych przepisów, Twoje są wyśmienite :)pozdrawiam

Kaś pisze...

Jolu, miło mi, że zdecydowałaś się wypróbować właśnie ten przepis, no i że zasmakowały :)
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz!

Anonimowy pisze...

Te ciasteczka są PRZEPYSZNE ! Robię je niemal co tydzień, piekę porcję i zjadam jako przekąski każdego dnia. Troszkę modyfikuję przepis tj . nie wkładam ciasta do lodówki na godzinę, nie dodaję kawałków czekolady i dodaję zapach pomarańczowy do tego. Mimo modyfikacji niebo w gębie! Są tak kruchutkie rozpływają się w ustach ,z całego serca polecam ten przepis każdemu ! Pozdrawiam, Paula.

Kaś pisze...

Paula, super!!! bardzo się cieszę, że ciastka tak smakują i często do nich wracasz :) następnym razem też spróbuję je zrobić bez chłodzenia ciasta. zapach pomarańczowy - ciekawy pomysł!
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz z opinią

Anonimowy pisze...

Świetny pomysł, żeby nie dodawać białej mąki. Ja zamienilam cukier na syrop daktylowy, a masło na olej kokosowy, dodałam orzechy ziemne oprócz czekolady. Ciastka są świetne, przepyszne, szkoda ze tak mało wyszło! ;( pozdrawiam, Malwina

Kaś pisze...

Malwina, bardzo zdrowe podmiany, super. fantastycznie, że ciastka przypadły do gustu! ich zawsze mało ;)))
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza

Ar pisze...

W ilu stopniach mają się piec, 160 przy termoobiegu czy w 180 stopniach ?

Kaś pisze...

Przy termoobiegu w 160, a jesli termoobiegu nie ma to w 180

Anonimowy pisze...

Te ciasteczka są pyszne! Polecam! Zaczynam robić następną porcję.

Kaś pisze...

A., świetnie! cieszę się, że tak przypadły do gustu :)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz

Anonimowy pisze...

zrobie dla kolegów do gry wspólnie :)

Anonimowy pisze...

jak zobaczyłam ten przepis to krzyknęłam na cały głos
bomba!
o najwyraźniej mojej mamie nie spodobał się mój entuzjazm :)

Anonimowy pisze...

Ciasteczka wspaniałe! Bardzo kruchutkie, a o to mi właśnie chodziło. Nie dodawałam czekolady, ale to nie był minus. Nie wiem tylko, dlaczego się rozlały. Chciałam mieć "grubaski". Takie, jak na zdjęciu, a wyszły placuszki. Może ktoś z Państwa ma jakieś wytłumaczenie? Byłabym wdzięczna, bo na pewno będę do nich wracać.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add