poniedziałek, 17 czerwca 2013

Kruche z truskawkami i kruszonką




Klasyka gatunku.

Krótko i na temat:
Perfekcyjnie kruche ciasto, moc soczystych owoców i słodka kruszonka.

Mnie totalnie zachwyciło i dlatego też mocno polecam wypróbować.
Szczególnie z truskawkami!


działkowe, "najlepsiejsze" :)




Składniki na ciasto:
przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki; podaję wersję po moich zmianach
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185  g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek
  • szklanka pokruszonych ciastek, np. digestive 

Kruszonka:
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Zagnieść kruche ciasto:
Makę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dołożyć pokrojone na kawałki masło i rozmieszać z sypkimi składnikami palcami. Na koniec dodać żółtka i śmietanę, po czym zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę - wygodniej zagnieść ciasto na dzień przed pieczeniem, np. pod wieczór i zostawić w lodówce na następny dzień.

Podpiec spód:
Piekłam w termoobiegu - piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC (180 w zwykłym piekarniku). Formę do pieczenia (kwadratowa o boku 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć do niej ciasto - na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wylepić nim dno formy (w tym lekko dociskając do formy po bokach). Podpiec aż będzie złociste - ok. 20-25 minut (u mnie 25 minut, plus 2-3 minuty tylko z grzaniem górnym aby wierzch się ładnie przyrumienił). Podpieczony spód pozostawić do lekkiego bądź całkowitego przestygnięcia (w pierwszym przypadku ok. pół godziny/godzinę).

Przygotować truskawki:
Przepłukać, lekko wysuszyć na ręczniku papierowym, obciąć szypułki i przekroić na pół (mniejszych w ogóle nie kroić).

Przygotować kruszonkę: 
Mąkę wymieszać z cukrami. Masło roztopić w garnuszku, mocno podgrzać i gorące wlać do suchych składników. Całość dobrze wymieszać (początkowo łyżką, później palcami - masło szybko przestygnie).

Upiec ciasto:
Na przestudzone ciasto równomiernie wysypać pokruszone ciastka, następnie wyłożyć truskawki, a całość posypać kruszonką. 
Piec okolo 30-40 minut (u mnie 40) w temperaturze 160ºC (termoobiegu; 180 w zwykłym piekarniku). Przestudzić, posypać cukrem pudrem.






   Truskawkowy zawrót głowy 2013  

64 komentarze:

whiness pisze...

Ach, jak klimatycznie się zrobiło. Ciasto drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki to jeden z najlepszych możliwych smaków dzieciństwa. Aż chce się machinalnie sięgnąć po kawałek... :)

Kamila pisze...

Zachwyca! Teraz najlepiej smakuje! Pozdrawiam

przyjemnezpozytecznym.blogspot.com pisze...

Wygląda obłędnie!
Ja kruche ciasto robię z żółtek gotowanych i przetartych,takie ze słodką śmietanką i dodatkiem smalcu.Najcudowniejsze do szarlotek ;)

Marzena pisze...

Jednak truskawki są bardzo fotogeniczne:-)Wspaniałości Kasiu:-)

Droczilka pisze...

Fantastyczne ciacho, Kasiu!
Miłego poniedziałku!:-)

pieczarka mySia pisze...

wyglada wspaniale! :) uwielbiam takie ciacha :)

Anulla pisze...

truskawki rządzą:) kruche ciasto z owocami uwielbiam, w tym roku jeszcze nie robiłam z truskawkami, ale wszystko przede mną:D

judik pisze...

Przepysznie wygląda to ciacho! A ja tak lubię kruche:-)

Antenka pisze...

o rany jakie napakowane truskawkami:) wymiata!

Anula pisze...

Takie klasyczne ciasta są najlepsze.Twoje truskawki nawet nie straciły koloru podczas pieczenia, jak Ty to robisz:)

Kiedy Zjemy pisze...

Jaki piękny piesek! :)

JustInka pisze...

Juz mi ślinka na nie cieknie! Dobrze że na biurku stoi micha z truskawkami. Inaczej mogłabym pożreć monitor!

cook and look pisze...

Truskawki i kruszonka.. idealne połaczenie :) A psiak boski! :)

GotującaWmM pisze...

Ale smakowicie się prezentuje! :)

Kasia pisze...

Jak pięknie wylewa się sos... Zazdroszczę tych działkowych pyszności :)

Moni pisze...

Takie swojskie truskawki, oj trochę zazdroszczę ...
A kruche idealnie pasuje do truskawek, smakowicie wygląda :)

Pastelle pisze...

Idealne, moje ulubione, aż zgłodniałam :)

Jewels pisze...

Ciasto idealne na obecną pogodę, cudowne :)

Unknown pisze...

Moje ulubione cisato z truskawkami...

Evi pisze...

Poproszę kawałek... co tam kawałek, najlepiej pół blachy :)). Pysznie się prezentuje.

Ivka pisze...

Najlepsze! Jak tu nie kochać lata :)

Unknown pisze...

uwielbiam ;) a z truskawkami to już w ogóle ;)

Mayamee pisze...

Kruche ciasto i truskawki... nie ma nic lepszego! Cudowne!

Monia pisze...

Pyszności! Lato w pełni :)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Moje najukochańsze ciacho!!!

Miłego wieczoru,

A.

basjula pisze...

Nie wyobrażamy sobie kuchni bez truskawek:) Takie kruche ciasta są najlepsze

bartoldzik pisze...

Wygląda bosko!!! Napisałbym coś więcej, ale mowę mi odjęło i palce sparaliżowało ;-)

lekki brzusio pisze...

do wypróbowania na pewno :)

Ewa Paszkiewicz pisze...

Piękne fotki! I jedno z moich ulubionych ciast :) Dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

ugotujmyto.pl pisze...

Zazdroszczę tych działkowych;)! Ciacho super!

Kamciss pisze...

I ta wylewająca się ilość truskawek.. :)

Alekksandra pisze...

Pyszna klasyka :)

Angelika Szostak pisze...

Obłędne musi być w smaku z tak dużą ilością owoców;)

Ola pisze...

ja też uwielbiam kruche ciasta!

madlene17 pisze...

Wygląda przepysznie! I te soczyste truskawki...:)

Magda C. pisze...

O rany! Ależ cudne zdjęcia, że od razu chciałoby się "kruche" zjeść.
Kto wie, może w następny weekend upiekę? Bo w ten weekend mam za dużo tych propozycji:)
Zapisuję na zaś :)

Ervisha pisze...

Nie ma to jak truskawki w kruchym cieście... pycha ;D

Kate pisze...

OOO, to coś dla mnie! Zjadłabym! mmm

AZgotuj! pisze...

najlepsze , najsłodsze :)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Wygląda pysznie! Przymierzam się do upieczenia podobnego. Nie pogardziłabym poczęstowania się pięknymi truskawkami prosto z łubianki :)

Unknown pisze...

Oh gdybym tylko umiała robić kruche ciasto ! Zrobiłabym właśnie to :)

Salvador Dali pisze...

o tak! klasyka, bez niej nie można powiedzieć, że sezon truskawkowy był;D

galantyna.pl pisze...

Rewelacja, te soczyste truskawki na kruchym spodzie...już czuję ten smak.

Smaczny Kąsek pisze...

Truskawkowa klasyka! I te zdjęcia... Cudo, cudeńko! :)

martawkuchni.blog.pl pisze...

Jak zawsze zachwycające fotografie:) a danie:) paluszki lizać i wołać o jeszcze:)

Magdalens. pisze...

Takie kruche są najlepsze, i to z sezonowymi truskawkami... Zbyt rzadko je niestety robię, a kruchego to nawet nigdy!;)

Marta pisze...

super ciasto, takie klasyczne najlepsze!

Marcelina pisze...

cóż mogę powiedzieć - pysznie! Z truskawkami musi się wszystko udać ;)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Przepysznie, po prostu, kocham takie smaki.

http://cynamon.net.pl pisze...

Mmm jak dużo truskawek. Na ogół jak ktos robi ciasto dodaje bardzo mało owoców. Ja własnie uwielbiam jak jest ich ogrom a szczególnie truskawek ;)

Kaś pisze...

Cymon, co jak co, ale ja truskawek żałować nie lubię ;)

lutka40 pisze...

Cudowne ! Z kruszonką to musi byc pyszne

pollyzeczki pisze...

truskaweczki pychotki

Capacitier pisze...

Wygląda tak pysznie, że od razu mam ochotę sięgnąć po kawałek :)

Nemi pisze...

Fajny piesek;) A klasyk w połączeniu z własnymi truskawkami to już niebo!

JoannaD pisze...

Piękne zdjęcia... A ciasto wygląda bardzo smakowicie:)

bryssska pisze...

super te truskawki wyglądają, ciasto z kruszonką to smak z mojego dzieciństwa

Martha pisze...

Bardzo ładnie wygląda to ciasto! ; )
Cudowny pomysł!

Unknown pisze...

a moze byc wieksza blacha

Kaś pisze...

Iwona, tak, oczywiscie. nalezy tylko zwiekszyc odpowiednio proporcje, bo dla duzo wiekszej blachy te podane w przepisie beda nieodpowiednie

Irena pisze...

Dzisiaj upiekłam TO CIASTO! Rewelacja, pyszne. Piekłam na blaszce o wymiarach 25 x 35 cm i ciasta było wystarczająco. Kapitalna podpowiedź aby ciasto zrobić dzień wcześniej i przez noc chłodzić w lodówce. Dobrze się takie twarde ściera na tarce nawet w bardzo ciepły dzień jak dzisiejszy, nie mięknie za szybko i nie klei się do tarki. Tak sobie myślę, że może warto by było dodać do ciasta szczyptę soli. Gratuluje przepisu i pozdrawiam autorkę.

Kaś pisze...

Ireno, bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło do gustu!
myślę, że mogłoby Ci też posmakować ostatnio publikowane ciasto - też kruche, też z truskawkami, ale zanurzonymi w bezowej piance http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/06/ciasto-z-truskawkami-i-bezowa-piana.html tu do ciasta trafiła szczypta soli. zwykle sypnie mi się, gdy o niej pamiętam :)
pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią

Irena pisze...

Przepis smakowity, oczywiście, że skorzystam. Upiekę w najbliższą sobotę. W sobotę upiekłam wersję z kruszonką. Dla mojej trzyosobowej rodziny starczyło do niedzielnej popołudniowej kawy.

충주출장안마 충남출장안마 공주출장안마 보령출장안마 pisze...

Another excellent post! Your insights always help me find new ways to improve my skills.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add