Aromatyczne. I to jak!
Delikatne, śmietanowe ciasto przełamane słonawym smakiem fety i suszonych pomidorów.
Muffiny konkretne, sycące. Z powodzeniem mogą zastąpić jeden posiłek.
Kolejna - po muffinach a la pizza - wytrawna propozycja.
Piekę je na przemian na tyle często, że już nawet nie pamiętam, kiedy robiłam jakieś na słodko.
Polecam, może i Wy zasmakujecie w wytrawnych.
A może macie jakieś ulubione słone dodatki?
Polecam, może i Wy zasmakujecie w wytrawnych.
A może macie jakieś ulubione słone dodatki?
Składniki suche
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki suszonej bądź świeżo posiekanej bazylii
- pieprz do smaku
Składniki mokre
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
Dodatkowo
- 150 g fety
- 100 g suszonych pomidorów
Pokroić fetę i suszone pomidory.
W osobnych miskach połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Wlać mokre
do suchych i połączyć łyżką. Na koniec dodać fetę i suszone pomidory, połączyć z masą.
Ciastem napełnić papilotki/foremki silikonowe.
Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
51 komentarze:
Urocze!
I pachną mi tu Kasiu.
Lubię bardzo.I piekę.
Takie małe wytrawne babeczki to posiłek na jeden ,chaps'na wszelkie okazje.
Bardzo wygodne,żeby zabrać je na wycieczkę lub do pracy.
muszę takie zrobić. Wyglądają PRZE-PYSZ-NIE! a papilotki jakie urocze!
Pozdrawiam
Monika
ciekawe takie na ostro!
życie & podróże
nasze gotowanie
Dawniej często robiłam muffiny pomidorowe z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorkami. Twoje wyglądają bardzo kuszącooo;)
pozdrawiam Kasiu
to już wiem co pichcę w ten weekend :)))
wygląda pysznie i na pewno tak smakuje!
Bardzo smaczna propozycja :)
Oooo tak! Uwielbiam muffiny wytrawne! Ja, dla wiekszego "zadziora" dodaje jeszcze kapary;-)
Widze, ze uzywamy tych samych papilotek:-) Ikea rulez!
choć jestem fanką muffinów, to jeszcze nie robiłam w wersji "na słono"... i stąd moje pytanie - najlepiej je jeść na ciepło czy na zimno? kiedy są najsmaczniejsze?
może się skuszę :)
kachna, kapary mówisz... spróbuję :)
Kulinarna, na ciepło czy zimno - to już wedle upodobań. mnie wytrawne smakują lepiej na zimno, choć na przykład słodkie wolę jeszcze ciepłe :) gdyby nie smakowały Ci na zimno zawsze można je podgrzać
Moje wytrawne to zwykle z szynką i serem.. takich jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne!
Fiu fiu..:)
Ale muffinki:d
no własnie, a lepiej je zjeść na ciepło czy na zimno?:)
Muszą świetnie smakować. Mi sie aż wstyd przyznac, ale ja nigdy jeszcze nie zrobiłam wytrawnych muffinów...taki ze mnie słodki pamper;))
Wyglądają bardzo ale to bardzo smakowicie!!! I zgłodniałam, oj Ty niedobra kuchareczko, ładnie to tak smaka robić ;) Pozdrawiam
wygladają przepysznie:)
Muffiny na wytrawnie?
Chętnie :)
Daj jedną na II śniadanie :D
uwielbiam wytrawne muffiny
Lena, pozwól, że zacytuję sama siebie :)
na ciepło czy zimno - to już wedle upodobań. mnie wytrawne smakują lepiej na zimno, choć na przykład słodkie wolę jeszcze ciepłe :) gdyby nie smakowały Ci na zimno zawsze można je podgrzać
Wiosenne :)
wygladaja cudnie, a pachna i smakuja pewnie jeszcze lepiej ;)* buziaki! :)
musza smakowac oblednie
ale pomysłowe:D musi być pyszne :)
OMG!drool over it...it's all time fav....your presentation
mmm wytrawne musza być równie pyszne ;) tak wyglądają ;) feta i suszkone pomidory, mniam!
Piękne połączenie kolorów! Ostatnio rozsmakowałam się w wytrawnych muffinach, więc może i takie wypróbuję :D
Jutro wypróbuję przepis, uwielbiam takie połączenia smaków !
fajne takie wytrawne muffinki i dodatki sa super:)
Wyglądają bardzo zachęcająco :D
ostatnio pokochałam wytrawne muffiny, a z fetą i suszonymi pomidorami to istny rarytas :D.
Jakie one są ładne! CHętnie bym skosztowała.
Miłego dnia:)
Wytrawne muffiny z fetą - uwielbiam!!! Ostatnio szczególnie dobrze sprawdzają się dla mnie jako szybkie śniadanie - do mikrofalówki na chwilkę i gotowe :)
O jacie kręce!!! SWIETNE!
Idealne dla mojego Wybranka, feta, pomidory, będzie w siódmym niebie !
yumi:)
Jeszcze nie dałam się przekonać do wytrawnej wersji muffinów, a wyglądają smakowicie :)
Wow! To coś dla mnie :)
ale mi narobiłaś ochoty, cudne są :)
Feta i pomidory? Toż to moje smaki!:)
wyglądają zdecydowanie bardzo pysznie!:))
Mmmm ale pyszne i aromatyczne!:) Ostatnio robiłam pierwszy raz wytrawne muffiny i teraz jestem już ich fanką:)
Wyglądają bajecznie .Jak dla mnie idealne ,mają w sobie tyle pyszności
widziałam kiedyś muffiny z brokułami:) miałam ochotę je zrobić, ale mi umknęło;) kurcze, teraz mam prawdziwą ochotę żeby coś upiec..wytrawnego!
masz moc!;))
uściski!
J
super:) dzieki za kolejny przepis w akcji jedzenie dla biegaczy:) pozdrawiam biegowo:)
Na słodko piekłam wiele Muffinek.. ale z takimi dodatkami? Niestety nie, żałuję.. bo wyglądają mniam mniam;-D
www.przysmakiewy.pl
chyba przekonałaś mnie do wytrawnych muffinów,
niedługo je wypróbuję;)
pozdrawiam
FOODandFUN, naprawdę warto się do nich przekonać, choć uprzedzam - uzależniają :) polecam również te a la pizza
pozdrawiam!
Najpierw pochwały bo pierwszy raz u Ciebie komentuje :) Bardzo fajny blog - ładne zdjęcia i smakowite przepisy.
Podobają mi się te mufinki i chętnie bym je zrobiła, ale pojawiły się dwa pytania:
- czy można użyć mąki pełnoziarnistej, a jeśli tak to ile?
- czy użyłaś pomidorków z oliwy/oleju czy takich suchych?
Pozdrawiam
Asia
Asiu, dziękuję bardzo :) wpadaj i komentuj jak najczęściej :)
co do pytań:
- można użyć mąki pełnoziarnistej - podmieniając mąkę zwykłą na pełnoziarnistą zawsze dodaję jej tyle samo (używam pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej) - a robię tak bardzo często. jeśli jednak po wymieszaniu składników zauważysz, że masa jest zbyt płynna lub zbyt gęsta - dodaj odpowiednio trochę maki bądź śmietany aby uzyskać typowo muffinowe ciasto
- użyłam tych suchych
pozdrawiam!
daj znać jak wyszły :)
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zrobię w weekend i dam znać jak wyszły :)
Pozdrawiam
Asia
Pyszne Muffinki! Polecam!
Pozdrawiam Sandra ^^
Sandra, bardzo mi miło, że smakowały :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!