Klasyka gatunku.
Krótko i na temat:
Perfekcyjnie kruche ciasto, moc soczystych owoców i słodka kruszonka.
Mnie totalnie zachwyciło i dlatego też mocno polecam wypróbować.
Szczególnie z truskawkami!
działkowe, "najlepsiejsze" :)
Składniki na ciasto:
przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki; podaję wersję po moich zmianach
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 185 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek
- szklanka pokruszonych ciastek, np. digestive
Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
Zagnieść kruche ciasto:
Makę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dołożyć pokrojone na kawałki masło i rozmieszać z sypkimi składnikami palcami. Na koniec dodać żółtka i śmietanę, po czym zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę - wygodniej zagnieść ciasto na dzień przed pieczeniem, np. pod wieczór i zostawić w lodówce na następny dzień.
Podpiec spód:
Piekłam w termoobiegu - piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC (180 w zwykłym piekarniku). Formę do pieczenia (kwadratowa o boku 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć do niej ciasto - na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wylepić nim dno formy (w tym lekko dociskając do formy po bokach). Podpiec aż będzie złociste - ok. 20-25 minut (u mnie 25 minut, plus 2-3 minuty tylko z grzaniem górnym aby wierzch się ładnie przyrumienił). Podpieczony spód pozostawić do lekkiego bądź całkowitego przestygnięcia (w pierwszym przypadku ok. pół godziny/godzinę).
Przygotować truskawki:
Przepłukać, lekko wysuszyć na ręczniku papierowym, obciąć szypułki i przekroić na pół (mniejszych w ogóle nie kroić).
Przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrami. Masło roztopić w garnuszku, mocno podgrzać i gorące wlać do suchych składników. Całość dobrze wymieszać (początkowo łyżką, później palcami - masło szybko przestygnie).
Upiec ciasto:
Na przestudzone ciasto równomiernie wysypać pokruszone ciastka, następnie wyłożyć truskawki, a całość posypać kruszonką.
Piec okolo 30-40 minut (u mnie 40) w temperaturze 160ºC (termoobiegu; 180 w zwykłym piekarniku). Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
63 komentarze:
Ach, jak klimatycznie się zrobiło. Ciasto drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki to jeden z najlepszych możliwych smaków dzieciństwa. Aż chce się machinalnie sięgnąć po kawałek... :)
Zachwyca! Teraz najlepiej smakuje! Pozdrawiam
Wygląda obłędnie!
Ja kruche ciasto robię z żółtek gotowanych i przetartych,takie ze słodką śmietanką i dodatkiem smalcu.Najcudowniejsze do szarlotek ;)
Jednak truskawki są bardzo fotogeniczne:-)Wspaniałości Kasiu:-)
Fantastyczne ciacho, Kasiu!
Miłego poniedziałku!:-)
wyglada wspaniale! :) uwielbiam takie ciacha :)
truskawki rządzą:) kruche ciasto z owocami uwielbiam, w tym roku jeszcze nie robiłam z truskawkami, ale wszystko przede mną:D
Przepysznie wygląda to ciacho! A ja tak lubię kruche:-)
o rany jakie napakowane truskawkami:) wymiata!
Takie klasyczne ciasta są najlepsze.Twoje truskawki nawet nie straciły koloru podczas pieczenia, jak Ty to robisz:)
Jaki piękny piesek! :)
Juz mi ślinka na nie cieknie! Dobrze że na biurku stoi micha z truskawkami. Inaczej mogłabym pożreć monitor!
Truskawki i kruszonka.. idealne połaczenie :) A psiak boski! :)
Ale smakowicie się prezentuje! :)
Jak pięknie wylewa się sos... Zazdroszczę tych działkowych pyszności :)
Takie swojskie truskawki, oj trochę zazdroszczę ...
A kruche idealnie pasuje do truskawek, smakowicie wygląda :)
Idealne, moje ulubione, aż zgłodniałam :)
Ciasto idealne na obecną pogodę, cudowne :)
Moje ulubione cisato z truskawkami...
Poproszę kawałek... co tam kawałek, najlepiej pół blachy :)). Pysznie się prezentuje.
Najlepsze! Jak tu nie kochać lata :)
uwielbiam ;) a z truskawkami to już w ogóle ;)
Kruche ciasto i truskawki... nie ma nic lepszego! Cudowne!
Pyszności! Lato w pełni :)
Moje najukochańsze ciacho!!!
Miłego wieczoru,
A.
Nie wyobrażamy sobie kuchni bez truskawek:) Takie kruche ciasta są najlepsze
Wygląda bosko!!! Napisałbym coś więcej, ale mowę mi odjęło i palce sparaliżowało ;-)
do wypróbowania na pewno :)
Piękne fotki! I jedno z moich ulubionych ciast :) Dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)
Zazdroszczę tych działkowych;)! Ciacho super!
I ta wylewająca się ilość truskawek.. :)
Pyszna klasyka :)
Obłędne musi być w smaku z tak dużą ilością owoców;)
ja też uwielbiam kruche ciasta!
Wygląda przepysznie! I te soczyste truskawki...:)
O rany! Ależ cudne zdjęcia, że od razu chciałoby się "kruche" zjeść.
Kto wie, może w następny weekend upiekę? Bo w ten weekend mam za dużo tych propozycji:)
Zapisuję na zaś :)
Nie ma to jak truskawki w kruchym cieście... pycha ;D
OOO, to coś dla mnie! Zjadłabym! mmm
najlepsze , najsłodsze :)
Wygląda pysznie! Przymierzam się do upieczenia podobnego. Nie pogardziłabym poczęstowania się pięknymi truskawkami prosto z łubianki :)
Oh gdybym tylko umiała robić kruche ciasto ! Zrobiłabym właśnie to :)
o tak! klasyka, bez niej nie można powiedzieć, że sezon truskawkowy był;D
Rewelacja, te soczyste truskawki na kruchym spodzie...już czuję ten smak.
Truskawkowa klasyka! I te zdjęcia... Cudo, cudeńko! :)
Jak zawsze zachwycające fotografie:) a danie:) paluszki lizać i wołać o jeszcze:)
Takie kruche są najlepsze, i to z sezonowymi truskawkami... Zbyt rzadko je niestety robię, a kruchego to nawet nigdy!;)
super ciasto, takie klasyczne najlepsze!
cóż mogę powiedzieć - pysznie! Z truskawkami musi się wszystko udać ;)
Przepysznie, po prostu, kocham takie smaki.
Mmm jak dużo truskawek. Na ogół jak ktos robi ciasto dodaje bardzo mało owoców. Ja własnie uwielbiam jak jest ich ogrom a szczególnie truskawek ;)
Cymon, co jak co, ale ja truskawek żałować nie lubię ;)
Cudowne ! Z kruszonką to musi byc pyszne
truskaweczki pychotki
Wygląda tak pysznie, że od razu mam ochotę sięgnąć po kawałek :)
Fajny piesek;) A klasyk w połączeniu z własnymi truskawkami to już niebo!
Piękne zdjęcia... A ciasto wygląda bardzo smakowicie:)
super te truskawki wyglądają, ciasto z kruszonką to smak z mojego dzieciństwa
Bardzo ładnie wygląda to ciasto! ; )
Cudowny pomysł!
a moze byc wieksza blacha
Iwona, tak, oczywiscie. nalezy tylko zwiekszyc odpowiednio proporcje, bo dla duzo wiekszej blachy te podane w przepisie beda nieodpowiednie
Dzisiaj upiekłam TO CIASTO! Rewelacja, pyszne. Piekłam na blaszce o wymiarach 25 x 35 cm i ciasta było wystarczająco. Kapitalna podpowiedź aby ciasto zrobić dzień wcześniej i przez noc chłodzić w lodówce. Dobrze się takie twarde ściera na tarce nawet w bardzo ciepły dzień jak dzisiejszy, nie mięknie za szybko i nie klei się do tarki. Tak sobie myślę, że może warto by było dodać do ciasta szczyptę soli. Gratuluje przepisu i pozdrawiam autorkę.
Ireno, bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło do gustu!
myślę, że mogłoby Ci też posmakować ostatnio publikowane ciasto - też kruche, też z truskawkami, ale zanurzonymi w bezowej piance http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/06/ciasto-z-truskawkami-i-bezowa-piana.html tu do ciasta trafiła szczypta soli. zwykle sypnie mi się, gdy o niej pamiętam :)
pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią
Przepis smakowity, oczywiście, że skorzystam. Upiekę w najbliższą sobotę. W sobotę upiekłam wersję z kruszonką. Dla mojej trzyosobowej rodziny starczyło do niedzielnej popołudniowej kawy.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!