Klasyka gatunku.
Krótko i na temat:
Perfekcyjnie kruche ciasto, moc soczystych owoców i słodka kruszonka.
Mnie totalnie zachwyciło i dlatego też mocno polecam wypróbować.
Szczególnie z truskawkami!
działkowe, "najlepsiejsze" :)
Składniki na ciasto:
przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki; podaję wersję po moich zmianach
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 185 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek
- szklanka pokruszonych ciastek, np. digestive
Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
Zagnieść kruche ciasto:
Makę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dołożyć pokrojone na kawałki masło i rozmieszać z sypkimi składnikami palcami. Na koniec dodać żółtka i śmietanę, po czym zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę - wygodniej zagnieść ciasto na dzień przed pieczeniem, np. pod wieczór i zostawić w lodówce na następny dzień.
Podpiec spód:
Piekłam w termoobiegu - piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC (180 w zwykłym piekarniku). Formę do pieczenia (kwadratowa o boku 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć do niej ciasto - na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wylepić nim dno formy (w tym lekko dociskając do formy po bokach). Podpiec aż będzie złociste - ok. 20-25 minut (u mnie 25 minut, plus 2-3 minuty tylko z grzaniem górnym aby wierzch się ładnie przyrumienił). Podpieczony spód pozostawić do lekkiego bądź całkowitego przestygnięcia (w pierwszym przypadku ok. pół godziny/godzinę).
Przygotować truskawki:
Przepłukać, lekko wysuszyć na ręczniku papierowym, obciąć szypułki i przekroić na pół (mniejszych w ogóle nie kroić).
Przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrami. Masło roztopić w garnuszku, mocno podgrzać i gorące wlać do suchych składników. Całość dobrze wymieszać (początkowo łyżką, później palcami - masło szybko przestygnie).
Upiec ciasto:
Na przestudzone ciasto równomiernie wysypać pokruszone ciastka, następnie wyłożyć truskawki, a całość posypać kruszonką.
Piec okolo 30-40 minut (u mnie 40) w temperaturze 160ºC (termoobiegu; 180 w zwykłym piekarniku). Przestudzić, posypać cukrem pudrem.
64 komentarze:
Ach, jak klimatycznie się zrobiło. Ciasto drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki to jeden z najlepszych możliwych smaków dzieciństwa. Aż chce się machinalnie sięgnąć po kawałek... :)
Zachwyca! Teraz najlepiej smakuje! Pozdrawiam
Wygląda obłędnie!
Ja kruche ciasto robię z żółtek gotowanych i przetartych,takie ze słodką śmietanką i dodatkiem smalcu.Najcudowniejsze do szarlotek ;)
Jednak truskawki są bardzo fotogeniczne:-)Wspaniałości Kasiu:-)
Fantastyczne ciacho, Kasiu!
Miłego poniedziałku!:-)
wyglada wspaniale! :) uwielbiam takie ciacha :)
truskawki rządzą:) kruche ciasto z owocami uwielbiam, w tym roku jeszcze nie robiłam z truskawkami, ale wszystko przede mną:D
Przepysznie wygląda to ciacho! A ja tak lubię kruche:-)
o rany jakie napakowane truskawkami:) wymiata!
Takie klasyczne ciasta są najlepsze.Twoje truskawki nawet nie straciły koloru podczas pieczenia, jak Ty to robisz:)
Jaki piękny piesek! :)
Juz mi ślinka na nie cieknie! Dobrze że na biurku stoi micha z truskawkami. Inaczej mogłabym pożreć monitor!
Truskawki i kruszonka.. idealne połaczenie :) A psiak boski! :)
Ale smakowicie się prezentuje! :)
Jak pięknie wylewa się sos... Zazdroszczę tych działkowych pyszności :)
Takie swojskie truskawki, oj trochę zazdroszczę ...
A kruche idealnie pasuje do truskawek, smakowicie wygląda :)
Idealne, moje ulubione, aż zgłodniałam :)
Ciasto idealne na obecną pogodę, cudowne :)
Moje ulubione cisato z truskawkami...
Poproszę kawałek... co tam kawałek, najlepiej pół blachy :)). Pysznie się prezentuje.
Najlepsze! Jak tu nie kochać lata :)
uwielbiam ;) a z truskawkami to już w ogóle ;)
Kruche ciasto i truskawki... nie ma nic lepszego! Cudowne!
Pyszności! Lato w pełni :)
Moje najukochańsze ciacho!!!
Miłego wieczoru,
A.
Nie wyobrażamy sobie kuchni bez truskawek:) Takie kruche ciasta są najlepsze
Wygląda bosko!!! Napisałbym coś więcej, ale mowę mi odjęło i palce sparaliżowało ;-)
do wypróbowania na pewno :)
Piękne fotki! I jedno z moich ulubionych ciast :) Dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)
Zazdroszczę tych działkowych;)! Ciacho super!
I ta wylewająca się ilość truskawek.. :)
Pyszna klasyka :)
Obłędne musi być w smaku z tak dużą ilością owoców;)
ja też uwielbiam kruche ciasta!
Wygląda przepysznie! I te soczyste truskawki...:)
O rany! Ależ cudne zdjęcia, że od razu chciałoby się "kruche" zjeść.
Kto wie, może w następny weekend upiekę? Bo w ten weekend mam za dużo tych propozycji:)
Zapisuję na zaś :)
Nie ma to jak truskawki w kruchym cieście... pycha ;D
OOO, to coś dla mnie! Zjadłabym! mmm
najlepsze , najsłodsze :)
Wygląda pysznie! Przymierzam się do upieczenia podobnego. Nie pogardziłabym poczęstowania się pięknymi truskawkami prosto z łubianki :)
Oh gdybym tylko umiała robić kruche ciasto ! Zrobiłabym właśnie to :)
o tak! klasyka, bez niej nie można powiedzieć, że sezon truskawkowy był;D
Rewelacja, te soczyste truskawki na kruchym spodzie...już czuję ten smak.
Truskawkowa klasyka! I te zdjęcia... Cudo, cudeńko! :)
Jak zawsze zachwycające fotografie:) a danie:) paluszki lizać i wołać o jeszcze:)
Takie kruche są najlepsze, i to z sezonowymi truskawkami... Zbyt rzadko je niestety robię, a kruchego to nawet nigdy!;)
super ciasto, takie klasyczne najlepsze!
cóż mogę powiedzieć - pysznie! Z truskawkami musi się wszystko udać ;)
Przepysznie, po prostu, kocham takie smaki.
Mmm jak dużo truskawek. Na ogół jak ktos robi ciasto dodaje bardzo mało owoców. Ja własnie uwielbiam jak jest ich ogrom a szczególnie truskawek ;)
Cymon, co jak co, ale ja truskawek żałować nie lubię ;)
Cudowne ! Z kruszonką to musi byc pyszne
truskaweczki pychotki
Wygląda tak pysznie, że od razu mam ochotę sięgnąć po kawałek :)
Fajny piesek;) A klasyk w połączeniu z własnymi truskawkami to już niebo!
Piękne zdjęcia... A ciasto wygląda bardzo smakowicie:)
super te truskawki wyglądają, ciasto z kruszonką to smak z mojego dzieciństwa
Bardzo ładnie wygląda to ciasto! ; )
Cudowny pomysł!
a moze byc wieksza blacha
Iwona, tak, oczywiscie. nalezy tylko zwiekszyc odpowiednio proporcje, bo dla duzo wiekszej blachy te podane w przepisie beda nieodpowiednie
Dzisiaj upiekłam TO CIASTO! Rewelacja, pyszne. Piekłam na blaszce o wymiarach 25 x 35 cm i ciasta było wystarczająco. Kapitalna podpowiedź aby ciasto zrobić dzień wcześniej i przez noc chłodzić w lodówce. Dobrze się takie twarde ściera na tarce nawet w bardzo ciepły dzień jak dzisiejszy, nie mięknie za szybko i nie klei się do tarki. Tak sobie myślę, że może warto by było dodać do ciasta szczyptę soli. Gratuluje przepisu i pozdrawiam autorkę.
Ireno, bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło do gustu!
myślę, że mogłoby Ci też posmakować ostatnio publikowane ciasto - też kruche, też z truskawkami, ale zanurzonymi w bezowej piance http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/06/ciasto-z-truskawkami-i-bezowa-piana.html tu do ciasta trafiła szczypta soli. zwykle sypnie mi się, gdy o niej pamiętam :)
pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią
Przepis smakowity, oczywiście, że skorzystam. Upiekę w najbliższą sobotę. W sobotę upiekłam wersję z kruszonką. Dla mojej trzyosobowej rodziny starczyło do niedzielnej popołudniowej kawy.
Another excellent post! Your insights always help me find new ways to improve my skills.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!