niedziela, 19 lutego 2017

Faworki na cydrze



Były już faworki na piwie i faworki na szampanie, dlaczego więc nie spróbować na cydrze :) Eksperyment zakończony sukcesem i podobnie jak w poprzednich przypadkach faworki wyszły kruche i cieniutkie. Na zakończenie karnawału jak znalazł! 




Składniki na dwa półmiski:
  • 3 żółtka 
  • cydr (w takiej ilości ile było żółtek, np. 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki cydru)
  • mąka (tyle, ile zabierze ciasto, plus minus 400 g)
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia - 4 kostki smalcu

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie i wlać do niego cydr oraz żółtka. Ze składników zagnieść elastyczne ciasto, które przestanie się lepić. Przez dobre pięć minut bić ciasto wałkiem (włożone w torebkę foliową lub zawinięte w folię spożywczą). Następnie włożyć ciasto na godzinkę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i bardzo cienko rozwałkowywać. Wykrawać paski (powiedzmy 8x3 cm), pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. Smażyć partiami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Na początek można rozpuścić 3 kostki smalcu, a w miarę smażenia dodać czwartą (smażenie wznowić dopiero, gdy tłuszcz się rozgrzeje).




8 komentarze:

Agata Kądziołka pisze...

Nigdy faworków jeszcze nie robiłam :)

Kamila pisze...

Wspaniałe mają pęcherzyki! Idealne!

Kasia pisze...

Jakie cudne! Piękne bąbelki na nich wyszły :))

Zuzanna F pisze...

Wow bajeczne! Ostatnio zasmakowałam w cydrze więc trafiłaś!:-)

Evi pisze...

Najchętniej bym schrupała w towarzystwie cydru. Ale faworkom na cydrze to nie przeszkadza, prawda? :D

Kaś pisze...

W ogóle! idealne połączenie :)

Anulla pisze...

bardzo fajny pomysł z dodatkiem cydru :)

gin pisze...

Musiały bosko chrupać! :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add