Owsiane ciasteczka bez dodatku białej mąki - upieczone wyłącznie na mące owsianej, powstałej ze zmiksowanych płatków. Takie owsiane chocolate chip chookies. Przyznam szczerze, że gdy się za nie zabierałam przyświecała mi jedynie (a może jednak aż) wizja zdrowego (ok, zdrowszego ;)) wypieku. Jakie było zdziwienie, gdy ciastka przebiły smakiem niejedne tradycyjne. Ba, śmiem twierdzić, że długo nie będę robiła tradycyjnych. Mega kruche, chrupiące, z nieśmiało kręcącym się orzechowym posmakiem. A przy tym takie proste w przygotowaniu. Przechowujcie je w puszce i inhalujcie się boskim zapachem po jej otworzeniu :) A jako że zdrowsze, to zawsze można sobie pozwolić na jednego więcej... i kolejnego też :D
Składniki na ok. 18 sztuk
inspiracja przepisem z bloga Chelsea's Messy Apron
- 1 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (ok. 220 g)
- 4-5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 125 g masła
- 1 duże jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego / albo ekstraktu
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych / posiekanej czekolady
Przygotowanie ciasta
Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze/malakserze i zmiksować do powstania mąki. Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem i aromatem. Następnie dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać kropelki czekoladowe i wmieszać do ciasta. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Używając łyżki do lodów (albo po prostu dużej łyżki) nabierać porcje ciasta dociskając je w łyżkę (tworzy się kulka ciasta), przekładać na blachę, a następnie lekko spłaszczać (robiłam ciastka o grubości zarówno ok. 1 cm, jak i grubsze na 1,5 cm). Z wierzchu dodatkowo powciskać czekoladę. Ciastka minimalnie rosną podczas pieczenia, więc odległości na blaszce nie muszą być duże. Piec 15-18 minut. U mnie 18, ale już po 15 można sprawdzać stopień zarumienienia - zależy od piekarnika. Po upieczeniu odczekać minutę, dwie, po czym przełożyć je na kratkę, gdzie pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
54 komentarze:
O jakie boskie ciasteczka! Muszę zrobić :)
domowe ciasteczka owsiane mniam!
maaatko, ale one wyglądają <3 <3
booomba! zjadłabym :)
O tak ! Jutro zrobię :) mam ogromną ochotę na zdrowa , słodka przekąske
uwielbiam wypieki ze zmiksowanych płatków owsianych! :)
Takie ciasteczka najbardziej lubie, szkoda tylko,że moi domownicy nie bardzo i rzadko takiego rodzaju piekę.
Te kawałki czekolady <3 Pycha!
I takie sobie wziąć i chrupać w przerwie w pracy, o taak<3
wyglądają rewelacyjnie:)
Jakie idealne, grube i jeszcze te kawałki czekolady! :)
Jakie grubaski! Czekolada świetnie tutaj pasuje :)
Obłędne. :) Uwielbiam owsiane ciasteczka, a nie robiłam ich wieki!
cudne! uwielbiam takie ciacha :)
Oj musiały być pyszne!!!
Pyszne, trudno im się oprzeć :) Pozdrawiam
dawno nie jadłam takich domowych pyszności! Fantastyczne!
Ale ciacha cudowne, mniam! :)
Cudowne, zrobię na 100% bo nie wytrzymam :)
Już zapisałam i będę je niebawem robić:-) Wyglądają rewelacyjnie:-)
Ciastka owsiane... nie tylko pysznie ale i zdrowo :)
ale cudeńka!
wyglądają jak malowane!
pyszne ciasteczka :)
Cudowne <3 Uwielbiam takie ciasteczka :)
Piękne Ci wyszły. Wypróbuję jutro, zobaczymy czy mi tez wyjdą ;)
Kasiu ciasteczka przepiękne! Jutro upiekę je dla dzieci :)
Czekolada! Kasia pyszne te twoje ciasteczka :)
jakie śliczne pieguski :)
Wyglądają przepysznie!!
ulubione ciastka mojego M już widzę coby sie w domu działo:)
Grzechem byłoby takich nie upiec :)
Piękne! I jak tu się nie skusić, kiedy przy okazji jeszcze zdrowe:)
Śliczności :-)
Fajny przepis, na pewno do wypróbowania :)
Bardzo fajne ciasteczka, musze je upiec z synkiem:)
Oj chrupałbym, chrupał :D
Muszę zrobić ,bardzo apetyczne.
Przepysznie wyglądają, a ja uwielbiam owsiane!
Pyszne. Właśnie upiekłam i konsumuję razem z córką.
Dodałam więcej zmiksowanych płatków, aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję, doprawiłam miodem i dosypałam kakao. Esencję waniliową zamieniłam na olejek migdałowy.
Pozdrawiam
li_lia, super, bardzo się cieszę, że skusiłaś się na ich wypróbowanie, no i że posmakowały! :)
wersja z miodem brzmi świetnie, też dodam następnym razem
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza
Samo zdrowie. Smakowite te iasteczka. Zapisuje przepis ;-)
Anna, bardzo polecam!!!
pozdrawiam noworocznie :)
upiekłam są świetne :)
Mam na imię Jola, piekę ciasteczka z różnych przepisów, Twoje są wyśmienite :)pozdrawiam
Jolu, miło mi, że zdecydowałaś się wypróbować właśnie ten przepis, no i że zasmakowały :)
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz!
Te ciasteczka są PRZEPYSZNE ! Robię je niemal co tydzień, piekę porcję i zjadam jako przekąski każdego dnia. Troszkę modyfikuję przepis tj . nie wkładam ciasta do lodówki na godzinę, nie dodaję kawałków czekolady i dodaję zapach pomarańczowy do tego. Mimo modyfikacji niebo w gębie! Są tak kruchutkie rozpływają się w ustach ,z całego serca polecam ten przepis każdemu ! Pozdrawiam, Paula.
Paula, super!!! bardzo się cieszę, że ciastka tak smakują i często do nich wracasz :) następnym razem też spróbuję je zrobić bez chłodzenia ciasta. zapach pomarańczowy - ciekawy pomysł!
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz z opinią
Świetny pomysł, żeby nie dodawać białej mąki. Ja zamienilam cukier na syrop daktylowy, a masło na olej kokosowy, dodałam orzechy ziemne oprócz czekolady. Ciastka są świetne, przepyszne, szkoda ze tak mało wyszło! ;( pozdrawiam, Malwina
Malwina, bardzo zdrowe podmiany, super. fantastycznie, że ciastka przypadły do gustu! ich zawsze mało ;)))
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza
W ilu stopniach mają się piec, 160 przy termoobiegu czy w 180 stopniach ?
Przy termoobiegu w 160, a jesli termoobiegu nie ma to w 180
Te ciasteczka są pyszne! Polecam! Zaczynam robić następną porcję.
A., świetnie! cieszę się, że tak przypadły do gustu :)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
zrobie dla kolegów do gry wspólnie :)
jak zobaczyłam ten przepis to krzyknęłam na cały głos
bomba!
o najwyraźniej mojej mamie nie spodobał się mój entuzjazm :)
Ciasteczka wspaniałe! Bardzo kruchutkie, a o to mi właśnie chodziło. Nie dodawałam czekolady, ale to nie był minus. Nie wiem tylko, dlaczego się rozlały. Chciałam mieć "grubaski". Takie, jak na zdjęciu, a wyszły placuszki. Może ktoś z Państwa ma jakieś wytłumaczenie? Byłabym wdzięczna, bo na pewno będę do nich wracać.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!