czwartek, 22 marca 2012

Śmietanowe muffiny z fetą i suszonymi pomidorami



Aromatyczne. I to jak!

Delikatne, śmietanowe ciasto przełamane słonawym smakiem fety i suszonych pomidorów. 

Muffiny konkretne, sycące. Z powodzeniem mogą zastąpić jeden posiłek. 

Kolejna - po muffinach a la pizza - wytrawna propozycja. 
Piekę je na przemian na tyle często, że już nawet nie pamiętam, kiedy robiłam jakieś na słodko.
Polecam, może i Wy zasmakujecie w wytrawnych.
A może macie jakieś ulubione słone dodatki? 




Składniki suche
  • 1,5  szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki suszonej bądź świeżo posiekanej bazylii
  • pieprz do smaku

Składniki mokre
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko

Dodatkowo
  • 150 g fety
  • 100 g suszonych pomidorów

Pokroić fetę i suszone pomidory.
W osobnych miskach połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Wlać mokre do suchych i połączyć łyżką. Na koniec dodać fetę i suszone pomidory, połączyć z masą.
Ciastem napełnić papilotki/foremki silikonowe.
Piec 25-30 minut w 180 stopniach.





51 komentarze:

Amber pisze...

Urocze!
I pachną mi tu Kasiu.
Lubię bardzo.I piekę.
Takie małe wytrawne babeczki to posiłek na jeden ,chaps'na wszelkie okazje.
Bardzo wygodne,żeby zabrać je na wycieczkę lub do pracy.

Monika - Twoja Asystentka pisze...

muszę takie zrobić. Wyglądają PRZE-PYSZ-NIE! a papilotki jakie urocze!

Pozdrawiam
Monika

Ola pisze...

ciekawe takie na ostro!

życie & podróże
nasze gotowanie

Panna Malwinna pisze...

Dawniej często robiłam muffiny pomidorowe z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorkami. Twoje wyglądają bardzo kuszącooo;)

pozdrawiam Kasiu

Anonimowy pisze...

to już wiem co pichcę w ten weekend :)))
wygląda pysznie i na pewno tak smakuje!

Kamila pisze...

Bardzo smaczna propozycja :)

emigr pisze...

Oooo tak! Uwielbiam muffiny wytrawne! Ja, dla wiekszego "zadziora" dodaje jeszcze kapary;-)
Widze, ze uzywamy tych samych papilotek:-) Ikea rulez!

Kulinarna pisze...

choć jestem fanką muffinów, to jeszcze nie robiłam w wersji "na słono"... i stąd moje pytanie - najlepiej je jeść na ciepło czy na zimno? kiedy są najsmaczniejsze?
może się skuszę :)

Kaś pisze...

kachna, kapary mówisz... spróbuję :)
Kulinarna, na ciepło czy zimno - to już wedle upodobań. mnie wytrawne smakują lepiej na zimno, choć na przykład słodkie wolę jeszcze ciepłe :) gdyby nie smakowały Ci na zimno zawsze można je podgrzać

Gosia pisze...

Moje wytrawne to zwykle z szynką i serem.. takich jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne!

Lena pisze...

Fiu fiu..:)
Ale muffinki:d
no własnie, a lepiej je zjeść na ciepło czy na zimno?:)

ANNA pisze...

Muszą świetnie smakować. Mi sie aż wstyd przyznac, ale ja nigdy jeszcze nie zrobiłam wytrawnych muffinów...taki ze mnie słodki pamper;))

Fun&Taste pisze...

Wyglądają bardzo ale to bardzo smakowicie!!! I zgłodniałam, oj Ty niedobra kuchareczko, ładnie to tak smaka robić ;) Pozdrawiam

JOlanta Szyndlarewicz pisze...

wygladają przepysznie:)

Tylko Spróbuj pisze...

Muffiny na wytrawnie?
Chętnie :)

fiolka pisze...

Daj jedną na II śniadanie :D

Siaśka pisze...

uwielbiam wytrawne muffiny

Kaś pisze...

Lena, pozwól, że zacytuję sama siebie :)
na ciepło czy zimno - to już wedle upodobań. mnie wytrawne smakują lepiej na zimno, choć na przykład słodkie wolę jeszcze ciepłe :) gdyby nie smakowały Ci na zimno zawsze można je podgrzać

Eff pisze...

Wiosenne :)

pieczarka mySia pisze...

wygladaja cudnie, a pachna i smakuja pewnie jeszcze lepiej ;)* buziaki! :)

kulinarne-smaki pisze...

musza smakowac oblednie

Aga w kuchni pisze...

ale pomysłowe:D musi być pyszne :)

Shoutforfood pisze...

OMG!drool over it...it's all time fav....your presentation 

Unknown pisze...

mmm wytrawne musza być równie pyszne ;) tak wyglądają ;) feta i suszkone pomidory, mniam!

Patrycja pisze...

Piękne połączenie kolorów! Ostatnio rozsmakowałam się w wytrawnych muffinach, więc może i takie wypróbuję :D

wysmakuj.pl pisze...

Jutro wypróbuję przepis, uwielbiam takie połączenia smaków !

aga pisze...

fajne takie wytrawne muffinki i dodatki sa super:)

slyvvia pisze...

Wyglądają bardzo zachęcająco :D

niebochce pisze...

ostatnio pokochałam wytrawne muffiny, a z fetą i suszonymi pomidorami to istny rarytas :D.

Majana pisze...

Jakie one są ładne! CHętnie bym skosztowała.
Miłego dnia:)

Cytrynka pisze...

Wytrawne muffiny z fetą - uwielbiam!!! Ostatnio szczególnie dobrze sprawdzają się dla mnie jako szybkie śniadanie - do mikrofalówki na chwilkę i gotowe :)

Ala pisze...

O jacie kręce!!! SWIETNE!

. pisze...

Idealne dla mojego Wybranka, feta, pomidory, będzie w siódmym niebie !

Zuza pisze...

yumi:)

Monica pisze...

Jeszcze nie dałam się przekonać do wytrawnej wersji muffinów, a wyglądają smakowicie :)

magnolia0joaska pisze...

Wow! To coś dla mnie :)

magda k. pisze...

ale mi narobiłaś ochoty, cudne są :)

justka2712 pisze...

Feta i pomidory? Toż to moje smaki!:)

asieja pisze...

wyglądają zdecydowanie bardzo pysznie!:))

judik pisze...

Mmmm ale pyszne i aromatyczne!:) Ostatnio robiłam pierwszy raz wytrawne muffiny i teraz jestem już ich fanką:)

lutka40 pisze...

Wyglądają bajecznie .Jak dla mnie idealne ,mają w sobie tyle pyszności

Rita pisze...

widziałam kiedyś muffiny z brokułami:) miałam ochotę je zrobić, ale mi umknęło;) kurcze, teraz mam prawdziwą ochotę żeby coś upiec..wytrawnego!
masz moc!;))
uściski!
J

Dota Szymborska pisze...

super:) dzieki za kolejny przepis w akcji jedzenie dla biegaczy:) pozdrawiam biegowo:)

Biedr_ona pisze...

Na słodko piekłam wiele Muffinek.. ale z takimi dodatkami? Niestety nie, żałuję.. bo wyglądają mniam mniam;-D


www.przysmakiewy.pl

FOODandFUN pisze...

chyba przekonałaś mnie do wytrawnych muffinów,
niedługo je wypróbuję;)
pozdrawiam

Kaś pisze...

FOODandFUN, naprawdę warto się do nich przekonać, choć uprzedzam - uzależniają :) polecam również te a la pizza
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Najpierw pochwały bo pierwszy raz u Ciebie komentuje :) Bardzo fajny blog - ładne zdjęcia i smakowite przepisy.
Podobają mi się te mufinki i chętnie bym je zrobiła, ale pojawiły się dwa pytania:
- czy można użyć mąki pełnoziarnistej, a jeśli tak to ile?
- czy użyłaś pomidorków z oliwy/oleju czy takich suchych?

Pozdrawiam
Asia

Kaś pisze...

Asiu, dziękuję bardzo :) wpadaj i komentuj jak najczęściej :)
co do pytań:
- można użyć mąki pełnoziarnistej - podmieniając mąkę zwykłą na pełnoziarnistą zawsze dodaję jej tyle samo (używam pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej) - a robię tak bardzo często. jeśli jednak po wymieszaniu składników zauważysz, że masa jest zbyt płynna lub zbyt gęsta - dodaj odpowiednio trochę maki bądź śmietany aby uzyskać typowo muffinowe ciasto
- użyłam tych suchych

pozdrawiam!
daj znać jak wyszły :)

Anonimowy pisze...

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zrobię w weekend i dam znać jak wyszły :)

Pozdrawiam
Asia

Anonimowy pisze...

Pyszne Muffinki! Polecam!
Pozdrawiam Sandra ^^

Kaś pisze...

Sandra, bardzo mi miło, że smakowały :)
Pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add